خانه » همه » مذهبی » ترک اولی حضرت یعقوب

ترک اولی حضرت یعقوب


ترک اولی حضرت یعقوب

۱۳۹۲/۰۳/۱۱


۱۶۶۷ بازدید

ترک اولی توسط حضرت یعقوب- حضرت یوسف -برادران حضرت یوسف راکه درسوره یوسف است بگویید.


بایددرجواب عرض کرد ترک اولى، آن است که انجام آن از ترک آن بهتر باشد هر چند انجام ندادن آن گناه شمرده نمى شود، البته ممکن است بعضى اولى را به معنى مستحب هم بدانند. مثل این که فرموده اند اخلاق نیکو و مداراى با مردم موجب عزت شخص مى شود اگر کسى اخلاق نیکو نداشته باشد و یا نتواند مداراى با مردم داشته باشد مرتکب حرام نشده است و گناه نیست تنها از منافع آن بى بهره مانده است.
اولى، آن است که انجام آن از ترک آن بهتر باشد هر چند انجام ندادن آن گناه شمرده نمى شود، البته ممکن است بعضى اولى را به معنى مستحب هم بدانند. مثل این که فرموده اند اخلاق نیکو و مداراى با مردم موجب عزت شخص مى شود اگر کسى اخلاق نیکو نداشته باشد و یا نتواند مداراى با مردم داشته باشد مرتکب حرام نشده است و گناه نیست تنها از منافع آن بى بهره مانده است. ترک اولى به معناى ترک بهتر و سزاوارتر است. پس هر گاه امر دایر شود بین دو کار که هر دو خوب و پسندیده است اما یکى از آن دو از اولویت خاصى برخوردار است. در این صورت انجام آن اولى و سزاوارتر خواهد بود و ترک آن ترک اولى خواهد بود مثلاً انسان پولى را مى خواهد به مستحق بدهد دو مستحق هست که یکى خویشاوند انسان و به شدت محتاج است و دیگرى از این خصوصیت برخوردار نیست. هرگاه پول را به دیگرى که چندان محتاج نیست و خویشاوند هم نیست بدهد، ترک اولى کرده (یعنى عملى را که بهتر بوده انجام نداده است. ترک اولی حضرت یعقوب وحضرت یوسف ازهمین قبیل است .
مسلماً مقام حضرت یعقوب وحضرت یوسف علیهماالسلام از پیامبر اکرم (ص) بالاتر نیست. آن حضرت فرموده است: الهى ما عبدناک. خدایا ما تو را آن گونه که باید عبادت نکردیم و آن گونه که سزاوار است نشناختیم و آن گونه که شأن تو است شکرگزار تو نبوده ایم». آرى، هیچ کس از لحظه هاى غفلت خالى نیست چرا که ظرف آدمى با همه عظمتش محدود است. ازاین رو بنا بر نظر بسیارى از متکلّمان ترک اولى بر معصوم جایز و ممکن است. ، به خوبى استفاده مى شود یک لغزش کوچک و یا صریح تر یک «ترک اولى »- که گناه و معصیتى هم محسوب نمى شد،  از پیامبران و اولیاى حق بسا سبب مى شود که خداوند، گوش مالى دردناکى به آنها بدهد، و این نیست مگر به خاطر این که مقام والاى آنان ایجاب مى کند، همواره مراقب کوچک ترین گفتار و رفتار خود باشند، چرا که: حَسَناتُ الأَبْرارِ سَیِّئاتُ الْمُقَرَّبِینَ: «کارهائى که براى بعضى از نیکان حسنه محسوب مى شود براى مقربان درگاه خداوند سیئه است .در قرآن مجید نیز مواردى از این قبیل ذکر شده که مؤید این دیدگاه است از جمله قضیه حضرت یعقوب ویوسف علیهماالسلام .
اما عمل برادران حضرت یوسف ترک اولی نبود بلکه بطوری مسلم گناه بود در سوره یوسف، آیه 97نشانگرگناهکاربودن آنهامی باشد.قالُوا یا أَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا إِنَّا کُنَّا خاطِئِینَ .(فرزندان) گفتند: اى پدر! براى گناهانمان (از خداوند) طلبِ آمرزش کن که براستى ما خطاکار بودیم.
____________________________
تفسیرنمونه سوره یوسف
تفسیر نور سوره یوسف
 
 

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد