خواص بی شمار نخود برای سلامتی
نخود گیاهی است که خواص فراوانی دارد و برای سلامتی بدن عالی است. در گذشته از نخود در انواع غذاها استفاده می شد اما متاسفانه امروزه نخود که بسیار مفید و پرانرژی است از سفره ایرانیان در حال حذف شدن است. نخود نوعی بنشن است که سرشار از پروتیین، فیبر و کربو هیدرات ها بسیار پیچیده است. دو نوع نخود وجود دارد:نخود زرد بیشتر در خاور میانه و آمریکای شمالی و نخود سیاه (در هند، پاکستان و اتیوپی یافت می شود.
ارزش غذایی نخود
نخود یکی از رایج ترین انواع سبزیجات است و در رژیم غذایی برخی از سالم ترین افراد دنیا گنجانده شده است. نخود بسیار از آنتی اکسیدان ها، مواد معدنی، مواد مغذی و ویتامین ب6 (از جمله منیزیم، اسید فولیک، ویتامین ث، کلسیم، روی، فسفر و پتاسیم) را دارد که مزایای برای سلامتی دارد.
نخود نیز برای سلامت قلب مفید است که خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد و گوارش را بهبود می دهد. مقادیر غذایی در زیر نشان می دهند که چگونه نخود به غذایی مغذی تبدیل شده است.
یک فنجان نخود حاوی مقادیر توصیه شده زیر است:
268 کالری
5 گرم فیبر رژیمی
5 گرم پروتئین
2 گرم چربی
84 % منگنز
71 درصد اسید فولیک
29 % مس
28 % فسفر
% 26 % آهن
روشن شدن پوست صورت
برای لایه برداری صورت و تغییر رنگ پوست ترکیب آرد نخود با زردچوبه بسیار موثر است زیرا بافت پوست را بهبود بخشیده و سلول های مرده را برمی دارد، همچنین باعث مرطوب شدن پوست می شود.
درمان عفونت قارچی
به مدت یک ماه در برنامه غذایی خود نان چاپاتی با آرد نخود را بگنجانید تا از شرعفونت های قارچی خلاص شوید.
جلوگیری از ریزش مو
اگر ریزش مو را تجربه می کنید و از خوردن مکمل های مختلف خسته شده اید، از نخود در رژیم غذایی استفاده بکنید. نخود حاوی مقدار زیادی از ویتامین های آ، ب و ایی همراه با اسیدهای چرب امگا 6 است همه آن ها می توانند به طور موثر رشد مورا بهبود دهند این مواد مغذی می توانند پوست سر را سالم نگه دارند و گردش خون را در پوست سر افزایش دهند. می توانید نخود را به انواع مختلفی از مواد غذایی اضافه کنید بهترین کاری که می توانید بکنید این است که آن ها را بجوشانید و به سالاد اضافه کنید.
نخود برای تقویت مو
لوبیای گاربانزو یا همان نخود برای تقویت مو مفید است و پروتئین و منگنز موجود در آن سبب جلوگیری از سفید شدن مو می شود.
درمان شوره سر
برای درمان شوره سر، شش قاشق غذاخوری آرد نخود را با آب ترکیب کنید و چند دقیقه این خمیر را روی موی خود بگذارید و آبکشی کنید این کار، سبب رفع شوره و کاهش عفونت می شود.1
کاهش کلسترول بد
شما با مصرف روزانه نخود می توانید به کاهش کلسترول بد خون خود اقدام کنید ، نخود به دلیل داشتن دیس لپیدمی در باعث می شود تا از جمع شدن کلسترول بد در بدن جلوگیری شود. اگر می خواهید از بیماری های قلبی و سکته های ناگهانی نجات پیدا کنید بهتر است نخود مصرف کنید.
رفع چین و چروک پوست
نخود دارای منگنز می باشد که باعث می شود تا با چین و چروک پوست مقابله کند ، منگنز موجود در این حبوبات باعث می شود تا با رادیکال های آزاد پوست مبارزه کرده و باعث از بین بردن چین و چروک شود. مواد موجود در نخود دارای ویژگی هایی می باشد که با سلول های مرده پوست مقابله می کند. این حبوبات همچنین دارای ویتامین ب می باشد که می تواند از آفتاب در برابر پوست محافظت کند.
خواص فیبر حل شدنی نخود
همانطور که گفته شد نخود دارای فیبر حل شدنی می باشد که برای کم کردن خطرات بیماری های قلبی و عروقی کاربرد دارد. فیبر موجود در نخود باعث می شود تا سطح قند خون تثبیت شود. فیبر موجود در نخود باعث می شود که کلسترول بد خون کاهش پیدا کند و احساس سیری کنید.
خواب خوب و آرام
نخود غنی از اسید آمینه ، تریپتوفان و سرتونین می باشد که این موارد برای تنظیم خواب مناسب ضروری است. اگر می خواهید شب آرامی را سپری کنید بهتر است نخود را به صورت روزانه مصرف کنید.
درمان لکودرما
نخود برای درمان لکودرما بسیار مفید می باشد ، شما می بایست نخود را با تریفالا چورنا و آب ترکیب کنید و بعد از گذشت یک شبانه روز می توانید جوانه بدست آمده را مصرف کنید تا در درمان لکودرما موثر باشد.
سرشار از کلسیم
شاید باورش کمی عجیب به نظر برسد اما کلسیم موجود در نخود با کلسیم موجود در لبنیات مانند شیر و ماست برابر است. شما می توانید برای سلامت استخوان های خود از نخود استفاده کنید.
کنترل دیابت
نخود دارای شاخص گلیسمی کمی می باشد که برای تنظیم سطح قند خون موثر است. کسانی که بیماری دیابت دارند می توانند از نخود استفاده کنند چرا که نخود باعث می شود تا سطح قند خون در بدن تنظیم شود. این حبوبات باعث می شود تا اثر گوارش غذا بر سطح قند خون کنترل شود.2
سلامت قلب
فیبر بالا و پتاسیم و ویتامین های C و B6موجود در نخود، همگی به سلامت قلب کمک میکنند. نخود سرشار از فیبر غذایی است. وقتی با حبوبات دیگه استفاده شود، یه منبع عالی از پروتئین می سازد. مقدار بالای فیبر به کاهش مقدار کلی کلسترول در خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را پایین می آورد. مصرف منظم نخود می تواند سطح کلسترول بد در خون را پایین بیاورد.
هضم
مقدار فیبر بالا در نخود به جلوگیری از یبوست و حرکات منظم روده کمک کرده و در نتیجه عملکرد دستگاه گوارش رو بهبود میدهد.
سلامت استخوان
نخود حاوی آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین K است. همه این ویتامین ها و مواد معدنی به ساخت و حفظ ساختار استخوان و قدرت دادن به آن کمک می کند.
التهاب را کاهش می دهد
نخود حاوی یک ماده مغذی مهم به نام کولین (choline) است، که به خواب بهتر، حرکات ماهیچه ها و عملکرد شناختی کمک می کند. همچنین به حفظ ساختار غشای سلولی کمک کرده و در انتقال تکانه های عصبی نقش مهمی را بازی می کند. در آخر جذب چربی را بهبود داده و التهاب مزمن را کاهش می دهد.
کنترل وزن
فیبر بالا و شاخص گلوگز پایین در نخود، آن را یک ماده غذایی عالی برای کاهش وزن میکند. فیبر غذایی به کنترل و کاهش وزن به عنوان یه عامل حجیم سازی در دستگاه گوارش کمک می کند. این ماده اشتها را کم کرده و باعث میشه احساس سیری بیشتری کنید و در نتیجه مصرف کالری کم شود. مصرف میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر به کاهش خطر شرایط بد سلامتی مثل چاقی مرتبط است.3
سندروم رودهی تحریکپذیر
شاید مصرف غذاهای سرشار از فیبر برای مبتلایان به سندروم رودهی تحریکپذیر مشکل ایجاد کند. ولی نخود منبع مناسبی از فیبر است که معمولا در این افراد مشکلی ایجاد نمیکند. معمولا مبتلایان به سندروم رودهی تحریکپذیر نباید غذاهای حاوی کربوهیدرات با زنجیرهی کوتاه مصرف کنند. همین امر باعث شده تا بیشتر آنها نخود مصرف نکنند. درحالیکه نخود در اغلب آنها مشکلی ایجاد نکرده و برایشان مفید است.
پیشگیری از برخی سرطانها
پیشگیری از سرطان، ازجمله خواص نخود است. مصرف منظم نخود میتواند احتمال ابتلا به برخی سرطانها را کاهش بدهد.
مصرف نخود میتواند تولید بوتیرات را در بدن افزایش بدهد. بوتیرات یک اسید چرب است که موجب نابودی سلولهای آسیبدیدهای میشود که موجب سرطان روده بزرگ میشوند.
نخود محتوی ساپونینها است. این ترکیبات گیاهی میتوانند از رشد برخی سرطانها جلوگیری کنند. همچنین ساپونین میتواند بر گسترش تومورها اثر بازدارندگی داشته باشد.
همچنین نخود محتوی ویتامینها و مواد معدنیای است که احتمال بروز سرطانها را کاهش میدهند. از جملهی این ویتامینها میتوان به ویتامینهای گروه B اشاره کرد که خطر سرطان پستان و سرطان ریه را کاهش میدهند.
برخلاف بیشتر میوهها و سبزیجات، نخود محتوی مادهی معدنی سلنیم است. سلنیم به عملکرد مناسب آنزیمهای کبد کمک و باعث سم زدایی بدن از برخی ترکیبات سرطانزا میشود. علاوهبراین سلنیم از بروز التهاب جلوگیری میکند و میزان رشد تومورها را کاهش میدهد.
نخود محتوی فولات است. فولات در ساخت و ترمیم DNA نقش اساسی دارد. بنابراین از بروز سرطان ناشی از جهش DNA جلوگیری میکند.
مقدار فراوان فیبر موجود در نخود و سایر حبوبات، غلات کامل، میوهها و سبزیجات احتمال بروز سرطان رودهی بزرگ را کاهش میدهد.
ویتامین C موجود در نخود از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری میکند.
عوارض احتمالی و مضرات نخود
حبوبات محتوی الیگوساکاریدهایی بهنام گالاکتان هستند که بدن قادر به هضم آنها نیست، زیرا آنزیم آلفاگالاکتوزیداز را ندارد. این آنزیم برای شکستن این قندها موردنیاز است. درنتیجه مصرف حبوبات مانند نخود میتواند موجب تجمع گازهای رودهای و احساس ناراحتی در فرد شود.
اگر کسی با مصرف حبوبات این علائم را تجربه میکند، باید آنها را بهآهستگی در رژیم غذاییاش بگنجاند. راه دیگر این است که، آبی را که، حبوبات را در آن خیساندهاید، جدا کنید. با این کار دو الیگوساکارید رافینوز و استاچیوز جدا شده و برخی از مشکلات گوارشی دیگر بروز نمیکنند.4
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.parsiday.com
3.www.borna.news
4.www.chetor.com