۱۳۹۲/۰۴/۰۸
–
۸۱۵ بازدید
سلام. عذاب کسی که شخص مومنی را رسوا می کند به گناهش چیست؟
پرسشگر گرامی
ابتدا از اعتماد شما به این مجموعه تشکر میکنیم. شخصیت مؤمن آنچنان ارزشمند است که خدا حرمت آن را از مقدسترین مکان روی کره زمین یعنی خانه کعبه نیز بیشتر میداند و تحت هیچ شرایطی اجازهی بردن آبروی مؤمن را نمیدهد.
*اهمیت حفظ آبروی مومن
تعالیم دین مقدس اسلام به ما می آموزد که انسان ها دارای ارزش و احترام می باشند و به ویژه انسان مؤمن و خداترس و باتقوا دارای احترام ویژه ای می باشد و در روایتی می خوانیم: «ارزش انسان باایمان از حرمت و احترام کعبه بیشتر است».
در روایات آمده است که آبروی مؤمن مانند مال و جان او دارای حرمت است و هر کاری که باعث ریختن آبروی او گردد از گناهان بزرگ و سنگین شمرده شده است. به همین خاطر است که گناهانی مانند غیبت و تهمت و افشاء گناهان گذشته، که آبروی افراد را در معرض خطر قرار می دهد در دین اسلام و قرآن و روایات به شدت مورد نهی و سرزنش واقع شده اند و تجسس از حال مردم و کشف اسرار آنان و حتی سوء ظن و بدبینی در مورد آنان ممنوع و حرام و گناه می باشد.
سرمایه بزرگ انسان در زندگی, حیثیت و آبرو و شخصیت او است و هر چیزی که آن را به خطر بیندازد مانند آن است که جان او را به خطر انداخته است؛ بلکه گاه ترور شخصیت از ترور شخص مهم تر محسوب می شود و اینجاست که گاه گناه آن از قتل نفس نیز سنگین تر است.
یکی از فلسفه های تحریم غیبت این است که این سرمایه بزرگ برباد نرود و حرمت اشخاص درهم نشکند و حیثیت آنها را لکه دار نسازد و این مطلبی است که اسلام آن را با اهمیت بسیار تلقی می کند.
در پاسخ به مطالب ذیل توجه کنید:
1- دوست عزیز؛ مهم آن است که فردی که هتک آبرو شده، متوجه گناه و خطای خود شده و توبه و استغفار کرده باشد؛ با این کار در نزد خداوند دارای اعتبار و آبرو شده است.
2- خود همین بیداری و توبه موجب می شود که در صورت نشکستن آن و تصمیم بر دوری از گناه، خداوند حیثیت و اعتبار از دست رفته او را در بین دیگران به وی بازگرداند.
3- اتفاق مهم و اصلی که افتاده، نه خراب شدن فرد مورد نظر در ذهن مردم، که فاصله گرفتن او از خدای مهربان بوده است؛ زیرا مردم امروز هستند و فردا نیستند. اما خدای بزرک مالک یوم الدین است و تا بی نهایت با اوست. و مگر مردم به جز حرف زدن چه می توانند بکنند. در حالی که خدای قادر متعال همه چیز در دست اوست و او علی کل شیء قدیر است. بنابراین چنین کسی ابتدا سعی کند این رابطه را بهبود ببخشد و به بینهایت خود بیاندیشد. هرچند آن مهربان رابطه او با مردم را نیز بهبود می بخشد که در روایت آمده است که: من اصلح بینه و بین الله اصلح الله بینه و بین الناس؛ یعنی هر که رابطه میان خود و خدایش را اصلاح کند خداوند رابطه بین او و مردم را اصلاح می کند.
4- بنابراین چنین کسی میتواند با بندگی و اعمال صالح و عبادت خالصانه و رفتار درست و اسلامی و خداپسند با مردم، انشاءالله و به فضل الهی اعتبار لطمه خورده خود را ترمیم کند.
5 – به فرمایش قران کریم: من یتق الله یجعل له مخرجا؛ هرکس که بر اساس برنامه و تکلیف خود عمل کند خدا برای او رهایی و برون رفت از مشکل قرار خواهد داد. این وعده خدا به همهی انسانهاست که اگر از این به بعد به دستورالعملهای او عمل کنید و موازین را در نظر گرفتید شما را از هر مشکلی رها می سازد. بنابراین شخصی که آبرویش رفته، تنها به کاری و وظیفهای که اکنون باید انجام دهد فکرکند؛ ما بقی وظیفه اوست و او کارش را به بهترین وجه انجام میدهد.
پیروز و سربلند باشید.