خانه » همه » مذهبی » شکسته خواندن نماز پیامبر (ص)

شکسته خواندن نماز پیامبر (ص)


شکسته خواندن نماز پیامبر (ص)

۱۳۹۲/۰۴/۳۰


۷۰۰ بازدید

آیا پیامبر(ص) نماز شکسته می خواندند من در کتابی خواندم که پیامبر و ائمه نماز شکسته نمی خواندند؟

بی شک پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و تمامی امامان معصوم در سفر نماز خود را به صورت شکسته به جای می‌اوردند زیرا این مسئله ریشه در آیات صریح قرآن کریم دارد توجه به مطالب زیر روشنگر پرسش شما خواهد بود: نماز پیامبر (ص) در سفر در روایتی آمده است: جوانی از نماز پیامبر در حج، جنگ و عمره سؤال نمود، پس شخصی به نام عمران در پاسخ به او گفت: این جوان پرسشی مطرح کرد که می خواهم شما هم بشنوید، من در جنگ با پیامبر بودم آن حضرت نماز نخواند مگر دو رکعتی، تا این که به مدینه برگشت. در حج با پیامبر بودم، آن حضرت تمام نماز های خود را دو رکعتی خواند، تا این که به مدینه برگشت. در فتح مکه حضور داشتم که آن حضرت هیجده شب در مکه اقامت داشت، نماز نخواند مگر دو رکعتی و به اهل مکه فرمود: شما چهار رکعت بخوانید و من ]که شکسته می خوانم[ مسافر هستم. با آن حضرت سه عمره انجام دادم، اما آن حضرت نماز نخواند مگر دو رکعتی تا این که به مدینه برگشت.[1] روایات شیعه در این باره
زراره و محمّد بن مسلم می گویند: به امام باقر (ع) عرض کردیم: در مورد نماز در سفر چه می فرمایید چگونه و چند رکعت است؟ آن حضرت فرمود: خداوند عزّ و جلّ می فرماید: وَ إِذا ضَرَبْتُمْ فِی الْأَرْضِ…؛ و هر گاه در زمین سفر کنید بر شما حرجى نیست که نماز را کوتاه کنید یا از آن بکاهید. پس قصر کردن نماز در سفر واجب مى شود، همان گونه که تمام گزاردن نماز در وطن واجب است. زراره و محمد بن مسلم می گویند: گفتیم: خداوند عزّ و جلّ می فرماید: بر شما (گناه و) حرجى نیست و نمی فرماید: چنین کنید؛ یعنى به لفظ امر نفرمود قصر بخوانید که دلالت بر وجوب نماید، پس چگونه قصر و کوتاه ساختن در سفر همانند تمام کردن نماز در حضر واجب باشد؟ آن حضرت فرمود: مگر خداوند عزّ و جلّ در سعى میان صفا و مروه نفرموده: فَمَنْ حَجَّ الْبَیتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلا جُناحَ عَلَیهِ أَنْ یطَّوَّفَ بِهِما؛ ر که حج یا عمره کند حرجى نیست بر او که سعى صفا و مروه کند. آیا نمى بینید که سعى صفا و مروه واجب است؛ زیرا خداوند عزّ و جلّ در کتاب خود آن را ذکر فرموده و پیامبرش آیه سعى میان صفا و مروه را بیان فرموده و به کار بسته است، و به همین ترتیب کوتاه ساختن نماز در سفر عملى است که رسول خدا (ص) به کار بسته و خداوند تعالى به همان لفظ در کتاب خود آن را ذکر فرموده است… .
رسول خدا (ص) به منطقه ذى خشب [2] سفر نمود، نماز را قصر خوانده و روزه را افطار فرمود و این کار پس از آن سنّت گردید… . [3] همان گونه که در گذشته بیان شد نماز نخست دو رکعت، دو رکعت تشریع شد، اما بعدها به نمازهای ظهر، عصر و عشا در وطن دو رکعت اضافه شد، و زمانی که در زیاد شدن آن به نماز مسافر شک داشته باشیم اصل عدم زیاده است.
————————————————
[1] ابن ابی شیبه کوفی، مصنف ابن ابی شیبه، ج 2، ص 337.
[2] این محل به فاصله یک روزه راه از مدینه است و از مدینه تا آن جا بیست و چهار میل (هشت فرسخ) است.
[3] صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 434 و 435، صدوق، من لا یحضره الفقیه، انتشارات جامعه مدرسین، قم، سال 1413 هـ ق-ترجمه غفارى، ج 2، باب (در بیان نماز سفر)، ص 110 – 112.
 
 

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد