بین الملل تابناک: اظهارات ضد ایرانی وزیر دفاع آمریکا در دیدار با مقام سعودی، دستور طالبان به شبکههای تلویزیونی درباره مجریان زن، درخواست سازمان ملل برای کاهش خشونت ها و خویشتن داری در تاجیکستان، اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه حزب الله و تهدید ترکیه توسط سناتور آمریکایی از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در 24 ساعت گذشته بوده اند.
اظهارات ضد ایرانی وزیر دفاع آمریکا در دیدار با مقام سعودی
«لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا روز پنجشنبه در حضور «خالد بن سلمان»، معاون وزیر دفاع عربستان سعودی به تکرار ادعاهای ضد ایرانی پرداخت.
وزیر دفاع آمریکا در این دیدار که در واشنگتن انجام شد گفت کشورش با عربستان سعودی درباره «فعالیتهای بیثباتکننده ایران» در منطقه همنظر است.
وزیر دفاع آمریکا همچنین گفت: «آمریکا به شراکت قوی با عربستان سعودی متعهد است.»
ساعاتی قبلتر «خالد بن سلمان» اعلام کرده بود که به دستور «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی با «لوید آستین» دیدار و درباره شراکت و همکاری نظامی بین دو کشور گفتوگو کرده است.
خالد بن سلمان در توییتی نوشت: «من بنا به دستور ولیعهد محمد بنسلمان با لوید آستین برای بررسی شراکت سعودی-آمریکایی و همکاری نظامی استراتژیک مستمر بین دو کشور دوست ملاقات کردم.»
منابع خبری بعد از ظهر سهشنبه گذشته از سفر معاون وزارت دفاع عربستان سعودی به آمریکا برای دیدار با مقامهای ارشد پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) خبر دادند.
به گفته منابع آگاه، پیش از سفر «جو بایدن» به خاورمیانه در خاتمه ماه ژوئن، ایالات متحده در پی توسعه روابط با عربستان برآمده است.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در این زمینه گفته بود که شاهزاده خالد در راس هیاتی بلندپایه برای حضور در «کمیته برنامه ریزی مشترک راهبردی آمریکا-عربستان» به آمریکا سفر میکند.
دستور طالبان به شبکههای تلویزیونی درباره مجریان زن
گروه طالبان در دستور تازهای از مجریان زن همه تلویزیونها خواسته است تا هنگام ظاهر شدن در تلویزیون چهرههایشان را بپوشانند.
طلوع نیوز نیز امروز در یک رشته توییت گفته طالبان به تمامی شبکههای دیداری “موبی گروپ” از جمله این شبکه تلویزیونی دستور داده که از این پس تمامی مجریان و گردانندگان زن در جریان اجرای برنامه باید صورتشان را بپوشانند.
طلوع نیوز افزوده که نمایندگان وزارتخانههای “امر به معروف و نهی از منکر” و “اطلاعات و فرهنگ” طالبان هنگام اعلام این دستور به موبی گروپ آن را ” حکم قطعی و غیرقابل بحث” خواندهاند.
یلدا علی٬ مجری یکی از برنامههای اجتماعی طلوع ویدیویی در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده که نشان میدهد سراپا سیاه پوشیده و صورتش را نیز با ماسک پوشانده است.
درخواست سازمان ملل برای کاهش خشونت ها و خویشتن داری در تاجیکستان
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل از افزایش تنش و خشونت در استان خودمختار گورنو-بدخشان تاجیکستان، از جمله تلفات جانی گزارش شده در این منطقه نگران است.
وی افزود: دبیر کل سازمان ملل از همه طرف ها می خواهد خویشتنداری کنند و تمام تلاش ها برای حل و فصل وضعیت کنونی به صورت مسالمت آمیز را انجام دهند.
سخنگوی سازمان ملل متحد اظهار داشت: سازمان ملل به نظارت دقیق اوضاع ادامه خواهد داد.
وزارت کشور تاجیکستان می گوید که پلیس این کشور ۱۱۴ “عضو یک گروه تروریستی” را در جریان عملیات در منطقه “روشان” بازداشت کرده و هشت نفر دیگر از این گروه نیز هنوز متواری هستند.
به گزارش خبرگزاری العربیه، پلیس تاجیکستان روز پنجشنبه خبر داد که این افراد را در یک “عملیات ضد تروریستی” در منطقه شرقی این کشور، دستگیر کرده است.
در پی بروز خشونت ها در منطقه دورافتاده گورنو-بدخشان و درگیری بین نیروهای امنیتی و “مخالفان” در این منطقه ناآرام تاجیکستان در مرز افغانستان و چین، روز چهارشنبه حداقل ۹ نفر کشته و ۲۰ نفر زخمی شدند.
این وزارتخانه در بیانیه ای که توسط سرویس اطلاعات دولتی تاجیکستان منتشر شد، گفت که وضعیت در روشان “عادی شده است”.
گورنو-بدخشان از زمان پایان جنگ داخلی پنج ساله تاجیسکتان، اندکی پس از آن که این کشور آسیای مرکزی استقلال خود را با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ به دست آورد، همواره کانون تنش ها بوده است.
از زمان شروع ناآرامی ها، اینترنت تا حد زیادی در منطقه در دسترس نبوده و ارتباطات سیار نیز تحت تأثیر قرار گرفته است.
هیات اتحادیه اروپا در تاجیکستان و سفارتهای انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا در بیانیهای مشترک از همه طرفها خواستند تا از هیچ تلاشی برای تنشزدایی، خویشتنداری و پرهیز از توسل به زور و تحریک بیش از حد دریغ نکنند.
از جمله اهداف اصلی دولت تاجیکستان در منطقه، دستگیری محمدباقر محمدباقروف، است که مقامات او را “رهبر یک گروه جنایتکار سازمان یافته” توصیف می کنند. مقامات تاجیک هنوز نگفته اند که آیا محمدباقروف بازداشت شده است یا خیر.
گورنو-بدخشان که در کوه های پامیر قرار دارد، تقریباً نیمی از سرزمین اکثریت مسلمانان تاجیکستان را تشکیل می دهد، اما تنها ۲۰۰ هزار نفر را در خود جای داده است.
اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه حزب الله
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد تحریمهای جدیدی علیه حزبالله لبنان اعمال کرده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است: «امروز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری “احمد جلال رضى عبدالله”، یک تاجر لبنانی و تسهیلکننده مالی حزبالله و پنج نفر از دستیاران او و ۸ شرکت او در لبنان و عراق را در فهرست تحریمها قرار داد.»
در این بیانیه ادعا شده این تحریم نشان میدهد حزبالله از پوشش شرکتهای قانونی برای درآمدزایی و اعمال نفوذ بر سرمایهگذاریهای تجاری استفاده میکند.
«احمد جلال رضى عبدالله» (تبعه لبنان)، «علی رضا عبدالله» (تبعه عراق)، «حسین احمد جلال عبدالله» (تبعه لبنان)، «حسین احمد جلال عبدالله» (تبعه لبنان)، «حسین رضا عبدالله» (تبعه لبنان)، «حسین کامل عطیة»، (تبعه لبنان) و «جوزیف ایلیا هیدموس» (تبعه لبنان) افرادی هستند که نامشان در این فهرست قرار گرفته است.
تهدید ترکیه توسط سناتور آمریکایی
رابرت منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خطاب به دولت بایدن پیشنهاد کرده درصورت اصرار بر موضع مخالف ترکیه در قبال الحاق فنلاند و سوئد به ناتو، فروش جنگندههای آمریکایی را به این کشور لغو کند.
به گزارش راشا تودی، رابرت منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خطاب به مقامات دولت این کشور پیشنهاد کرده است که فروش جنگندههای اف16 آمریکایی به ترکیه را منوط به پذیرش این کشور با تصمیم الحاق فنلاند و سوئد به سازمان ناتو کنند.
دولت ترکیه درخواست خرید 40 فروند جنگنده اف16 ساخت شرکت لاهید مارتین و قطعات مورد نیاز هواپیمایی ترکیه را داده است. سناتور منندز خطاب به مقامات ترک تهدید کرده است که در صورت مخالفت با سیاستهای ناتو از فروش این جنگندهها ممانعت به عمل خواهد آمد.
سناتور آمریکایی پیش از این نسبت به موضع مخالف ترکیه درباره درخواست عضویت دو کشور فنلاند و سوئد در سازمان ناتو واکنش منفی نشان داده بود. ترکیه میگوید کشورهای فنلاند و سوئد پناهگاه تروریستهای درگیر با دولت آنکارا هستند.
ترکیه پیش از این به دلیل خرید سامانههای ضدهوایی ساخت روسیه از برنامه خرید جنگندههای اف35 آمریکا خارج شده بود.
وزارت خارجه آمریکا در ماه آوریل در نامهای به کنگره این کشور خواستار انعقاد قرارداد فروش جنگندههای این کشور به ترکیه شده بود. این وزارتخانه گفته بود فروش جنگندهها منافع آمریکا را در منطقه تضمین میکند.