بین الملل تابناک: صد و شانزدهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بعد از گزارش وزارت دفاع انگلیس درباره محاصرهشدن شهر راهبردی «سیوِرودونتسک» در شرق اوکراین توسط روسیه، لندن اینبار از تلاش روسها برای تنگتر کردن حلقه محاصره از شمال هستند.
رکن اطلاعات ارتش انگلیس روز شنبه گفت: «در ۴۸ ساعت گذشته، روسیه تلاشهای خود را برای پیشروی در جنوب ایزیوم، با هدف پیشروی عمیقتر در منطقه دونتسک، و احاطه کردن منطقه سیورودونتسک از شمال، تجدید کرده است».
به نوشته وبگاه این سازمان، در این بیانیه ادعا شده است: «از ۱۴ ژوئن، مقامات روسی و سران جداییطلب شرق اوکراین ادعا کردهاند که در تلاش هستند تا گذرگاههای بشردوستانه ایجاد کنند تا غیرنظامیان بتوانند سیورودونتسک را تخلیه کنند».
وزارت دفاع انگلیس ادامه داد: «روسیه، چه در اوایل کارزار اوکراین و چه در سوریه، سابقه استفاده از گذرگاههای بشر دوستانه یکجانبه اعلام شده را به عنوان سازوکاری برای دستکاری در فضای نبرد و تحمیل انتقال اجباری جمعیت داشته است».
در ادامه این گزارش آمده است: «غیرنظامیان اوکراینی محبوس شده در سیورودونتسک احتمالاً به استفاده از گذرگاههای پیشنهادی مشکوک هستند. گزینههای خروج از شهر با تخریب پلها محدود میشود، اما مسیر پیشنهادی روسیه آنها را به سمت شهر سواتوا، در داخل سرزمینهای تحت اشغال روسیه میبرد».
این نهاد نظامی مدعی شد: «اگر غیرنظامیان به دام افتاده پیشنهاد خروج از طریق یک گذرگاه را نپذیرند، روسیه احتمالاً ادعا خواهد کرد که تفاوت کمتری بین آنها و هر هدف نظامی اوکراینی در منطقه ایجاد میکند».
اداره اطلاعات وزارت دفاع اوکراین شنبه شب از انجام تبادل زندانیان میان کی یف و مسکو خبر داد.
به گزارش گاردین، اداره اطلاعات وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که در تاریخ 18 ژوئن (28 خرداد) پنج فرد اوکراینی اسیر شده در ازای پنج فرد روس اسیر شده به اوکراین بازگردانده شدند.
براساس این گزارش، چهار نفر از غیرنظامیان آزاد شده اوکراینی در جریان درگیری در منطقه کی یف به اسارت درآمدند.
در گزارش وزارت دفاع اوکراین هیچ اشاره ای به هویت زندانیان روسی نشده است و مشخص نیست که آیا آنان نظامی و یا غیرنظامی بوده اند.
پیش از این کارل نهمر صدراعظم اتریش در اوایل ماه جاری اعلام کرده بود که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه آماده است تا درباره مبادله زندانیان با اوکراین گفت و گو کند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مصاحبهای هشدار داد، جنگ روسیه در اوکراین ممکن است سال ها طول بکشد. نخستوزیر انگلیس هم با تاکید بر ادامه حمایتها از اوکراین از یک طرح چهار بندی درباره اینکه چگونه لندن و متحدانش میتوانند به بهترین شکل از اوکراین حمایت کنند، خبر داد.
استولتنبرگ به هفته نامه آلمانی بیلد آم زونتاگ گفت: ما باید خود را برای این واقعیت آماده کنیم که ممکن است جنگ سالها طول بکشد. ما نباید در حمایت از اوکراین حتی اگر هزینه آن بالا باشد تردید کنیم.
وی افزود: این حمایت به ارتش و در زمینه نظامی محدود نمیشود، بلکه فراتر از آن و شامل حمایت از قیمت انرژی و مواد غذایی میشود.
استولتنبرگ افزود: عرضه جدیدترین تسلیحات به نیروهای اوکراینی شانس آزادسازی منطقه دونباس از کنترل روسیه را افزایش میدهد.
قرار است سران ناتو در نشستی که اواخر ماه جاری در مادرید برگزار میشود درباره ارسال بسته کمکی به اوکراین تصمیمگیری کنند. استولتنبرگ پیش از این گفته بود انتظار میرود نشست سران ناتو در مادرید بسته کمکی به اوکراین را تصویب کند که به این کشور کمک میکند تا به تجهیزات استاندارد ناتو مجهز شود.
انگلیس
همزمان بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس، از متحدان غربی خواست تا برای جنگ طولانی در اوکراین آماده شوند. جانسون در این اظهارات که در بازگشت از یک سفر اعلام نشده از کییف، ایراد شد، به متحدان غربی خود گفت: “برای یک جنگ طولانی در اوکراین آماده شوید”.
نخستوزیر انگلیس با هشدار درباره اینکه ممکن است درگیری اوکراین طولانی شود، از کشورهای غربی خواست تا حمایت از کییف را افزایش دهند. وی هشدار داد که اوکراین نباید به پذیرش “صلح بد” تشویق شود، زیرا این صرفا به معنای مقدمهای برای حمله جدید روسیه است.
مقامات محلی بامداد یکشنبه اعلام کردند که پنج غیرنظامی در بمباران اوکراین به شهر دونتسک در شرق این کشور کشته شدند.
به گزارش گاردین، مقامات محلی در بیانیه ای که در تلگرام منتشر شد، اعلام کردند: در نتیجه بمباران جمهوری خلق دونتسک توسط ارتش اوکراین ۱۲ نفر دیگر زخمی شدند.
نیروهای طرفدار روسیه نیز در بیانیهای اعلام کردند که بیش از ۲۰۰ گلوله توپ با کالیبر ۱۵۵ میلیمتری روز شنبه بر چندین منطقه دونتسک شلیک شد.
دونتسک در منطقه دونباس در شرق اوکراین واقع شده است و بخشی از جمهوری خودخوانده دونتسک است و از سال ۲۰۱۴ تا حدی توسط جدایی طلبان طرفدار روسیه کنترل می شود.
انگلیس: پیروزی روسیه در جنگ فاجعه بار خواهد بود
«بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس تاکید کرد که غرب همچنان باید به حمایت از اوکراینیها ادامه دهند.
وی که این سخنان را پس از بازگشت از سفر به اوکراین و دیدار با «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین مطرح میکرد، افزود: «پیروزی ولادیمیر پوتین (رئیس جمهور روسیه) در اوکراین فاجعه آمیز خواهد بود».
جانسون تاکید کرد: «هرگز نباید اوکراین را به پذیرش صلح بد تشویق کرد چون این موضوع به راحتی زمینه حمله دیگر روسیه را فراهم میکند».
از سوی دیگر «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه گفت در حالی که لندن میخواهد روسیه را به زانو در بیاورد، هیچ راهی برای بهبود روابط روسیه و انگلیس وجود ندارد.
وی که با شبکه بیبیسی درباره وضعیت وخیم روابط میان روسیه و انگلیس صحبت میکرد، گفت: «من فکر نمیکنم هیچ فضایی برای مانور دادن وجود داردچون هم “بوریس جانسون” نخست وزیر و هم “لیز تراس” وزیر امور خارجه انگلیس آشکارا گفتهاند ما باید روسیه را شکست دهیم. ما باید روسیه را به زانو در آوریم».
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به این سوال که مسکو در حال حاضر انگلیس را چگونه میبیند گفت: «کشوری که یک بار دیگر تلاش میکند تا منافع مردمش را برای جاهطلبیهای سیاستمداران قربانی کند، سیاستمدارانی که فقط درباره انتخابات آتی و نه چیز دیگری فکر میکنند».
رئیس روسنفت: کشورهای اروپایی در حال خودکشی هستند
«ایگور سچین» رئیس شرکت نفتی «روسنفت» گفت که کشورهای اروپایی با اعمال محدودیت علیه روسیه، در حال شلیک به پاهای خود هستند.
وی که در مجمع بینالمللی اقتصادی سنتپترزبورگ صحبت میکرد، گفت: «اروپا با اعمال تحریمها علیه روسیه در حال خودکشی انرژی است».
پیشتر نیز «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه گفته بود که تحریمها شمشیر دو لبه بود و سران کشورهای اروپایی با اعمال محدودیتها علیه روسیه، ضربه چشمگیری به اقتصادهای خود وارد آوردهاند.
وی افزود که خسارتهای مستقیم اتحادیه اروپا از تحریمها میتواند از 400 میلیارد دلار در یک سال فراتر رود و هزینه آن نیز بر دوش شهروندان اتحادیه اروپا خواهد بود.
تلاش اوکراین برای یافتن منابع جایگزین سوخت
روزنامه فایننشال تایمز نوشت: حمله روسیه باعث آسیب به مسیرهای سنتی عرضه سوخت در اوکراین شده است و کییف را مجبور به یافتن منابع جایگزین کرده است.
این روزنامه انگلیسی افزود: کمبود شدید بنزین در اوکراین این کشور را مجبور کرده به دنبال منابع جایگزین سوخت باشد.
در اوکراین محاصره دریایی روسیه مانع از واردات از کشورهای آذربایجان و رومانی، از طریق دریای سیاه شده است. این در حالیست که کشور بلاروس که قبلا تامین کننده اصلی سوخت اوکراین بود دیگر سوختی را به این کشور تحویل نمی دهد. این تصمیم بعد از آن اتخاذ شد که الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس به ولادیمیر پوتین همتای روس خود اجازه داد از کشورش به عنوان پایگاهی برای حمله به کی یف استفاده کند.
اولکساندر کوباکوف وزیر زیرساختارهای اوکراین در مصاحبه با فایننشال تایمز گفت: این کشور جنگ زده اکنون سوخت را از هر جایی که می تواند تامین می کند. همه واردات ما از اتحادیه اروپا است. ما قبلا سوخت را از نزدیک ترین کشورها و بنادر به اوکراین در لهستان و رومانی تهیه می کردیم اما اکنون از بلژیک و هلند آن را وارد می کنیم.
اکنون روزانه ۲۳۰ کامیون سوخت وارد اوکراین میشوند، این در حالیست که توافقهای جدید این کشور با اتحادیه اروپا و لهستان با هدف آسان تر کردن روند گمرکات و رویههای کنترل مرزی است که کامیونها را کیلومترها در صف منتظر نگه می دارد.
حملات هوایی در ماه آوریل تنها پالایشگاه نفت اوکراین در مرکز این کشور را تخریب کرد. این پالایشگاه در تولید حدود ۴۰ درصد از مجموعه عرضه نفت و بنزین این کشور نقش داشت. حملاتی که روسیه با هدف آسیب به مسیرهای تامین نیاز ارتش اوکراین انجام داده به تعداد دیگری از انبارهای سوخت در این کشور آسیب رسانده است.
کمبود سوخت همچنین باعث بسته شدن جایگاه های بنزین در سراسر اوکراین شده و خطر سرگردان شدن رانندگان را در بر دارد.
برخی از اوکراینیها به بازار سیاه پر رونق و آنلاینی روی آورده اند که توسط شرکت کریگزیلیست (Craigslist)، اداره میشود و صدها آگهی طبقه بندی شده فروش کارتهای جیرهبندی، کپسولهای بنزین یا حتی بطریهای آب مصرفشده پر از سوخت را ارائه می دهد.
به گفته معاون دفتر رئیس جمهوری اوکراین، قبل از جنگ، این کشور فقط ۵ درصد از سوخت مورد نیاز خود را از طریق مرزهایش با لهستان، مجارستان، اسلواکی و رومانی را وارد می کرد. ولی اکنون این رقم به ۱۰۰ درصد رسیده است. کییف تاکنون ظرفیت واردات خود از مرزهای اتحادیه اروپا را ۱۰ برابر کرده و به دنبال آن است در آینده آن را به دو برابر افزایش دهد.
انهدام پایگاه نظامی و سامانه موشکی اوکراین
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته، ارتش این کشور صدها پایگاه نظامی اوکراین را هدف قرار داده و پست های فرماندهی، سکوهای موشکی و انبارهای تسلیحات غربی را منهدم کرده است.
ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز شنبه در یک نشست خبری گفت: ”تسلیحات هوایی و زمینی با دقت بالا در مناطق کرمنچوک و لیزیچانسک، تأسیسات فناوری پالایش نفت و تاسیسات ذخیره سوخت برای تامین تجهیزات نظامی اوکراین در دونباس را ویران کردند.”
وی افزود: هوانوردی عملیاتی و تاکتیکی ۶۲ منطقه تجمع پرسنل و تجهیزات نظامی اوکراین را بمباران کرد که در نتیجه آن بیش از ۱۶۰ نازی تندرو کشته و سامانه موشکی ضد هوایی Buk-M۱ در نزدیکی شهر کامیشواخا در جمهوری خلق لوگانسک منهدم شد.
سخنگوی وزارت دفاع توضیح داد که سامانههای پدافند هوایی روسیه یک هواپیمای سوخو-۲۵ اوکراینی را در منطقه کامیشواخا و یک هلیکوپتر Mi-۲۴ را در منطقه آرخانگلسک سرنگون کردند و هشت پهپاد اوکراینی را در شهرهای بورووینکی در جمهوری خلق لوگانسک سرنگون کردند.
وی همچنین با اشاره به اینکه چهار موشک بالستیک اوکراینی (توچکا او) در مناطق استاخانوف، کالینوف و آلمازنایا جمهوری خلق دونتسک رهگیری شد.
کوناشنکوف افزود: نیروهای موشکی و توپخانه روسیه ۱۸۰ منطقه تمرکز نیروی انسانی و تجهیزات نظامی را بمباران کردند و ۱۶ پست فرماندهی و ۳۲ موقعیت توپخانه را منهدم کردند.
وی تأکید کرد که در مجموع از آغاز عملیات ویژه نظامی بالغ بر ۲۰۶ هواپیما، ۱۳۲ هلیکوپتر و ۱۲۴۱ هواپیمای بدون سرنشین، ۳۴۳ سامانه موشکی ضد هوایی، ۳۶۱۳ تانک و سایر خودروهای جنگی زرهی منهدم شده است.