بین الملل تابناک: تحریم های جدید آمریکا علیه شبکه تجارت نفت و پتروشیمی ایران، تاکید آمریکا و اسرائیل برای مقابله مشترک با ایران، استعفای ادامه دار وزرای دولت انگلیس، سفر علی باقری با عمان و توافق بر سر تثبیت آتشبس یمن به مناسبت عیدقربان از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در 24 ساعت گذشته بوده اند.
تحریم های جدید آمریکا علیه شبکه تجارت نفت و پتروشیمی ایران
وزارت خزانهداری آمریکا شامگاه چهارشنبه از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران خبر داد.
اسامی ۲ فرد، ۱۳ شرکت و ۲ نفتکش در فهرست تحریمهای جدید آمریکا (SDN) قرار گرفتهاند. وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد شبکهای از افراد و شرکتهایی را که از شرکتهای صوری برای تسهیل انتقال و فروش نفت و محصولات پتروشیمی از شرکتهای ایرانی به شرق آسیا استفاده کردهاند را تحریم کرده است.
اسامی افراد، شرکتها و کشتیهای تحریمشده به شرح زیر است:
مرتضی رجبی اسلامی- تبعه ایران- به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران
مهدیه سانچولی، تبعه ایران- به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران
شرکت علی المطوع لتجاره البترول- مستقر در امارات- مرتبط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
شرکت راشین اقیانوس شرق- مستقر در ایران- طبق قانون اجرایی شماره ۱۳۸۴۶
شرکت ایدجار کومیرشال سولیوشنز، مستقر در امارات- به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت امیرالد، مستقر در امارات به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران
شرکت اوروین، مستقر در سنگاپور، طبق فرمان اجرایی شماره ۱۳۸۶۴
شرکت پتروشیمی جم، مستقر در ایران- به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران
شرکت صنعتی لاسترو- مستقر در هنگکنگ- به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت اولیجی اینترنشنال، مستقر در هنگکنگ- به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت نفت ستاره خلیج فارس، مستقر در ایران- طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶
شرکت پتروکیک، مستقر در امارات، به بهانه ارتباط با نفت بهران
شرکت TRUONG PHAT LOC SHIPPING TRADING- مستقر در ویتنام- طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶
شرکت زاگرس ترابران آریا- مستقر در ایران- طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶
شرکت پتروگات- مستقر در امارات- به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران
نفتکش BS BRAVO به بهانه ارتباط با شرکت TRUONG PHAT LOC SHIPPING TRADING-
نفتکش SUMMER 5- به بهانه ارتباط با TRUONG PHAT LOC SHIPPING TRADING
برایان ای نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی گفت: «با آنکه ایالات متحده متعهد به دستیابی به توافقی با ایران برای بازگشت دوجانبه به برنامه جامع اقدام مشترک است ما از همه اختیارات تحریمی خود برای اجرای تحریمهای مربوط به فروش نفت و محصولات پتروشیمی ایران استفاده خواهیم کرد.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم در بیانیهای گفت: بدون تعهد از جانب ایران برای بازگشت به برجام ما به استفاده از اختیارات خود برای تحریم صادرات محصولات انرژی ایران ادامه خواهیم داد.»
خزانهداری آمریکا پیش از این در روز ۲۶ خردادماه هم اعلام کرده بود شبکهای را که به ایران برای دور زدن تحریمها و فروش محصولات پتروشیمی این کشور کمک میکنند را در فهرست تحریمها قرار داده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمده در آن تاریخ آمده بود: «امروز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا شبکهای از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی ایران و همچنین شرکتهای صوری مستقر در جمهوری خلق چین و امارات عربی متحده که حامی شرکت پتروشیمی تریلیانس و شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران هستند را در فهرست تحریم قرار داد. این دو شرکت در فروش محصولات پتروشیمی ایران در خارج از این کشور نقش اساسی دارند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «این شبکه با حمایت از فروش محصولات پتروشیمی ایران به مشتریهایی در جمهوری خلق چین و سایر نقاط آسیای شرقی به انجام تراکنشهای بینالمللی و دور زدن تحریمها کمک میکند.»
