خانه » همه » مذهبی » ذلک الکتاب لا ریب فیه

ذلک الکتاب لا ریب فیه


ذلک الکتاب لا ریب فیه

۱۳۹۳/۰۸/۰۷


۱۴۹۶ بازدید

سلام. لطفا بفرمایید که علت بکاربردن اسم اشاره به دور در » ذلک الکتاب لا ریب فیه« چیست؟ متشکرم

پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباط شما با این مرکز
مى دانیم کلمه ذلک در لغت عرب اسم اشاره بعید است، بنا بر این ذلِکَ الْکِتابُ مفهومش آن کتاب است، در حالى که در اینجا باید از اشاره به نزدیک استفاده مى شد، و هذا الکتاب مى گفت چرا که قرآن در دسترسى مردم قرار گرفته بود.
این به خاطر آن است که گاهى از اسم اشاره بعید براى بیان عظمت چیز یا شخصى استفاده مى شود، یعنى آن قدر مقام آن بالا است که گویى در نقطه دور دستى در اوج آسمانها، قرار گرفته است، در تعبیرات فارسى نیز نظیر آن را داریم فى المثل در حضور افراد بزرگ مى گوئیم: اگر آن سرور اجازه دهند چنین کار را مى کنیم. در حالى که باید این سرور گفته شود، این تنها براى بیان عظمت و بلندى مقام است.
در بعضى دیگر از آیات قرآن تعبیر به تلک شده که آنهم اشاره بعید است مانند تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْحَکِیمِ (لقمان آیه 2).
2- معنى کتاب
– کتاب به معنى مکتوب و نوشته شده است، و بدون تردید منظور از کتاب در آیه مورد بحث قرآن مجید است. در اینجا این سؤال پیش مى آید که مگر تمام قرآن در آن روز نوشته شده بود؟
در پاسخ این سؤال مى گوئیم نوشته شدن تمام قرآن لازم نیست، چرا که قرآن هم به کل این کتاب گفته مى شود و هم به اجزاء آن.
به علاوه کتاب گاهى به معنى وسیعترى اطلاق مى شود به معنى مطالبى که درخور نوشتن است و به صورت مکتوب بیرون خواهد آمد، هر چند تا آن زمان نوشته نشده باشد، در سوره ص آیه 29 مى خوانیم: کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ: این کتابى است که بر تو نازل کردیم، کتابى است پر برکت تا مردم در آیات آن بیندیشند مسلم است که قرآن قبل از نزولش به صورت نوشته اى در میان انسانها وجود نداشت.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد