تابناک : افزایش قیمت حدود ۲۰۰ درصدی یکی از مهمترین اقلام غذایی موجود در سبد خانوار همه قشرهای جامعه ایرانی، آن هم در روزهایی که بسیاری از مردم در سفر هستند، موجی از واکنشهای مردمی در سطح فضای مجازی را در پی داشت. بیشتر این واکنشها در این سویه قرار داشت که چرا بدون اطلاع قبلی و هنگامی که مردم برای فراغت از دغدغههای روزمره به سفر رفته اند، این اقدام انجام شده و به نوعی تعطیلات و فراغت ذهنی عموم جامعه را تحت تاثیر قرار داده است؟!
اما به نظر می رسد تنها مردم نبوده اند که غافلگیر شده اند بلکه نمایندگان مجلس هم از این قطار غافلگیری جا نمانده اند!
حذف ارز ترجیحی و پرداخت هدفمند آن، یکی از مهمترین سیاست های دولت رییسی بوده و از ابتدای امسال بارها در مورد این سیاست هشدارهایی از طرف اقتصاددانان و فعالان سیاسی مطرح و تاکید شد، حذف چنین ارزی ممکن است، قشرهای کم درآمد جامعه را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما کمبود منابع ارزی و همچنین اختلاف قیمت این کالاها با قیمت آن در برخی کشورهای همسایه و قاچاق آنان و فسادزا بودن ارز ترجیحی به عنوان دلایل اصلی این اقدام برشمرده می شد. حال در این سلسله اقدامات دولت برای حذف ارز ترجیحی افزایش قیمت چند صد درصدی قیمت آردهای صنعتی اعلام شد.
بهارستان نشینان غافلگیر می شوند!
این اقدام دولت برای افزایش قیمت آرد صنعتی و گران شدن چند برابری کالایی مانند ماکارونی، بهارستان نشینان را غافلگیر و آنان را به اظهار واکنش وادار کرد که البته این واکنش ها فعلا در حد چند سطر «توییت» بوده و باید منتظر ماند و دید که بعد از پایان تعطیلات و آغاز جلسات رسمی مجلس در هفته پیش روی، بهارستان نشینان مجلس یازدهم، چه واکنشی غیر از چند سطر «توییت» نشان خواهند داد؟!
دارو ..روغن …
ماکارونی…
احسان ارکانی، نماینده نیشابور هم به فشار آزادسازی قیمت آرد به اقشار ضعیف و رهاسازی اقتصاد و معیشت و مردم از سوی دولت اعتراض کرد و نوشت: آزادسازی قیمت اقلام و مواد غذایی به ویژه آرد، مصرف نان را هم در اقشار متوسط و پایین جامعه به چالش خواهد کشید. سیاست های اقتصادی فعلی دولتمردان در تضاد با عدالت است و بیشتر به رهاسازی اقتصاد و معیشت و مردم شباهت دارد. قرارمان این نبود.
نماینده مردم لنجان و عضو مجمع نمایندگان استان اصفهان از لزوم سخن گفتن با مردم گفت و در توئیتی نوشت؛
آقایان دولت
قبل از جراحی اقتصاد با مردم صحبت کنید، شفاف و صادقانه مردم را در جریان فوائد موثر و تبعات اجتنابناپذیر این جراحی بگذارید.
مردم ایران فهیم و صبورند.با مردم سخن بگویید، تا موفق شوید.
اما علی حدادی، نماینده مردم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان در مجلس و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس تاکید کرد که تنها راه مبارزه با قاچاق، گرانی نیست و در توئیتی نوشت: با قاچاق و هدر رفت یارانه آرد باید مبارزه شود، اما باید فکری هم به حال مردم و مستضعفین کنید.تنها راه مبارزه با قاچاق،گرانی نیست. آیا فکری هم برای نظارت بر بازار و کنترل قیمت ها در بازار شده است؟ مبارزه با احتکار لازم است.
احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم در توئیتی نوشت: امروز تلفنی به وزیرجهاد گفتم این که کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰تومانی مثل گندم وارد می کنید و فرآوردههای آن مثل آرد،ماکارونی به دلیل تفاوت قیمت زیاد به کشورهای همسایه صادر یا قاچاق می شود، شکی نیست اما باید برای مردمی که توان خرید این کالاها را ندارند به هرنحو ممکن جبران کنید.
اما جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده مردم تربتجام، تایباد، باخرز و صالح آباد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تذکر صریح تری را مطرح کرد و در توئیتی نوشت: آزاد کردن قیمت آرد و محاسبه آن با نرخ جهانی به دلار، یک اشتباه فاحش مدیران اجرایی دولت است، اگر قرار است هزینه مردم به قیمت جهانی باشد، درآمدشان هم باید در سطح جهانی و با دلار باشد نه ریال بی ارزش. صبر مردم را آزمایش نکنیم آستانه تحمل مردم، سال هاست به پایین ترین حد ممکن رسیده است.
همچنین روح الله ایزدخواه نماینده مجلس در واکنش به اظهارات جواد ساداتی نژاد وزیر کشاورزی که از ارائه یارانه به مردم به خاطر گران کردن آرد خبر داده نوشت: «گران کن و یارانه بده، نسخه وارداتی مدیریت اقتصادی.»
ایزدخواه در استوری اینستاگرام خود با درج تصویری از مصاحبه وزیر کشاورزی نوشت: حذف ارز ترجیحی کار خودش را می کند. به آقایان گفتم این کار تورم دارد؛ گفتند فقط 7 درصد. گفتیم تورم از یارانه جلو خواهد زد. گفتند ارز ترجیحی به هدف اصابت نکرده. گفتیم از اصلاح ساختار تولید شروع کنید نه گران کردن. گفتند ارز نداریم.
حالا معلوم شد اولا ارز ترجیحی با تمام مشکلاتش به هدف اصابت کرده بود، والا نباید شاهد این گرانی های فاحش می بودیم. ثانیا مشکل کمبود ارز از راه دیگری قابل حل بود. ثالثا معلوم شد که نسخه نویسان دولت چقدر پیش بینی هایشان از گرانی، واقعی بوده است.
گران کن و یارانه بده، نسخه وارداتی مدیریت اقتصادی.