خانه » همه » مذهبی » حمله شیطان

حمله شیطان


حمله شیطان

۱۳۹۸/۰۲/۰۶


۵۲۲۷ بازدید

جهات حملات شیطان را کامل و ریز توضیح میدهید.و معرفی کتاب من باب

الف ) طبق ایه 17 سوره مبارکه اعراف، شیطان از 4 جهت به انسان حمله می کند در آیه 17 سوره اعراف سخن شیطان به خداوند نقل شده است که می گوید : ثُمَّ لَآتِیَنَّهُمْ مِنْ بَیْنِ أَیْدیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ أَیْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ وَ لا تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شاکِرینَ .«آن گاه از پیش روى و پشت سرشان و از طرف راست و چپشان به سراغ آنها مى آیم، و اکثرشان را سپاسگزار نخواهى یافت».
در تفسیر نور نیز ذیل این آیه می خوانیم :در حدیث مى خوانیم: شیطان که سوگند خورد از چهار طرف در کمین انسان باشد تا او را منحرف یا متوقّف کند، فرشتگان از روى دلسوزى گفتند: پروردگارا! این انسان چگونه رها خواهد شد؟ خداوند فرمود: دو راه از بالاى سر و پایین باز است و هرگاه انسان دستى به دعا بر دارد، یا صورت بر خاک نهد، گناهان هفتاد ساله اش را مى بخشایم. !
همین که حضرت آدم از تسلّط شیطان بر انسان آگاه شد، روبه درگاه خدا آورده و ناله زد. خطاب رسید: ناراحت نباش، زیرا من گناه را یکى و ثواب را ده برابر حساب مى کنم و راه توبه هم باز است.
امام باقر علیه السلام فرمود: ورود ابلیس بر انسان از پیشِ رو بدین شکل است که امر آخرت را براى انسان ساده و سبک جلوه مى دهد، و از پشت سر به این است که ثروت اندوزى و بخل و توجّه به اولاد و وارث را تلقین مى کند و از طرف راست با ایجاد شبهه، دین را متزلزل و تباه مى سازد و از طرف چپ، لذّات و شهوات و منکرات را غالب مى کند.
شیطان اگر بتواند، مانع ایمان انسان مى شود و اگر نتواند، راه هاى نفاق و ارتداد را مى گشاید و اگر موفّق نشود، با ایجاد شک و تردید و وسوسه، انسان را به گناه سوق مى دهد تا از ایمان و عبادتش لذّت نبرد و کار خیر برایش سنگین و با کراهت جلوه کند. در روایات متعدّد، صراط مستقیم، به اهل بیت علیهم السلام و ولایت على علیه السلام تعبیر شده است.
1- نافرمانى و گناه خود را به تقدیر و قضا و قدر الهى نسبت دادن، کارى شیطانى است. «قال فبما اغویتنى»
2- ابلیس مهلت خواست تا انتقام بگیرد، نه آنکه توبه کند. «أنظرنى، لاقعدنّ…»
3- ابلیس به جاى تشکّر از خداوند، گستاخى کرد. «انّک من المنظرین، لاقعدنّ لهم…»
4- شیطان، انسان را موجودى منفعل و اغواپذیر مى داند. «لاقعدنّ لهم…»
5- شیطان، دشمن قسم خورده انسان است. «لاقعدنّ…» چنانکه در جاى دیگر مى گوید: «فبعزّتک لاغویّنّهم اجمعین»
6- انسان به طور فطرى سالک راه حقّ ومستقیم است. «لاقعدنّ لهم صراطک المستقیم»
7- ابلیس نیز اقرار دارد که راه مستقیم راه خداوند است. «صراطک المستقیم»
8- شیوه هاى اغفال ابلیس، متعدّد و مختلف است. «من بین ایدیهم ومن خلفهم و…»
9- شیطان، هم صراط مستقیم را مى شناسد، «صراطک المستقیم» هم راه هاى وسوسه و هجوم و غلبه را، «لآتینّهم من بین…» هم شاکرین و ناسپاسان را. «و لاتجد اکثرهم شاکرین»
10- هدف وآرزوى شیطان، ناسپاسى انسان است.«ولاتجد اکثرهم شاکرین» بنابراین پیروى از شیطان، ناسپاسى خداست وانسان سپاسگزار، در راه مستقیم است.
و در تفسیر نمونه ذیل این آیه آمده است :
ممکن است تعبیر بالا، کنایه از این باشد که شیطان ، انسان را محاصره مى کند و سعى دارد به هر وسیله اى که ممکن است براى وسوسه و گمراهى او بکوشد، و این تعبیر در کلمات روزمره نیز دیده مى شود، که مى گوئیم فلانکس از چهار طرف گرفتار قرض یا بیمارى یا دشمن شده است . و اینکه سمت بالا و پائین ذکر نشده به خاطر آن است که انسان معمولا در چهار سمت ، حرکت و فعالیت دارد. اما در روایتى که از امام باقر (علیه السلام ) نقل شده ، تفسیر عمیقترى براى این چهار جهت دیده مى شود، آنجا که مى فرماید: منظور از آمدن شیطان به سراغ انسان از پیش رو این است که آخرت و جهانى را که در پیش دارد در نظر او سبک و ساده جلوه مى دهد، و منظور از پشت سر این است که آنها را به گردآورى اموال و تجمع ثروت و بخل از پرداخت حقوق واجب به خاطر فرزندان و وارثان دعوت مى کند، و منظور از طرف راست این است که امور معنوى را به وسیله شبهات و ایجاد شک و تردید، ضایع مى سازد، و منظور از طرف چپ این است که لذات مادى و شهوات را در نظر آنها جلوه مى دهد.
از ابن عباس نیز نقل شده که از بالا شیطان نمی اید چون بالا جهت نزول رحمت از آسمان است و از پایین نمی آید چون آمدن از پایین موجب وحشت است .
ب ) در 23 حدیث زیر، بعضی از مکرهای شیطان و راههای مقابله با آن آمده است :
رسول اکرم صل الله علیه و آله:
بدانید که هیچ مردی با زن نامحرم خلوت نمی کند جز آنکه سومی آنها شیطان است.
پیامبر صلى الله علیه و آله :
هرگاه سفره پهن مى شود، چهار هزار فرشته در اطراف آن گرد مى آیند. چون بنده بگوید: «بسم اللّه » فرشتگان مى گویند: «خداوند، به غذایتان برکت دهد!» سپس به شیطان مى گویند: «اى فاسق! بیرون شو. تو بر آنان، راه تسلّط ندارى».(کافى، ج 6، ص 292، ح 1)
پیامبر صلى لله علیه و آله :
آیا شما را از چیزى خبر ندهم که اگر به آن عمل کنید، شیطان از شما دور شود، چندان که مشرق از مغرب دور است؟ عرض کردند: چرا. فرمودند: روزه روى شیطان را سیاه مى کند، صدقه پشت او را مى شکند، دوست داشتن براى خدا و همیارى در کار نیک، ریشه او را مى کند و استغفار شاهرگش را مى زند.(میراث حدیث شیعه ، ج 2، ص 20، ح 18)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
هرگاه دیدید که مردی باکی ندارد که چه می گوید و چه درباره اش گفته می شود،چنین کسی شریک شیطان است(جهادالنفس، ح687)
پیامبر صلى الله علیه و آله
نماز شب، موجب رضایت پروردگار، دوستى فرشتگان، سنت پیامبران، نور معرفت، ریشه ایمان، آسایش بدن ها، مایه ناراحتى شیطان، سلاحى بر ضدّ دشمنان، مایه اجابت دعا، قبولى اعمال و برکت در روزى است.(ارشاد القلوب، ج 1، ص 191)
امام باقر علیه السلام :
کوتاه کردن ناخن، از آن رو لازم است که پناهگاه شیطان است و فراموشى مى آورد.(کافى، ج 6، ص 490، ح 6)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
زباله را شب در خانه هاى خود نگه ندارید و آن را در روز به بیرون از خانه منتقل کنید، زیرا زباله نشیمنگاه شیطان است. (من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 5، ح 4968)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
سزاوار است هر یک از شما در دهان و بینى زیاد آب بچرخاند، چرا که این کار، مایه آمرزش شما و گریزِ شیطان است.(ثواب الاعمال، ص 19)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
خانه هاى عنکبوتى که در اتاق هاى شماست، لانه شیاطین است.(کافى، ج 6، ص 532، ح 11)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
هر جوانى که در سن کم ازدواج کند ، شیطان فریاد بر مى آورد که : واى برمن ، واى بر من! دو سوم دینش را از دستبرد من ، مصون نگه داشت . پس بنده باید براى حفظ یک سومِ باقى مانده دینش ، تقواى الهى پیشه سازد.(نوادر راوندى ، ص 112)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
اى مردم! جز این نیست که خداست و شیطان، حق است و باطل، هدایت است و ضلالت، رشد است و گمراهى، دنیاست و آخرت، خوبى هاست و بدى ها. هر چه خوبى است از آنِ خداست و هر چه بدى است از آنِ شیطان ملعون است.(کافى، ج 2، ص 16، ح 2)
امام صادق علیه السلام :
شیطان به سپاهیانش مى گوید: میان مردم حسد و تجاوزگرى بیاندازید چون این دو، نزد خدا برابر با شرک است.(کافى، ج2، ص327، ح2)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
خشم از شیطان و شیطان از آتش آفریده شده است و آتش با آب خاموش مى شود، پس هرگاه یکى از شما به خشم آمد، وضو بگیرد.(نهج الفصاحه، ح 660)
پیامبر صلى الله علیه و آله :
سفره هایتان را با سبزى، زینت دهید ؛ زیرا سبزى با بسم اللّه الرحمن الرحیم، شیطان را طرد مى کند.(مکارم الأخلاق، ص 176)
امام صادق علیه السلام :
هر گاه یکى از شما وضو بگیرد و بسم اللّه الرحمن الرحیم نگوید. شیطان در آن شریک است و اگر غذا بخورد و آب بنوشد یا لباس بپوشد و هر کارى که باید نام خدا را بر آن جارى سازد، انجام دهد و چنین نکند، شیطان در آن شریک است.(محاسن، ج 2، ص 433)
امام صادق علیه السلام :
ربا خوار از دنیا نرود، تا آن که شیطان دیوانه اش کند.(بحارالانوار، ج 103، ص 120، ح 30)
امام على علیه السلام :
بر زبان مؤمن نورى (الهى) است و درخشان و برزبان منافق شیطانى است که سخن مى گوید.(شرح نهج البلاغه، ابن أبى الحدید، ج20، ص280، ح 218)
پیامبر صلى لله علیه و آله :
هرگاه انسان چهل ساله شود و خوبیش بیشتر از بدیش نشود، شیطان بر پیشانى او بوسه مى زند و مى گوید: این چهره اى است که روى رستگارى را نمى بیند.(مشکاة الأنوار، ص 295)
امام صادق علیه السلام :
شیطان ، در عالِمِ بى بهره از ادب بیشتر طمع مى کند تا عالِمِ برخوردار از ادب . پس ادب داشته باشید وگرنه شما، بیابانى (فاقد تمدّن) هستید.(کنز العمّال ، ح 45409)
پیامبر صلى لله علیه و آله :
هرگاه کسى مستحق دوستى خداوند و خوشبختى باشد، مرگ در برابر چشمان او مى آید و آرزو پشت سرش مى رود و هرگاه مستحق دوستى شیطان و بدبختى باشد، آرزو پیش چشم او، و مرگ پشت سرش قرار مى گیرد. (الکافى، ج 3، ص 258، ح 27)
پیامبر صلی لله علیه و آله :
اى على! هرگاه وقت نمازت رسید، آماده آن شو وگرنه شیطان تو را سرگرم مى کند و هرگاه قصد [کار] خیرى کردى شتاب کن وگرنه شیطان تو را از آن باز مى دارد.(بحارالأنوار، ج 7، ص 29)
امام علی علیه السلام:
نماز قلعه و دژ محکمی است که نمازگزار را از حملات شیطان نگاه می دارد.(غررالحکم، ص 56)
امام صادق(ع):
هرگاه دیدید که بنده ای گناهان مردمان را جستجو می کند و گناهان خویش را فراموش کرده است بدانید که او فریب شیطان را خورده است.(جهاد النفس، ح 237)
ج ) کتابهای درخواستی:
کتاب های استاد محمد شجاعی
بحران هویت، محمد رضا شرفی
تهذیب نفس، ابراهیم امینی
خودسازى، شهید باهنر
جهاد بانفس،ج ۳،حسین مظاهرى
معراج السعاده، ملا احمد نراقی

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد