بین الملل تابناک: واکنش عمان به مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در مسقط، سفر وزیر خارجه روسیه به کشورهای حوزه خلیج فارس، طرح صدر اعظم آلمان برای تشکیل بزرگترین ارتش اروپا، لغو رزمایش ناتو در دریای سیاه از سوی ترکیه و هشدار چین به آمریکا در مورد خطر حمایت از جداییطلبان تایوان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش عمان به مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در مسقط
«بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر خارجه عمان گفت که نمیتواند وجود مذاکرات محرمانه در سلطنت عمان میان ایران و آمریکا را تایید کند.
وی که با نشریه فرانسوی «لوفیگارو» مصاحبه میکرد، در پاسخ به سوال خبرنگار این نشریه که پرسید آیا میتواند وجود مذاکرات محرمانه در سلطنت عمان میان ایران و آمریکا همانند مذاکراتی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد را تایید کنید، پاسخ داد: «واقعا نمیتوانم این موضوع را تایید کنم.»
وزیر خارجه عمان در ادامه گفت: «ما همواره خرسندیم که در صورت درخواست، کمک کنیم و امیدوارم که تحرک جدید برای تکمیل این توافق حاصل شود، چون این موضوع نه تنها به نفع امنیت و ثبات منطقه بلکه همه جهان خواهد بود.»
بدر بن حمد البوسعیدی گفت: «در مذاکرات کنونی بین ایران و آمریکا، هنوز نقاط اختلافی وجود دارد که باید حل شود و امیدوارم که دولت کنونی آمریکا بتواند با دولت رئیس جمهور رئیسی به توافق برسد.»
سفر وزیر خارجه روسیه به کشورهای حوزه خلیج فارس
سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه که به کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر کرده است، پس از بحرین وارد ریاض، پایتخت عربستان شد.
به گزارش رسانههای سعودی، قرار است که وزیر امورخارجه روسیه با حسین طه دبیرکل سازمان همکاری اسلامی و نیز فیصل بن فرحان همتای عربستانیاش در ساختمان وزارت امورخارجه این کشور درباره چشم انداز همکاری میان دو کشور، ثبات در بازار انرژی، امنیت غذایی و بحران اوکراین گفت و گو کند.
همچنین قرار است لاوروف امروز چهارشنبه نیز در نشست مشترک وزیران شورای همکاری خلیج فارس حضور پیدا کند.
از دیگر برنامههای لاوروف دیدار دوجانبه با عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر امورخارجه امارات و احمد ناصر الصباح همتای کویتیاش خواهد بود؛ لاوروف روز سهشنبه به سفر خود به بحرین پایان داد.
وی در این کشور مورد استقبال حمد بن عیسی بن سلمان آل خلیفه شاه و سلمان بن حمد ولیعهد این کشور کوچک عربی قرار گرفت.
لاوروف همچنین در دیدار با عبداللطیف الزیانی، وزیر امور خارجه بحرین درخصوص شماری از مسائل منطقهای و بینالمللی و همکاری دوجانبه میان دو کشور گفت و گو کردند.
وی در دیدار با الزیانی تصریح کرد که اگر اوکراین مشکل مین زدایی از آبهای ساحلی را حل کند، نیروهای دریایی روسیه می توانند عبور کشتیهای حامل غلات از دریای سیاه تا دریای مدیترانه را بدون هیچ مانعی تضمین کنند.
وی گفت که روسیه تمام تلاش خود را برای حل مشکل غذایی در جهان به کار گرفته است.
طرح صدر اعظم آلمان برای تشکیل بزرگترین ارتش اروپا
صدراعظم آلمان به رسانههای این کشور گفت که ارتش آلمان چندی دیگر به بزرگترین ارتش اروپا در میان اعضای ناتو تبدیل میشود.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «راشاتودی» «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در این باره گفت، برنامه آلمان برای سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد یورویی (۱۰۷.۳۵ میلیارد دلار) در ارتش این کشور به برلین اجازه میدهد تا نیروی رزمی خود را به میزان قابل توجهی گسترش دهد.
وی افزود که این اقدام، ارتش آلمان را به بزرگترین ارتش اروپا در میان اعضای ناتو تبدیل میکند. فراکسیونهای پارلمان آلمان یکشنبه شب با سرمایه گذاری برای تقویت و تجهیز ارتش آلمان موافقت کردند.
شولتز از تصویب این لایحه استقبال کرد و گفت که میلیاردها دلار اضافی، ارتش را به نیروی جنگی تبدیل میکند که میتواند ماموریت دفاعی خود را بهتر از همیشه انجام دهد.
صدراعظم آلمان در ماه فوریه، چند روز پس از حمله روسیه به اوکراین، پیشنهاد ایجاد صندوق ویژه نظامی را داده بود.
آلمان در حال حاضر چهارمین نیروی نظامی بزرگ را در میان اعضای ناتو دارد. این کشور باید از نظر قدرت ارتش از فرانسه سبقت بگیرد. بر اساس شاخص جهانی قدرت آتش، ارتش فرانسه ۲۴۰۰۰۰ نظامی فعال و ذخیره دارد در حالی که در ارتش آلمان ۱۹۹۰۰۰ نظامی موجود است.
چندی قبل وزارت دفاع آلمان اعلام کرده بود که قصد دارد ۴۵ فروند جنگنده و هواپیمای نظامی از جمله جنگنده های پیشرفته «اف-۱۸سوپر هورنت» را از آمریکا خریداری کند.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «بلومبرگ» آلمان قصد دارد به شرکت بوئینگ آمریکا سفارش ساخت ۴۵ فروند جنگنده را بدهد. به گفته منابع آگاه، آلمان قصد دارد سی فروند جنگنده اف-۱۸ سوپرهورنت و ۱۵ فروند هواپیمای «ایی ای-۱۸ گرولرز» ویژه جنگ الکترونیک را به شرکت بوئینگ سفارش دهد و به تدریج آنها را جایگزین جتهای قدیمی تورنادوی خود کند.
اییای-۱۸گرولرز، هواپیمای ساخت آمریکاست و عمده کاربرد آن در جنگ الکترونیک است. اف-۱۸ ای سوپر هورنت نیز یک جنگنده فراصوت چند منظوره است. با خروج جنگنده رهگیر «اف-۱۴ تامکت» در سال ۲۰۰۶ از نیروی دریایی آمریکا، اف-۱۸ سوپرهورنت جایگزین آن شد.
لغو رزمایش ناتو در دریای سیاه از سوی ترکیه
«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه، روز سهشنبه گفت که آنکارا تعدادی از رزمایشهای برنامه ریزی شده ائتلاف ناتو در دریای سیاه را بر اساس کنوانسیون مونترکس و به دلیل جنگ بین روسیه و اوکراین لغو یا به تعویق انداخته است.
وی که با خبرگزاری آناتولی مصاحبه میکرد، گفت: «اگر ما به تحریمها علیه روسیه بپیوندیم، نمیتوانیم نقش میانجیگرانهای که در حال حاضر داریم را انجام دهیم.»
چاووشاوغلو اضافه کرد: «ما کنوانسیون مونترکس را درباره ناوهای جنگی اعمال کردیم اما حریم هوایی را هنوز باز گذاشتهایم»
وی گفت: «ما درخواستهایی از روسیه و آمریکا برای عبور کشتیهای جنگی به این دریا داشتیم و ما بر اساس کنوانسیون، رزمایشهای برنامه ریزی شده ناتو در این دریا را لغو یا به تعویق انداختهایم.»
وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «آنکارا از همان ابتدا گفت تنها به تحریمهای سازمان ملل که به صورت رسمی علیه روسیه اعمال شود خواهد پیوست».
وی افزود: «در حال حاضر هر کسی میتواند علیه هر کس دیگری که میخواهد به اعمال تحریم بپردازد. این به آنها مربوط است اما ما نقش میانجیگری را انتخاب کردهایم و این موضوع با استقبال اتحادیه اروپا و جهان مواجه شده است.»
هشدار چین به آمریکا در مورد خطر حمایت از جداییطلبان تایوان
دولت چین با تأکید بر مخالفت شدید پکن با هرگونه تماس رسمی ایالات متحده با تایوان، به ایالات متحده در مورد خطر حمایت از آنچه به عنوان جداییطلبان در تایوان خواند، هشدار داد.
ژو فنگلیان، سخنگوی دفتر امور تایوان در شورای دولتی چین، حمایت از نیروهای جداییطلب را که خواستار استقلال تایوان هستند، «بسیار خطرناک» توصیف کرد و اظهار داشت که تلاشهای تایوان برای جذب نیروهای خارجی ضد چین محکوم به شکست است.
«تامی داکورث»، سناتور آمریکایی، از سی ام ماه می تا یک ژوئن به عنوان بخشی از تور منطقهای هند و اقیانوس آرام به تایوان سفر میکند و سال گذشته به همراه سناتورهای دن سالیوان و کریس کونز دیدار کوتاهی از این جزیره داشت.
ژو فنگلیان گفت: ما قاطعانه در برابر هر گونه تماس رسمی و تبانی نظامی بین ایالات متحده و تایوان ایستادهایم.
وی تأکید کرد، برخی از سناتورهای آمریکایی بارها مرتکب اقدامات اشتباه شده و به شکل خطرناک اصل «چین واحد» و مفاد سه بیانیه مشترک بین ایالات متحده و چین را نقض کردند.