به گزارش Scitechdaily، ناسا چندی پیش اعلام کرد که جرمی در نزدیکی زمین در حرکت است و تصور میشود در سال ۲۰۶۸ به زمین برخورد کند؛ اما بررسی راداری این مسئله را رد کرده است و این سیارک حداقل تا ۱۰۰ سال آینده به سیارهی ما برخورد نخواهد کرد.
پس از کشف آپوفیس ۹۹۹۴۲ در سال ۲۰۰۴، این سنگ فضایی بهعنوان یکی از خطرناکترین سیارکها شناخته شد که میتوانست زمین را تحت تأثیر قرار بدهد؛ اما با بررسی محققان این ارزیابی تغییر کرد. نتایج حاصل از بررسی راداری و تجزیه و تحلیل دقیق به ستارهشناسان کمک کرد به این نتیجه برسند که حداقل برای یک قرن، سیارک آپوفیس خطری برای زمین ایجاد نمیکند.
اخترشناسان پیشبینی کرده بودند که آپوفیس میتواند تهدیدی جدی برای زمین باشد و در سال ۲۰۲۹ به طرز عجیبی به زمین نزدیک شود. با بررسی دقیقتر این سیارک و برخلاف تصور اولیه، تأثیر خطر برخورد به زمین در سال ۲۰۲۹ و همچنین احتمال خطر برخورد دیگری در سال ۲۰۳۶ رد شد.
زمانی که سیارک غولپیکر آپوفیس در ۵ مارس ۲۰۲۱ (۱۵ اسفند ۱۳۹۹) به زمین نزدیک شد، محققان با مشاهدات دقیق، تخمین حرکت به دور خورشید را تصحیح کردند و این امکان میسر شد تا با اطمینان، خطر برخورد آپوفیس در سال ۲۰۶۸ را نیز رد کنند.
دیوید فارنوکیا، از مرکز مطالعات اجسام نزدیک زمین ناسا (CNEOS)، میگوید:
احتمال برخورد آپوفیس در سال ۲۰۶۸ وجود ندارد و محاسبات ما نشان میدهد که تا ۱۰۰ سال آینده هیچ خطری زمین را تهدید نمیکند. بنابراین میتوانیم آپوفیس را از فهرست خطر برخورد به زمین حذف کنیم.
پژوهشگران برای بررسی دقیق حرکت آپوفیس، از آنتن رادیویی ۳۰ متری شبکه فضای دوردست ناسا در مرکز شبکههای فضای دوردست گلدستون ایالت کالیفرنیا استفاده کردند.
مارینا بروزوویچ، از دانشمندان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL)، میگوید:
آپوفیس اخیرا به زمین نزدیک شد؛ اما هنوز ۱۷ میلیون کیلومتر با آن فاصله دارد. ما توانستیم اطلاعات مفید و دقیقی در مورد فاصله آپوفیس تا دقت ۱۵۰ متر به دست آوریم. این بررسی باعث شد هرگونه خطر برخورد را رد کنیم و یک فرصت علمی شگفتانگیز ایجاد کرد.
مرکز گلدستون با استفاده از تلسکوپ ۱۰۰ متری گرین بنک در ویرجینیای غربی، امکان تصویربرداری از آپوفیس را فراهم کرد. با توجه به فاصلهی ۱۷ میلیون کیلومتری آپوفیس (حدود ۴۴ برابر فاصلهی زمین و ماه)، تصاویر راداری این سیارک دارای وضوح ۳۸٫۷۵ متر در هر پیکسل هستند که رزولوشن قابل توجهی است.
محققان با بررسی دادههای خود در تلاش هستند تا در مورد شکل سیارک اطلاعات بیشتری به دست بیاورند. بررسیهای اخیر نشان میدهد که آپوفیس، شکلی شبیه به بادامزمینی دارد. اخترشناسان همچنین در تلاش هستند تا سرعت چرخش سیارک و حالت چرخش آن را درک کنند.
در تاریخ ۱۳ آوریل ۲۰۲۹ (۲۵ فروردین ۱۴۰۸)، آپوفیس در فاصلهی کمتر از ۳۲ هزار کیلومتری سطح زمین عبور خواهد کرد. طی این رویداد، سیارک در نیمکره شرقی و بدون کمک تلسکوپ قابل مشاهده خواهد بود و فرصت بیسابقهای برای پژوهشگران است که از نزدیک، قسمتی از منظومهی شمسی را مشاهده کنند.