فرارو- از مولتی ویتامین و ملاتونین گرفته تا فیبر و روغن ماهی، آمریکاییهایی که سعی در تقویت سلامت و ایمنی خود دارند مکملهای زیادی برای انتخاب دارند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده حدود ۵۸ درصد از بزرگسالان ۲۰ ساله و بالاتر در امریکا از مکملهای غذایی استفاده میکنند و ارزش صنعت مکملها بیش از ۳۰ میلیارد دلار در سال است. استفاده از مکملها در چند دهه گذشته همراه با صنعت سلامتی به سرعت در حال رشد بوده است.
به گزارش فرارو به نقل از تایم، «فانگ فانگ ژانگ» استاد دانشکده علوم و سیاست تغذیه دانشگاه فریدمن میگوید: «باور عمومی این است که یک مکمل برای ارتقای سلامت مفید است». او میگوید افرادی که بیشتر از مکملها استفاده میکنند سطح تحصیلات و درآمد بالاتری دارند. هم چنین، آنان سبک زندگی سالمتری دارند و احتمال بیشتری برای خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش دارند. او میگوید: «بنابراین، کسانی که مکملها را مصرف میکنند به طور کلی بیشتر مراقب سلامتی خود هستند».
با این وجود، اگر در حال حاضر سالم هستید بیشتر مکملها ممکن است کمک زیادی به بهبود سلامت شما یا جلوگیری از مرگ نکنند. ژانگ میگوید: «هیچ شواهد روشنی وجود ندارند که مزایای استفاده از مکملهای غذایی را برای بسیاری از پیامدهای رایج سلامتی نشان دهد».
در برخی موارد استفاده از مکملها حتی میتواند مضر باشد. نتیجه پژوهشی انجام شده در سال ۲۰۱۵ میلادی که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد نشان داد که هرساله حدود ۲۳۰۰۰ مراجعه به بخش اورژانس در ایالات متحده برای عوارض جانبی مربوط به استفاده از مکملهای غذایی انجام میشود که بسیاری از مراجعات شامل مشکلات قلبی عروقی ناشی از کاهش وزن یا محصولات انرژیزا میباشند. این موضوع به ویژه زمانی رخ میدهد که از دوزهای بسیار بالای مکمل استفاده میکنیم و در آن زمان ضرر مکملها بیش از فواید آن خواهد بود.
مکملها برای چه چیزهایی مفید هستند؟
ویتامین ها، مواد معدنی و بسیاری از ریزمغذیهای دیگر برای عملکرد بدن حیاتی هستند و بخش مهمی از یک رژیم غذایی خوب محسوب میشوند. با این وجود، خوردن مواد مغذی در غذا با مصرف آن به شکل مکمل یکسان نیست. ژانگ میگوید: «استفاده از مکملهای غذایی جایگزین یک رژیم غذایی سالم و متعادل نیست».
مکملهای ویتامین و مواد معدنی در صورت تجویز برای افراد مبتلا به کمبودهای تغذیهای و بیماریهای خاص میتوانند بسیار مفید باشند. دکتر «پیتر کوهن» دانشیار دانشکده پزشکی هاروارد و متخصص داخلی در اتحاد سلامت کمبریج میگوید: «مکملهای با کیفیت بالا باید به طور گسترده در دسترس باشند و ما به آن به عنوان بخشی از درمان پزشکی نیاز داریم».
با این حال، بسیاری از غذاهای بستهبندی شده در ایالات متحده در حال حاضر با مواد مغذی اضافی غنی شدهاند که باعث میشود کمبودهای تغذیهای در جمعیت عمومی غیر معمول باشد. برای اکثر مردم، مکملها ممکن است مزایای مورد تردیدی داشته باشند.
در تحلیلی که در سال ۲۰۲۰ میلادی در نشریه درمانی BMJ منتشر شد ژانگ نتایج چندین پژوهش را بررسی کرد و شواهد واضحی مبنی بر این که مکملهای غذایی مانند ویتامینها و مواد معدنی در افراد سالم برای پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی عروقی یا سرطان مفید هستند پیدا نکرد.
شواهد در مورد برخی مکملهای غذایی مشتق شده از گیاه مانند اکیناسه (سرخارگل) مبهمتر است. دانشمندان سعی کردهاند اثرات بسیاری از مکملهای گیاهی یا تغذیهای را رمزگشایی کنند، اما این حوزه هم چنان مملو از نتایج ضعیف یا متناقض است. ما چیزهای زیادی در این باره میدانیم. مشکل آن است که گاهی اوقات ادعاها فراتر از آن چیزی است که ما میدانیم.
بسیاری از ادعاهای بهداشتی که شرکتها روی برچسب مکملهای خود ذکر میکنند ممکن است تعمیم نتایج مشاهده شده در آزمایش بر روی حیوانات به انسانها باشد و یا آن چه را که هنوز یافتههای اولیه هستند بیش از حد و به شکلی اغراقآمیز بیان کنند. کوهن میگوید: «این محصولات نباید به گونهای تبلیغ شوند که گویی برای سلامتی ما فوایدی دارند به خصوص زمانی که هرگز ثابت نشده که آیا بر روی انسان کارآمد هستند یا خیر».
در نتیجه، مصرف کنندگان ممکن است از این موضوع آگاهی نداشته باشند که آیا میتوانند به ادعای شرکت سازنده مکمل اطمینان کنند یا خیر و در مورد مفید بودن مکملها سردرگم شوند. این موضوع هم چنین با فشار تجاری برای ترویج برخی از مکملها همراه است. نحوه تبلیغ مکملهای غذایی به خودی خود تابعی از نحوه تنظیم مقررات توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) درباره آن است.
مکمل به عنوان مادهای تنظیم کننده نه به مثابه دارو
حتی اگر بسیاری از افراد مکملها را مصرف میکنند، زیرا میخواهند سلامتی خود را بهبود بخشند سازمان غذا و داروی ایالات متحده مکملها را تحت قانون سلامت و آموزش مکملهای غذایی در سال ۱۹۹۴ میلادی نه به عنوان دارو بلکه بهعنوان ماده غذایی تنظیم و دستهبندی کرده است.
آن چه در سال ۱۹۹۴ میلادی رخ داد این بود که همه این محصولات از ویتامین ها، مواد معدنی تا عصارههای گیاهی به زیرمجموعههای غذایی تبدیل شدند. هم چنین، ساختار کاملا متفاوتی از نظر تبلیغات برای مکملها ایجاد شد مانند توانایی تبلیغ محصولات برای گفتن موضوعاتی، چون «این مکمل سیستم ایمنی شما را تقویت میکند» به عنوان کدی که در واقع میخواهد بگوید «این مکمل از عفونت جلوگیری میکند».
تولیدکنندگان مکملها ملزم هستند پیش از آن که مکملهایشان را به بازار عرضه کنند ثابت کنند که محصولاتشان موثر یا بیخطر هستند. مکملها مطابق با استانداردهای تولید داروها نیستند امری که میتواند منجر به عرضه محصولات تقلبی یا نامرغوب شود. دست کم در حال حاضر اساسا جدا کردن محصولات مکمل بیکیفیت از باکیفیتتر در بازار اگر نگوییم غیرممکن بلکه بسیار دشوار است. به نظر میرسد دست کم در امریکا نیاز به اصلاح قوانین در مورد مکملها وجود دارد.
مصرف کنندگان هنگام تصمیم گیری در مورد مصرف مکملها باید چه نکاتی را در نظر داشته باشند؟
هنگام ارزیابی مکمل ها، مراقب ادعاهای گزاف باشید، زیرا بعید است که صحت داشته باشند. هم چنین توجه داشته باشید که برخی از مکملها ممکن است حاوی دوز بسیار بالاتری در یک قرص یا یک واحد باشند. گاهی اوقات این مکملها در دوزهایی بسیار بالاتر از آن چه با رژیم غذایی دریافت میکنید تبلیغ میشوند.
به طور کلی، در مورد استفاده از مکملها با پزشک خود مشورت کنید، زیرا بسیاری از مکملها میتوانند با داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشند. هم چنین، ممکن است مصرف مکملها در دوران بارداری یا شیردهی، پیش از جراحی، یا در طول درمان سرطان یا سایر درمانهای پزشکی بیخطر نباشد.
هم چنین، مصرف کنندگان باید بدانند که چگونه محصولات بیکیفیت را تشخیص دهند. توصیه کلی به بیماران این است که به مکملهایی که تنها یک عنصر را ارائه میکنند پایبند باشند و از ترکیبی از عناصر به استثنای مولتی ویتامینها اجتناب ورزند. گواهینامههای خاصی مانند عبارت منحصر به فرد فروش USP یا NSF International (یک سازمان آزمایش، بازرسی و صدور گواهینامه محصول امریکایی) بر روی یک محصول نیز به عنوان نشانهای از محصولات با کیفیت بالاتر ذکر میشود.
مراقب مکملهای کاهش وزن، عضله سازها و تقویت کنندههای جنسی باشید چرا که پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که گاهی اوقات با مواد غیرقانونی یا مبهم و مواد شیمیایی مصنوعی و به صورت تقلبی عرضه میشوند. در نهایت، مصرف کنندگان میتوانند اطلاعات ویتامین ها، مواد معدنی و گیاهی خاص را در وب سایتهای قابل اعتماد از جمله وبسایتهایی که توسط مرکز سرطان Memorial Sloan-Kettering و موسسه ملی سلامت امریکا مدیریت میشوند جستجو کنند.
نکاتی درباره انواع مکمل و ویتامینها
اسید فولیک در دوران بارداری: مکمل اسید فولیک در دوران بارداری برای کمک به جلوگیری از نقص مادرزادی نوزاد مفید است.
فیبر: مکملهای فیبر مانند پسیلیوم ممکن است به کاهش یبوست، پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و کاهش کلسترول کمک کنند. اگرچه دریافت فیبر از رژیم غذایی، ویتامینها و ریزمغذیهای موجود در غذاها نیز امکانپذیر است.
ملاتونین: ممکن است به جلوگیری از خستگی بیش از حد کمک کند. با این وجود، شواهدی قوی برای اثبات کمک آن به بیخوابی یا اختلالات خواب وجود ندارند.
کلسیم و ویتامین د بعد از یائسگی: زنان یائسه ممکن است از مصرف مکمل کلسیم و ویتامین د برای جلوگیری از تحلیل استخوان سود ببرند.
یک ترکیب مکمل برای بزرگسالان مبتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (تباهی لکه زرد نوعی بیماری چشمی است که ممکن است با گذشت زمان بدتر شود این بیماری با افزایش سن رخ میدهد): ترکیبی از روی، ویتامینهای ث و ای، مس، لوتئین و زآگزانتین ممکن است روند کاهش بینایی در افراد مبتلا به این بیماری چشمی را تسریع کند.
مولتی ویتامینها: بسیار رایج هستند و تخمین زده میشود یک سوم بزرگسالان آمریکایی مولتی ویتامین مصرف میکنند. با این وجود، شواهد واضحی مبنی بر کمک آن به کاهش مرگ و میر یا جلوگیری از بیماریهای مزمن عمده مانند سرطان یا بیماری قلبی در افراد سالم وجود ندارد. با این وجود، کارشناسان میگویند که مولتی ویتامینها احتمالا به شما آسیبی نمیرسانند.
اکیناسه: ممکن است اندکی احتمال ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد، اما شواهد ضعیف هستند. شواهد کمی وجود دارند که نشان دهند اکیناسه به درمان سرماخوردگی یا عفونتهای تنفسی کمک میکند.
جینکو بیلوبا: مطالعات نشان دادهاند که به نظر نمیرسد این مکمل عملکرد شناختی را بهبود بخشد یا از بیماری آلزایمر یا زوال عقل جلوگیری کند.
گلوکزامین و کندرویتین: شواهد متفاوتی وجود دارد که این مکملها به کاهش علائم آرتروز کمک میکنند.
ویتامین د: علیرغم علاقه زیاد پژوهشگران به بسیاری از فواید سلامتی بالقوه آن هنوز مشخص نیست که آیا مکملهای ویتامین د برای افراد سالم بسیار مفید هستند یا خیر. ژانگ دریافته در افرادی که کمبود ویتامین د ندارند دوزهای بسیار بالای آن ویتامین ممکن است خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را افزایش دهد.
آنتی اکسیدانها: حاوی ویتامینهای A، C و E، و همچنین سلنیوم، بتاکاروتن و فولات و آنتی اکسیدان دارای فواید بیشماری برای سلامتی هستند. به نظر نمیرسد که آنتی اکسیدانها در برابر بیماری قلبی، سکته مغزی یا سرطان از ما به شکل چشمگیری محافظت کنند و برخی از آنتی اکسیدانها ممکن است در دوزهای بالا مضر باشند.
اسیدهای چرب امگا – ۳: خوردن غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳، مانند ماهی باعث محافظت ما برابر بیماریهای قلبی میشوند، اما در این باره که آیا اسیدهای چرب اومگا -۳ در صورت مصرف به صورت مکمل محافظت مشابهی را ارائه دهند یا خیر هنوز شواهد اثباتپذیری وجود ندارند. برخی از مطالعات نشان میدهند که اسیدهای چرب اومگا -۳ ممکن است به محافظت از ما در برابر برخی بیماریهای قلبی کمک کنند در حالی که برخی از پژوهشهای دیگر هیچ فایدهای را نشان ندادند.