فنون تست زنی
در آزمون های چهار گزینه ای (تستی) علاوه بر کنار گذاشتن بعضی از درس ها و یا سطحی خواندن و شیوه ی نادرست مطالعه ، شایع ترین عامل شکست ، عدم آشنایی با اجرای صحیح روش های تست زنی می باشد . بنابراین اگر تصمیم دارید در آزمون های تستی موفق شوید ضروری است علاوه بر مطالعه ی دقیق و اصولی و ایجاد آمادگی روحی و روانی لازم ، با شیوه های درست تست زنی آشنا شوید . این قسمت شما را با شیوه های درست تست زنی آشنا می سازد . لذا پس از مطالعه ی دقیق این قسمت ، سعی کنید در هنگام پاسخ دادن به تست ها به صورت تمرینی و قبل از کنکور به تک تک نکات توجه کرده و آن ها را به دقت به کار ببرید . این کارها ، بازدهی شما را در هنگام برگزاری هر آزمونی به خصوص کنکور به میزان قابل توجهی افزایش می دهد :
1- سوال را به دقت بخوانید : اولین کار در حل تست ، خواندن دقیق سوال می باشد . در هنگام خواندن سوالات به کلمات کلیدی توجه کنید و زیر آن ها خط بکشید . مثلاً کلماتی مانند همه ، هیچ یک ، همیشه ، هرگز ، بزرگ ترین ، کوچک ترین ، درست ترین ، نادرست ترین ، کم ترین ، بیشترین و … . همچنین به راهنمایی هایی که در سوالات آمده است توجه کنید . در صورتی که فهمیدن صورت سوال برای شما دشوار باشد سعی کنید ابتدا سوال را به صورت ساده برای خود بیان کنید و ببینید سوال از شما چه می خواهد و سپس به پاسخ دادن آن بپردازید.
2- قبل از نگاه کردن به گزینه ها ، پاسخ درست را در ذهن خود حدس بزنید : به تجربه دریافته ام که بهترن راه پاسخ گویی به تست ها این است که قبل از دیدن گزینه ها ، به سوال در ذهن خود پاسخ داده و سپس در بین گزینه ها به دنبال آن پاسخ بگردید و آن را علامت بزنید .
در آزمون های چهار گزینه ای معمولاً برخی گزینه ها بسیار به هم شبیه هستند و ممکن است این شباهت شما را به اشتباه بیندازد . بنابراین قبل از مراجعه به گزینه ها پاسخ آن را در ذهن خود بایبید و سپس گزینه ی درست را تعیین کنید . این کار باعث صرفه جویی در وقت نیز خواهد شد .
3- از روش حذف گزینه های غلط استفاده کنید : در صورتی که پس از خواندن سوال نتوانستید پاسخ را حدس بزنید و با مراجعه به گزینه ها نیز جواب درست را نیافتید ، می توانید گزینه هایی را که مطمئن هستید اشتباه می باشند حذف کنید . این کار باعث می شود تعداد گزینه ها محدودتر شده و به شما در پاسخ گویی درست درست به تست مربوطه کمک می کند .
در صورتی که نتوانستید تمام گزینه های غلط را حذف کنید با توجه به قانون احتمال که قبلاً بیان شد می توانید به پاسخ گویی بپردازید .
4- هر چهار گزینه را بررسی کنید : هنگام پاسخ گویی به تست ها ، حتماً چهار گزینه را با دقت بخوانید ، زیرا بعضی وقت ها ، گزینه ی آخر « همه ی موارد می باشد » . و داوطلبی که در این شرایط با دیدن اولین گزینه آن را علامت زده باشد ، به این تست پاسخ اشتباه داده است . بنابراین چهار گزینه را دقیق بخوانید و در مورد تست هایی که در صورت آن ها ـ درست ترین گزینه ـ را از شما خواسته اند ، به نکته ی فوق بیشتر دقت داشته باشید .
5- اول به پرسش های ساده و سپس به پرسش های وقت گیر پاسخ دهید . در هنگام پاسخ گویی به تست ها ممکن است سه حالت پیش بیاید :
الف) تست ساده
برخی از سوالات را بلد هستید و می توانید به آن ها در وقت استاندارد خودش پاسخ دهید . به آن ها جواب داده و به سراغ تست بعدی بروید .
ب) تست وقت گیر
برخی از سوالات را بلد هستید ولی آن ها وقت گیر هستند و برای پاسخ گویی به آن ها باید مدت زمان یا انرژی بیشتری مصرف کنید و یا به بعضی سوالات در صورتی که مدت زمان بیشتری فکر کنید ، می توانید پاسخ درست بدهید . در کنار این سوالات یک علامت مخصوص مثل ♦ را زده و به سراغ تست بعدی بروید .
ج) تست دشوار
برخی از سوالات را اصلاً بلد نبوده و یا اصلاً برایتان نا آشنا می باشند و به طور کلی به آن ها نمی توانید پاسخ بدهید . در کنار این سوالات یک علامت ⨯ گذاشته و به سراغ تست بعدی بروید . در هنگام مرورهای بعدی روی این گونه سوالات وقت نگذارید .
در هنگام زدن تست ها برای اولین بار فقط به تست های ساده پاسخ دهید و از تست های وقت گیر با زدن علامت ♦ و تست های دشوار با زدن علامت ⨯ در کنار آن ها ، بگذارید . هنگامی که به تمامی سوالات یک درس پاسخ دادید خواهید دید هنوز مدتی از وقت استاندارد باقی مانده است ؛ سپس به سراغ درس بعدی رفته و با همین روش به پاسخ گویی آن ها بپردازید . هنگامی که به تمام دروس با این شیوه یک بار پاسخ دادید ، ببینید چقدر وقت باقی مانده است . سپس در وقت باقی مانده به سراغ تست هایی با علامت ♦ (تست های وقت گیر) مشخص کرده اید رفته و به آن ها پاسخ دهید و از تست هایی با علامت ⨯ (تست های دشوار) عبور کنید . فقط دقت داشته باشید زمان باقی مانده را بین دروس و بین تست های وقت گیر به خوبی تقسیم کنید .
با استفاده از این روش شما در مرحله ی اوّل به تمامی سوالات ساده پاسخ می دهید و بدین ترتیب یک تست مشکل ، وقت و انرژی زیادی را از شما نمی گیرد و اگر نتوانستید به آن پاسخ بدهید ، زمان پاسخ گویی به تست های ساده را نیز از دست نمی دهید ؛ بنابراین به تست های دشوار پاسخ ندهید و زمان پاسخ گویی به آن ها را به جواب دادن سوالات ساده اختصاص بدهید . توجه داشته باشید در یک درس ارزش سوالات یکسان است . چه سوال ساده باشد چه مشکل .
6- تست های وقت گیر را رهاکنید : اگر در حلّ تستی که نیاز به محاسبه دارد و شما ابتدا فکر می کنید که می توانید پاسخ درست به آن بدهید ، متوجه شدید که این تست بیش از چند دقیقه وقت شما را به خود اختصاص داده و به جواب درست نرسیده اید ، آن را رها کرده و به سراغ سوال بعدی بروید .
برخی از داوطلبان مخصوصاً داوطلبان قوی ، هنگامی که به این تست ها بر می خورند و می بینند که وقت زیادی از آن ها گرفته است ، با خود می گویند هر طور شده است باید این تست را حل کنم . و با این کار وقت و انرژی زیادی را از دست می دهند و پس از گذشت مدّت زمان طولانی متوجه می شوند که وقت خود را به هدر داده اند .
7- شماره ی تست را در پاسخ نامه با شماره ی سوالات مطابقت دهید . هر پنج یا ده سوال یک بار شماره ی تست ها را در پاسخ نامه با شماره ی دفترچه سوالات کنترل کنید تا از جا به جا زدن پاسخ ها جلوگیری به عمل آید .
8- مطمئن شوید در پاسخ نامه خانه ی درست را پر کرده اید . مخصوصاً اگر جواب تستی مثلاً عدد 3 شد ، آن را با گزینه ی سوم اشتباه نگیرید . بنابراین در حین پر کردن محل پاسخ نامه دقّت کافی داشته باشید .
9- زمان را کنترل کنید : در حین پاسخ گویی به تست ها به مسئله ی زمان نیز دقّت داشته باشید و سعی کنید به سوالات هر درس حداکثر در مدّت زمان استاندارد که روی دفترچه نیز آمده است ، پاسخ بدهید . توجّه کنید عدم کنترل زمان در کنکور برای برخی از داوطلبان تجربه تلخی را به همراه داشته است . بنابراین شما آن را تجربه نکنید . دقّت داشته باشید در آزمون های تستی ، بلد بودن و احاطه داشتن بر مطالب به تنهایی کافی نیست ؛ بلکه باید بتوانید به سوالات در همان وقت تعیین شده پاسخ درست بدهید .
10- جواب های درست را همان موقع که حل می کنید به پاسخ نامه انتقال دهید . برخی از داوطلبان عادت کرده اند ابتدا درون دفترچه سوالات پاسخ ها را علامت می زنند و سپس همه ی آن ها را به پاسخ نامه منتقل می کنند و این امر به دلیل آن که معمولاً در اواخر وقت آزمون انجام می گیرد با کمبود وقت و یا اشتباه در انتقال جواب ها به پاسخ نامه همراه می شود .
11- تمام سوالات دفترچه را بخوانید . در هنگام پاسخ گویی به تست ها ، از اولین سوال شروع کرده و تمام سوالات را بخوانید . برخی از داوطلبان اگر در درسی به چند سوال متوالی نتوانند پاسخ دهند ، روحیه ی خود را از دست می دهند و گاهی اوقات بقیّه ی سوالات را رها کرده و یا با دقّت کافی آن ها را نمی خوانند . در این زمینه اولاً سعی کنید آرامش خود را از دست ندهید ، نفس عمیقی بکشید و با خود بگویید حتّی نفراتی که رتبه های خوب کنکور را کسب می کنند ، به تمامی سوالات آزمون پاسخ نمی دهند و با تلقین های مشابه ، روحیه و تمرکز خود را حفظ کنید . ثانیاً دقت داشته باشید سوالات بعدی را با دقّت بخوانید و آن ها را رها نکنید ، شاید بعد از این سوالات ، چند تست ساده مطرح شده باشد . و ثالثاً دقّت کنید حتی در دروس مشکل نیز سوالات ساده وجود دارد ؛ بنابراین تمام سوالات دفترچه را حداقل برای یک بار بخوانید و از هیچ سوالی نخوانده رد نشوید .
12- اگر پاسخی را علامت زدید ، آن را تغییر ندهید . تحقیقات نشان داده که احتمال درست بودن پاسخی که برای اولین بار به ذهن می رسد و شما آن را انتخاب کرده اید بسیار زیاد است . بنابراین در مرور های بعدی روی تست ها به شیوه ای که در بالا و در قسمت 5 مطرح شد ، پاسخ را تغییر ندهید مگر آن که مطمئن شوید پاسخی را که پیدا کرده اید از پاسخ اولیه صحیح تر می باشد .
13- اگر آزمون چهار گزینه ای نمره ی منفی نداشت ، به همه ی سوالات پاسخ دهید . البته آزمون های اساندارد شده ای مانند کنکور سراسری دانشگاه آزاد اسلامی دارای نمره ی منفی هستند . بنابراین در پاسخ گویی به آن ها به نمره ی منفی و به نکاتی که در بحث قانون احتمال بیان شد ، دقّت کنید .
14- تمام صفحات دفترچه آزمون را دقیق بازبینی کنید . این کار از فراموش کردن یا ندیدن برخی از صفحات و یا برخی از سوالات جلوگیری می کند .
15- در تست هایی که نیاز به محاسبه دارد ، علاوه بر سرعت عمل ، دقّت کافی نیز داشته باشید .
16- اول احاطه به مطالب درسی سپس تست زنی : در هنگام زدن تست های تمرینی قبل از کنکور ، تا بر مطالب درسی احاطه کافی نیافته اید هرگز شروع به تست زنی نکنید . ابتدا بر مطالب و مفاهیم کتاب تسلّط کافی پیدا نید و پس از پاسخ گویی به پرسش ها ، تمرین ها و مسائل کتاب به سراغ تست بروید .
17- تمرین مدیریت زمان : در هنگام تست زنی تمرینی ، حتماً وقت استاندارد پاسخ گویی به سوالات را در نظر داشته باشید و در این زمینه بهترین روش استفاده از تست زنی با دو خودکار می باشد .
18- علّت اشتباه خود را پیگیری کنید : پس از زدن تست ها با در نظر گرفتن نمره ی منفی درصد خود را محاسبه کنید و به بررسی دقیق پاسخ ها بپردازید . و به سوالاتی که پاسخ اشتباه داده اید دقّت کنید و دلیل پاسخ گویی اشتباه به این سوال را مشخص کنید . مثلاً اگر دقّت شما کافی نبوده و یا در محاسبات تبحّر لازم را نداشته اید ، با تمرین آن ها را کسب نمایید و در صورتی که به مطالب احاطه کافی ندارید ، مجدداً به سراغ متن درس رفته و این بار با دقّت بیشتری آن را مطالعه کنید .
19- در هنگام مطالعه خود را به جای طرّاح سوال بگذارید : در هنگام مطالعه جهت آزمون های چهار گزینه ای خود را به جای طرّاح سوال گذاشتته و به تمام موارد دقّت داشته باشید و تمام تصاویر ، عکس ها ، پاورقی ها و نمودار ها و خط به خط مطالب را به دقّت بررسی و مطالعه کنید . علاوه بر احاطه بر روی مطالب و مفاهیم به جزئیات مطرح شده در آن ها نیز دقّت داشته باشید و تمام آن ها را فرا بگیرید .
20- تست های استاندارد و تست های طبقه بندی شده : بهترین تست ها ، تست هایی هستند که استاندارد باشند ، بنابراین بهترین کتاب های تست ، کتاب هایی هستند که حاوی تست های کنکور سراسری و دانشگاه آزاد باشند . البته تست های طبقه بندی شدده نیز منابع مفیدی برای ارزیابی میزان یادگیری می باشند .
21- حذف گزینه های مترادف و هم معنی : گزینه های هم معنی و مترادف ، صحیح نیستند . به یاد داشته باشید که فقط یکی از گزینه ها ، پاسخ صحیح تست می باشد . پس گزینه هایی که از معنی و مفهوم مساوی برخوردارند ، جواب صحیح تست نمی باشند . بنابراین سریعاً آن ها را حذف کنید و در گزینه های باقی مانده به دنبال پاسخ صحیح بگردید .
22- صورت سوال ، راهنمای پاسخ صحیح : در بعضی از سوالات ، سرنخ های مناسبی در صورت سوال وجود دارد که شما را به گزینه ی درست هدایت می کند . به خصوص در تست های استاندارد ، اطلاعات لازم برای حلّ تست ، در صورت همان سوال وجود دارد . سعی کنید با مطاالعه ی دقیق متن سوال ، اطلاعات لازم را از صورت تست استخراج کنید . زیر کلمات مهم و کلیدی تست خط بکشید و کلماتی که معنی تست را عوض می کنند مشخص کنید و سپس به حلّ آن بپردازید . تا از دوباره کاری و اتلاف وقت جلوگیری شود .
23- از طولانی بودن سوال نترسید : با دیدن صورت طولانی یک تست ، از حلّ آن منصرف نشوید . توجّه داشته باشید که طرّاحان برجسته و ماهر ، اغلب نکات مهم را در تست های کوتاه پاسخ مجمل می گنجانند . بر این اساس ، بسیاری از تست هایی که ظاهری طولانی دارند دارای راه حلّ ساده ای می باشند و با کمی دقّت می توان آن ها را حل نمود .
منبع : مهارت های تحصیلی (اردشیر کیانی)
برچسبها: مهارت تست زنی