خانه » همه » مذهبی » اخلاق عبادی

اخلاق عبادی


اخلاق عبادی

۱۳۹۵/۰۵/۲۴


۴۶۳ بازدید

انواع اخلاق را بیان کنید؟

پرسشگر گرامی، از یک بعد، اخلاق یعنی بهبود روابط انسان با خدا، خود و دیگران. همه بخش های اخلاق باید در نهایت به یک هدف ختم شوند و آن هدف،‌ قرب الهی است. اخلاق، بر اساس روابط انسان:
1- اخلاق بندگی: انسان نسبت به خالق و آفریدگار خود، وظایف اخلاقی دارد. هر کسی احساس می کند هر چه دارد از خدای متعال است و تنها با عبادت معبود حقیقی هستی آرامش می یابد. فضایل و رذایل مربوط به رابطه انسان و خدا در اخلاق بندگی مشاهده می گردد. فضایلی مانند شکر، توکل‌،‌ ایمان، عبادت، اخلاص،‌ تسلیم، تقوا ‌و…در این قسم جای دارد.
2- اخلاق فردی: هر انسانی نسبت به خود نیز وظایفی دارد. فضایل و رذایل مربوط به حیات فردی انسان ها، فارغ از رابطه با غیر در اخلاق فردی بحث می شود.
فضایل صبر، شجاعت، حسن تدبیر، شهامت، حلم،‌ عفت،‌ حیا، زهد، قناعت و… و رذایلی از قبیل جبن، تهور، عجله، غضب، عجب و … در این بخش خواهد آمد.
3- اخلاق اجتماعی: یکی از مهم ترین بخش ها و وظایف اخلاقی یک مسلمان، ارتباط اخلاقی او با جامعه و محیط پیرامون است (اعم از محیط خانواده و جامعه). فضایل و رذایل ناظر به رابطه فرد با سایر انسان ها در اخلاق اجتماعی مورد بحث قرار می گیرد.
سخا، کرم،‌ ایثار،‌ حسن معاشرت، عدالت و انصاف، امانت داری، حفظ لسان،‌ صداقت، تشکر،‌ نرم خویی، کتمان عیوب،‌ ظالم نبودن، اصلاح بین مردم،‌ فتوت و مروت بخش کوچکی از فضایل اخلاق اجتماعی و حب جاه و مدح، تعصب و قومیت گرایی،‌ حسد،‌ ظلم، انتقام،‌ تند خویی، تجسس، استهزاء،‌ بهتان،‌ غیبت و …بخشی از رذایل این قسم است.
حاصل سخن اینکه: هرچند تعریف اخلاق عبادی متفاوت با اخلاق فردی و اقسام دیگر اخلاق است، لکن می تواند دارای مصادیق مشترک با سایر اقسام اخلاق باشد.
منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- راه روشن، ترجمه مهجه البیضاء فیض کاشانی
2- اخلاق اسلامی، ترجمه جامع السعادات ملا مهدی نراقی
3- معراج السعاده، ملا احمد نراقی
4- نقطه های آغاز در اخلاق عملی آیت الله مهدوی کنی
5- اخلاق در قرآن (3 جلد) مصباح یزدی
6-خودسازی برای خودشناسی، مصباح یزدی
7-تهذیب نفس، ابراهیم امینی
8-مقالات استاد محمد شجاعی
9-خودسازى، شهید باهنر
10- خودسازى، محمد یزدى
11-جهاد با نفس، ج 3، حسین مظاهرى

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد