بین الملل تابناک: نشست سه جانبه ایران، عراق و ترکیه در بغداد، هشدار حزب الله به اسرائیل درباره اکتشاف گاز در میدان مورد مناقشه، مذاکرات فرانسه با امارات برای جایگزین کردن نفت روسیه، احضار سفیر هند به وزارت امور خارجه ایران و تمدید تحریمهای تسلیحاتی لیبی در شورای امنیت، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نشست سه جانبه ایران، عراق و ترکیه در بغداد
«مهدی رشید الحمدانی» وزیر منابع آبی عراق، روز (یکشنبه) گفت که قرار است به زودی نشستی با حضور نمایندگان ایران و ترکیه در بغداد برای بحث و گفت وگو در خصوص حقآبه عراق برگزار شود. او اشارهای به تاریخ این نشست نکرد.
الحمدانی به خبرگزاری رسمی عراق (واع) گفت که بغداد به رایزنی با کشورهای همسایه خود در خصوص منابع آبی ادامه میدهد و قرار است تا نماینده ویژه رئیسجمهور ترکیه به بغداد سفر کند، اما تاریخ دقیق آن هنوز مشخص نشده است.
این مقام عراقی ابراز امیدواری کرد که نشست سهجانبه با ایران و ترکیه به زودی انجام شود تا به گفته او سهم عادلانه و منصفانه عراق از منابع آبی به دست آید.
وزیر منابع آبی عراق همچنین با اشاره به سفر «علی سلاجقه» معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست ایران و هیات همراه در هفتم خرداد به بغداد، گفت که وزیر انرژی ایران نیز به عراق سفر خواهد کرد. الحمدانی همچنین وعده داد که به رایزنیها جهت بازگشت آب به عراق ادامه دهد.
او افزود: «منتظر سفر طرفهای ایرانی و ترکیهای هستیم و تأکید داریم که این سفرها به دلیل نوع روابط ما با دو کشور و منافع مشترکی که داریم به زودی انجام خواهد گرفت.»
این وزیر عراقی در پایان تأکید کرد که حقوق آبی عراق را خط قرمز میداند و در این باره کوتاه نیامده و تعارف ندارد.
همزمان با این اظهارات، «برهم صالح» رئیسجمهور عراق نیز امروز در نشستی گفت: «میزان کمبود آب برای عراق تا سال ۲۰۳۵ به دلیل کاهش میزان آب ورودی به دجله و فرات و افزایش تبخیر آب پشت سدها و عدم بروز رسانی شیوه آبیاری به ۱۰.۸ میلیارد متر مکعب خواهد رسید و باید با تغییرات آب و هوایی به عنوان یک اولویت مهم برخورد شود و تبعات این تغییرات میتواند در آینده موجودیت عراق را تهدید کند.»
کاهش شدید میزان آب ورودی به دجله و فرات به عنوان دو شریان حیاتی عراق، در سالهای گذشته به دلیل سدسازیهای ترکیه، بسیاری از گروههای مدنی و احزاب عراق را برای نجات کشاورزی و محیط زیست این کشور به تکاپو انداخته است.
هشدار حزب الله به اسرائیل درباره اکتشاف گاز در میدان مورد مناقشه
جنبش حزبالله لبنان روز (یکشنبه) درخصوص ورود یک کشتی «اسرائیلی» به میدان گازی «کاریش» که از خط ۲۹دریایی این کشور عبور کرده واکنش نشان داد.
طبق گزارش پایگاه خبری «روسیا الیوم» به نقل از منابع لبنانی، «محمود قماطی» یکی از اعضای شورای سیاسی حزب الله، گفت: به اسرائیل اجازه نخواهیم داد در منطقه مورد مناقشه، اکتشاف گاز کند.»
«محمد رعد» رئیس ائتلاف وفاداری به مقاومت حزبالله در پارلمان لبنان نیز خطاب به مسئولان این کشور گفت: «بیایید شرکتی را با اراده خودمان انتخاب کنیم و در مورد آن به توافق برسیم؛ بگذارید از این شرکت بخواهیم در زمان و دورهای که ما معین میکنیم در آبهای سرزمینیمان گاز اکتشاف کند.»
وی ادامه داد: «هرکس از نزدیک شدن دشمن اسرائیلی به این شرکت میترسد، بداند که ما مراقب پاسخ به آنها [صهیونیستها] هستیم؛ اما خوب نیست کشورمان را در رهن جاهطلبیها، منافع جناحی، ترسهای کوچک و خواستههایمان در اشغال برخی از موقعیتها قرار دهیم.»
این در حالی است که صبح امروز روزنامه لبنانی النهار گزارش داد که یک کشتی «اسرائیلی» برای استخراج گاز طبیعی مایع و ذخیرهسازی آن وارد میدان گازی کاری اش شده با عبور از خط ۲۹ دریایی، وارد منطقه مورد مناقشه با لبنان شده است.
این امر موجب واکنشهای رسمی از سوی لبنان شده است. «نجیب میقاتی» نخستوزیر پیشبرد امور لبنان نسبت به خطرناک بودن تجاوز رژیم صهیونیستی به منابع آبی این کشور هشدار داد و تصریح کرد، تحرکات دشمن اسرائیلی میتواند به ایجاد تنشهایی با نتایج نامعلوم منجر شود.
مذاکرات فرانسه با امارات برای جایگزین کردن نفت روسیه
وزیر دارایی فرانسه روز یکشنبه از مذاکرات با امارات برای جایگزین کردن نفت روسیه خبر داد.
به گزارش ایسنا، برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه در گفتوگو با رادیو “اروپا۱” اعلام کرد، کشورش در حال انجام مذاکراتی با امارات جهت یافتن جایگزین برای نفت روسیه است که پس از اجرای تحریم اتحادیه اروپا بر نفت خام روسیه متوقف خواهند شد.
لومر اظهار کرد: در حال حاضر برای ایجاد جایگزینی برای نفت روسیه بدون تاثیر بر نیاز بازار محلی، مذاکراتی با امارات در حال انجام هستند.
روسیه با میانگین تولید روزانه ۱۱.۳ میلیون بشکه نفت خام پس از آمریکا دومین تولیدکننده بزرگ نفت خام جهان است و بیشتر نفت تولیدی آن به اروپا منتقل میشود.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا هفته گذشته با ممنوعیت ۹۰ درصد از واردات نفت روسیه تا پایان سال جاری میلادی موافقت کردند.
این تحریم برای واردات نفت خامی که از طریق دریا منتقل میشود، طی شش ماه و برای تولیدات پالایش شده که از دریا منتقل میشود، ظرف هشت ماه مرحلهای اجرا خواهد شد و نفتی که از طریق خطوط لوله کشیده شده تا پالایشگاههای شرق اروپا و شرق آلمان میروند، از این تحریمها مستثنی شدهاند.
اما آلمان و لهستان اعلام کردند که داوطلبانه خرید نفت خام از خطوط لوله را تا پایان سال ۲۰۲۲ متوقف خواهند کرد و این یعنی در مجموع حدود ۹۰ درصد از واردات نفت روسیه به اروپا متوقف خواهد شد.
هدف از این تحریم که از نزدیک به یک ماه قبل محل مناقشه است، صادرات نفت روسیه از دریا در کنار بخشودگی موقت سوخت خطوط لولهها برای جلب حمایت مجارستان و دیگر کشورهای غیر ساحلی است.
ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در فیسبوک خود اعلام کرد، توافقی حاصل شد، مجارستان از تحریم نفتی معاف است!
مجارستان تنها کشوری نبود که اعتراض خود را به تحریم نفت روسیه اعلام کرد، در واقع مجارستان هدایت گروهی از کشورهای اتحادیه اروپا شامل اسلوواکی، جمهوری چک، بلغارستان و کرواسی را بر عهده دارد که نسبت به تاثیر احتمالی تحریم نفت روسیه بر اقتصادهای خود ابراز نگرانی کرده بودند.
بر اساس گزارشها، جمهوری چک ۱۸ ماه از ممنوعیت فروش دوباره تولیدات نفتی معاف شده است.
جوزپ بورل، هماهنگکننده سیاست خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرد: آخرین مجموعه از تحریمها علیه روسیه تنها میزبان فروش نفت خام روسیه تاثیر نخواهند داشت بلکه موجب کاهش قیمت آن نیز خواهد شد.
احضار سفیر هند به وزارت امور خارجه ایران
در پی اهانت صورت گرفته در یک برنامه تلویزیونی کشور هند به پیامبر اکرم(ص)، عصر یکشنبه سفیر هند در تهران توسط مدیرکل آسیای جنوبی به وزارت امورخارجه فراخوانده شد و مراتب اعتراض دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران به سفیر هند ابلاغ شد.
سفیر هند در کشورمان با اظهار تاسف و غیرقابل قبول خواندن هرگونه توهین به پیامبر اسلام، اعلام داشت این موضع حکومت هند که بیشترین احترام را به ادیان قایل است، نبوده و شخص اهانت کننده هیچ سمت دولتی نداشته و فقط جایگاه حزبی داشته و از این جایگاه هم اخراج شده است.
تمدید تحریم های تسلیحاتی لیبی در شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل، ماموریت نظارت بر تحریم تسلیحاتی لیبی در سواحل این کشور را تمدید کرد.
شورای امنیت سازمان ملل، عملیات “ایرینی” که با هدف نظارت بر پیگیری تحریمهای تسلیحاتی علیه لیبی و بازرسی کشتیهای مشکوک به نقض تحریم تسلیحاتی در سواحل لیبی انجام میشود را یک سال دیگر تمدید کرد.
شورای امنیت این ماموریت را با ۱۴ رای موافق و رای ممتنع روسیه تصویب کرده است.
عملیات دریایی “ایرینی” با بودجه ۹.۸ میلیون یورو برای نظارت بر تحریم تسلیحاتی لیبی در ماه مارس ۲۰۲۰ آغاز و جایگزین مأموریت “صوفیه” شد که در سال ۲۰۱۵ آغاز شده بود. این عملیات، برخلاف مأموریت قبلی، وظیفه دارد تحریم تسلیحاتی را بدون دخالت در قاچاق انسان رعایت کند.