خانه » همه » مذهبی » افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان


افسردگی پس از زایمان

۱۳۹۳/۰۶/۲۲


۲۱۴ بازدید

افسردگی پس از زایمان چیست؟

افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی است که ممکن است به فاصله کوتاهی پس از زایمان ظاهر شود. این افسردگی در ۵ تا ۲۵ درصد از زنان دیده می‌شود. بی‌ثباتی خلق، زودرنجی، بی‌خوابی شدید، احساس خستگی، ناامیدی، لذت نبردن از هیچ‌چیز، افکار منفی، اضطراب، و از دست دادن علاقه به رابطه جنسی؛ ازجمله علایم شایع این بیماری است.
افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی است که ممکن است به فاصله کوتاهی پس از زایمان ظاهر شود. این افسردگی در ۵ تا ۲۵ درصد از زنان دیده می‌شود. بی‌ثباتی خلق، زودرنجی، بی‌خوابی شدید، احساس خستگی، ناامیدی، لذت نبردن از هیچ‌چیز، افکار منفی، اضطراب، و از دست دادن علاقه به رابطه جنسی؛ ازجمله علایم شایع این بیماری است.

دکتر رقیه سادات موسوی؛ روانشناس و مشاور خانواده در گفتگو با خبرنگار مهرخانه، در خصوص این نوع افسردگی در زنان گفت: اولین و مهم‌ترین عامل ایجاد افسردگی بعد از زایمان، تغییر اساسی هورمون‌های زنانه و تغییرات شیمیایی در مادران است.

وی با بیان اینکه پس از بارداری زن در چند مرحله دچار تغییر در هورمون‌های بدن می‌شود، تشریح کرد: در برخی از زنان بعد از زایمان وضعیت هورمون‌ها و عادت ماهیانه‌شان به حالت طبیعی برمی‌گردد و از این نظر با مشکل مواجه نمی‌شوند، ولی زنانی که وضعیت شیمیایی بدنشان به حالت عادی برنمی‌گردد، اغلب دچار افسردگی می‌شوند.

موسوی به عامل دوم مؤثر در افسردگی پس از زایمان اشاره کرد و گفت: عامل دوم شامل زنانی می‌شود که قبلاً نوعی از افسردگی را تجربه کرده‌اند و یا زمینه ژنتیکی افسردگی را دارند.

عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه شاهد افزود: عامل سوم نیز شامل عوامل محیطی است؛ یعنی نحوه ارتباط همسر و اطرافیان با زن در دوران بارداری، احساس زن نسبت به مادرشدن، نگرش مادر نسبت به جنسیت فرزند و فضایی که زن در زمان بارداری تجربه می‌کند؛ مانند اینکه برخی از مادران به دلایل پزشکی استراحت مطلق می‌شوند.

وی در ادامه درخصوص مهم‌ترین علایم افسردگی گفت: کاهش انرژی، کاهش علایق، تغییر علایق، بهم‌ریختن خواب، بهم‌ریختن برنامه خوراک؛ مثل کم‌خوری یا پرخوری یا بی‌نظم خوردن، ناامیدی، بدبینی، فکر مرگ و در برخی شرایط تمایل به خودکشی، بی‌حالی و بی‌حوصلگی در تعامل با دیگران و نوزاد، غمگینی و افسردگی در طول روز و بهم ریختن حافظه و تمرکز؛ از جمله مهم‌ترین علایم این بیماری هستند.

موسوی در خصوص راهکارهای مقابله با افسردگی بعد از زایمان گفت: در صورت حاد بودن افسردگی، مادر حتماً باید تحت درمان روان‌پزشک قرار بگیرد. همچنین افرادی که زمینه افسردگی دارند، بهتر است قبل از بارداری و در هنگام بارداری به این مسئله توجه داشته باشند؛ چراکه بسیاری از علایم افسردگی در طول مدت بارداری ایجاد و بعد از زایمان تشدید خواهد شد.

وی تشریح کرد: به عنوان مثال برخی مادران بعد از زایمان، به دلیل ترس از بیمارشدن نوزادشان ترجیح می‌دهند رفت و آمد کمتری با اطرافیان داشته باشند و همین امر سبب می‌شود بیشتر در انزوا به سر ببرند؛ از سوی دیگر اضافه‌شدن مسئولیت‌های جدید مادری و مراقبت‌های تمام‌وقت از نوزاد، سبب صرف وقت و انرژی زیادی از مادر شده و زمینه‌ساز تشدید افسردگی در او خواهد بود.

این روانشناس در ادامه درخصوص سایر روش‌های مقابله با این بیماری تأکید کرد: راهکارهای دیگر مقابله با افسردگی بعد از حاملگی را می‌توان به تغییرات محیطی مناسب؛ یعنی تغییرات سبک زندگی، توجه بیشتر به مادر و نوزاد، توجه اطرافیان به‌ویژه همسر و تقسیم وظایف میان زن و شوهر دانست.

وی خاطرنشان ساخت: در این شرایط مادر بهتر می‌تواند بعد از 9 ماه بارداری استراحت کند و تمامی وظایف خانه نیز بر دوش او نخواهد بود.

انتهای پیام/ 930620

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد