خانه » همه » مذهبی » برخی می‌گویند حضرت خدیجه زمان ازدواج با پیامبر ۲۸ سال داشته حال من یک سوال دارم از انجایی که معروف است ایشان یک تاجر بزرگ و معروف بودند چگونه ممکن است یک خانم در سن ۲۸ سالگی به چنین موفقیتی درآن زمان رسیده باشد آیا این مطلب عجیب نیست؟؟؟ کمی توضیح دهید

برخی می‌گویند حضرت خدیجه زمان ازدواج با پیامبر ۲۸ سال داشته حال من یک سوال دارم از انجایی که معروف است ایشان یک تاجر بزرگ و معروف بودند چگونه ممکن است یک خانم در سن ۲۸ سالگی به چنین موفقیتی درآن زمان رسیده باشد آیا این مطلب عجیب نیست؟؟؟ کمی توضیح دهید

جواب اجمالی:
1- اینکه حضرت خدیجه(س) از اعیان و اشراف و ثروتمندان قریش و مکه بود در منابع تاریخی تردیدی وجود ندارد .
2- علت ثروت خدیجه(س) را ارثیه پدری و یا تجارت خود و یا تجارت پیامبر برای خدیجه س قبل از ازدواج می دانند .
3- منبع و مقاله و کتابی در باره ثروت دقیق خدیجه س وجود ندارد .
4- آنچه مسلم است او تمام ثروت خویش را وقف پیامبر و اسلام و مسلمانان کرد .
توضیح بیشتر
حضرت خدیجه(س)، ثروتمند ترین فرد مکه بود.
فعالیت اقتصادی حضرت خدیجه س به حدی زیاد و پررونق بود که ایشان را ملکه عظیمه می نامیدند، نقل شده است در مکه که قریش شغل کاسبی و تجارت داشتند، ثروتمند ترین فرد، حضرت خدیجه(س) بوده است که برخی ذکر کردند، نزدیک به هزاراران شتر در مناطق مختلف داشته است .
خدیجه(س) تمام اموال خود را برای اسلام هزینه کرد . ثروت خدیجه(س)، جان مسلمانان را در شعب ابی طالب نجات داد.
پیامبر(ص) نقل می کنند که «ما نَفَعَنِی مالٌ قَطُّ ما نَفَعَنِی مالُ خَدِیجةُ؛ هیچ ثروتی به‌اندازه ثروت خدیجه علیهاالسلام برای من سودمند نبود»، به قدری این کمک ها برای پیامبر(ص) کارساز شد که این جمله معروف شد: «اسلام با دو چیز رشد کرد، شمشیر علی(ع) و اموال خدیجه(س)» یعنی اگر اموال ایشان نبود بویژه در دوران تاریخی شعب ابی طالب که پیامبر(ص) و مسلمانان در محاصره اقتصادی بودند، مسلمانان از گرسنگی می مردند لذا این اموال جان پیامبر(ص) و اسلام را نجات داد.

بیان خداوند در خصوص ثروت خدیجه(س) به پیامبر(ص)
حضرت خدیجه(س) تمام اموال خود را برای پیامبر(ص) هزینه کرد، نقل است در شعب ابی طالب خدیجه(س) فرمودند: «از اموالم جزء دو پوست برایم باقی نمانده است که یکی را به عنوان روانداز و دیگری را زیرانداز استفاده می کنم» و حتی در تفسیر آیه 8 سوره مبارکه ضحی «وَجَدَکَ عائِلاً فَأَغْنَی؛ تو فقیر بودی و ما تو را بی نیاز کردیم» هم شیعه و هم سنی نقل کرده اند که یعنی بواسطه ثروت خدیجه(س) بی نیاز کردیم.
حضرت خدیجه(س) با هزینه کرد تمام اموال خود، مصداق «مومن مجاهد» شد، گفت: خداوند در آیه 88 سوره مبارکه توبه می فرماید: «لکِنِ الرَّسُولُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ …، لکن فرستاده خدا و کسانی که با او ایمان آورده اند با اموال و جان هایشان جهاد کردند» و خدیجه(س) مصداق مومنی است که معیت رسول الله(ص) را دارد و با اموال و جانش در این راه مجاهدت می کند و سرانجام بر اثر فشارهای زیاد دوران شعب ابی طالب، بعد از مدت کوتاهی ایشان از دنیا می رود.
ثروت حضرت خدیجه سلام الله علیها به دلایل مختلفی بوده است که به برخی از آنها اشاره می نماییم: 1.حضرت خدیجه(س) از بزرگترین تجار شبهه جزیره عربستان بود که بیشتر ثروتش را از راه تجارت و کاروانهای تجاری که داشت به دست آورده بود. جالب آنکه آن حضرت آنقدر شمّ اقتصادی و روح بازرگانی داشت که حتی آوازه شهرتش در این زمینه به شام هم رسیده بود. (زندگانی فاطمه زهرا(س)،ص31.) آن بزرگوار از نظر عقل و زیرکی نیز برتری فوق العاده ای بر تمام مردم زمانش داشت تا آنجا که علاوه بر کثرت اموال و املاک، او را ملکه بطحاء می گفتند. و مهمتر اینکه حتی قبل از اسلام وی را طاهره (ریاحین الشریعه، ج2،ص207 . ( و مبارکه و سیده زنان (ریاحین الشریعه، ج2،ص207.) می خواندند ) . سیرالاعلام النبلاء،ج2،ص111 . )
2.خانواده ای که حضرت خدیجه (علیها السلام)را پرورش داد از نظر شرافت خانوادگی و نسبت های خویشاوندی ، در شمار بزرگترین قبیله های عرب جای داشت.این خاندان در همه حجاز نفوذ داشت و از ثروتمندترین اقوام به شمار می آمد که طبیعی است که در این ثروت، حضرت خدیجه (س) نیز بی نصیب نبود.
3. هر چند ما قائلیم که حضرت خدیجه(س) قبل از ازدواج با پیامبر اکرم(ص) هرگز ازدواج نکرده بود و مورخان و بزرگان بسیاری این نظر را تایید کرده اند برای مثال ابولقاسم کوفی، احمدبلاذری ، علم الهدی ،(سید مرتضی) در کتاب شافی و شیخ طوسی در تلخیص شافی و علام مجلسی در بحار و… آشکارا می گویند که خدیجه (علیها السلام) هنگام ازدواج با پیامبر، عذرا بوده است( بنات النبی(ص)ام ربائبه نوشته علامه سید جعفر مرتضی،ص 88.) اما اگر قول دیگر بزرگان مبنی بر ازدواجهای دیگر آن حضرت را بپذیریم باید گفت برخی از ثروت آن حضرت از طریق به ارث رسیدن از شوهران قبلی اش بوده است.
چنانکه گفته شده (بحار الانوار، ج16،ص10تنقیح المقال،ج3،ص77ریاحین الشریعه،ج2،ص202 )اولین کسی که به خواستگاری خدیجه (علیها السلام)آمد یکی از بزرگان عرب به نام عتیق بن عائذ مخزومی بود. او پس از ازدواج با خدیجه(علیها السلام)، در جوانی درگذشت واموال بسیاری را برای خدیجه(علیها السلام)به ارث گذاشت. پس از او ابی هالة بن المنذر الاسدی که یکی از بزرگان قبیله خود بود با وی ازدواج کرد. ابی هاله نیز پس از چندی، وفات یافت وثروت بسیار از خویش بر جای گذاشت.
منابع جهت مطالعه بیشتر :
الصحیح من سیره التبی الاعظم – جعفر مرتضی عاملی
فروغ ابدیت – جعفر سبحانی
مطهری، مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام، دفتر نشر و فرهنگ اسلامی، چاپ اول، ۱۳۵۳، ص۲۴۷.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد