در ادامه گزارش نیز پیرامون حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و راهکار جایگزین آن، نظرات محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجهی مجلس را جویا شدیم که حاصلش را در ادامه میخوانید.
میرتاج الدینی در گفتگو با تابناک اقتصادی در مورد مشکلاتی که ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای کشور به وجود آورد، تصریح کرد: این سیاست مضرات زیادی داشت و بستری برای رانت، سوءاستفاده و انحصارطلبی عدهای خاص فراهم کرد. به طور کلی، هر کسی که به ارز ترجیحی دست پیدا میکرد، در واقع یک امتیاز برایش محسوب میشد. بعضی افراد از این ارز به درستی بهره میبردند و در راستای منافع عموم از آن استفاده میکردند، اما برخی از آن برای منافع شخصی خودشان سود میبردند و کشور را با مشکلاتی روبرو کردند.
وی ادامه داد: دومین مشکل سیاست ارز ترجیحی این بود که در این روش توزیع یارانهها عادلانه نبود. این یارانه در اختیار دلالان و سودجویان قرار میگرفت و آن طور که شایسته بود منافعش به عموم مردم نمیرسید. در واقع تنها بخش کمی از یارانهها به جامعهی هدف اصابت میکرد و بخش زیادی از آن هدر میرفت.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجهی مجلس خاطرنشان کرد: در شرایطی که برخی اقلام با حمایتهای دولتی و ارز ترجیحی به صورت ارزان عرضه میشد، مدیریت مصرف در کشور وجود نداشت و استفاده از برخی کالاها به شدت افزایش یافته بود. در این روش، هدررفت منابع بسیار زیاد بود و قاچاق بیش از اندازهای را هم در کشور داشتیم.
وی ادامه داد: دولت برای تأمین ارز ترجیحی باید دلار را به قیمت آزاد تهیه میکرد و در اختیار واردکنندگان قرار میداد که این امر برای دولت دشواریهایی را ایجاد میکرد. در سال گذشته حدود ۱۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی در نظر گرفته شد که امسال به بالای ۲۰ میلیارد دلار میرسید. وارد کردن این حجم از ارز به بازار به معنای تورم بود.
میرتاج الدینی در ادامه گفت: چهارمین موضوع این است که باید تمامی افرادی که به ناحق از گرفتن یارانه محروم شده اند، از آن بهرهمند شوند. باید بررسیهای لازم به عمل آید تا حقی از کسی ضایع نشود. تمامی افرادی که برای گرفتن یارانه ثبت نام نکرده اند و جا مانده اند نیز باید طی سازوکاری بتوانند از آن بهرهمند شوند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم تا قدرت خرید مردم کاهش نیابد. با بررسیهای کارشناسانه مشخص شده است با اجرای سیاست جدید هدفمندی یارانهها و پارداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی، قدرت خرید اقشار پایین جامعه بیشتر از قبل شده است.
میرتاج الدینی ادامه داد: بنده با کالابرگ به معنای سهمیه بندی موافق نیستم و از کالابرگ الکترونیک در شرایطی باید استفاده کرد که با کمبود کالا مواجه باشیم. اما در حال حاضر کمبود نداریم و به نظر من ضرورتی ندارد از کالابرگ استفاده کنیم. باید یارانه در اختیار مردم قرار بگیرد و آنها انتخاب کنند که چه کالایی را بخرند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اشاره کرد: فعلاً مبلغ یارانه میتواند جوابگوی نیازهای مردم باشد، اما بالعکس یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی، در آینده باید این مبلغ به ویژه برای اقشار ضعیف جامعه افزایش یابد.