تاکید آمریکا و اسرائیل برای مقابله مشترک با ایران
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه بهصورت تلفنی با «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم موقت صهیونیستی گفتگو کرد.
طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، بلینکن در تماس با لاپید، بر مقابله با تهدیدات مشترک ادعایی علیه واشنگتن و تلآویو، از جمله ایران تاکید کرد.
بر اساس این گزارش، وزیر خارجه آمریکا همچنین بر حمایت واشنگتن از راهکار دو دولتی برای حل بحران فلسطین با مذاکره تاکید کرد.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز درباره این تماس تلفنی توضیح داد: «بلینکن به لاپید بهخاطر تصدی پست جدیدش تبریک گفت. بلینکن بر تعهد تزلزل ناپذیر ایالات متحده به شراکت واشنگتن و تلآویو، امنیت اسرائیل و مقابله با تهدیدات مشترک از جمله تهدیدات ایران تاکید کرد. وی همچنین بر حمایت ایالات متحده از راهکار دو دولتی از طریق مذاکره تاکید کرد».
طبق این بیانیه، بلینکن درباره سفر آتی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی نیز گفت: «بایدن مشتاقانه منتظر است تا در سفر آتی خود، مشارکت ما با اسرائیل را جشن بگیرد».
استعفای ادامه دار وزرای دولت انگلیس
پس از استعفای سه وزیر بهداشت، خزانهداری و امور کودکان و خانواده انگلیس، این بار ۲ وزیر دیگر در کابینه بوریس جانسون از سمت خود استعفا دادهاند.
به گزارش الجزیره، در ادامه سریال استعفاهای کابینه بوریس، جانسون نخستوزیر انگلیس؛ عصر روز (چهارشنبه) «لی رولی»، وزیر صنعت و «کیمی بادینوک»، وزیر دادگستری انگلیس هم استعفا کردند.
اکنون تعداد وزرا و نمایندگان تام الاختیار وزیران دولت انگلیس که از سمت خود استعفا دادهاند، به ۱۸ نفر رسیده است.
صبح چهارشنبه نیز «ویل کوئینس» وزیر امور کودکان و خانواده انگلیس از سمتش کنارهگیری کرد.
در استعفانامه ویل کوئینس که خودش در توییتر منتشر کرد، آمده است: با نهایت تاسف، امروز استعفای خودم را تقدیم نخستوزیر کردم. روز دوشنبه من صحبتهایی را در رسانهها مطرح کردم که الان مشخص شده نادرست بودهاند.
روز سه شنبه هم ریشی سوناک، وزیر دارایی و ساجد جاوید، وزیر بهداشت انگلیس در اعتراض به عملکرد مدیریت جانسون استعفا دادند.
با انتشار این خبر، تعداد دیگری از مقامات و دستیاران دولت هم استعفا دادند. منتقدان میگویند این تحولات جدید برای نخست وزیر در حکم «پایان» کار او است.
جانسون امروز تحت فشار بیشتری هم قرار خواهد گرفت و باید پاسخگوی پرسشهای نمایندگان پارلمان انگلیس باشد. او قرار است امروز به کمیتهای از نمایندگان پارلمان که سیاستها و تصمیمات دولت را بررسی میکنند، مدارکی ارائه بدهد.
دولت بوریس جانسون در چند ماه اخیر با رسوایی و بحران روبرو بوده است. در روزهای گذشته کریس پینچر، از نمایندگان ارشد حزب محافظهکار در پارلمان انگلیس به آزار جنسی متهم شد. رسوایی اخیر اما پس از آن شدت گرفت که مشخص شد جانسون با وجود اطلاع از این اتهامها، مقام پینچر را ارتقا داده بود.
سفر علی باقری با عمان
علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (پنجشنبه) ۱۶ تیر ماه به عمان سفر کرد.
سفارت ایران در این باره اعلام کرد: صبح امروز علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه به منظور دیدار و گفتوگو با مقامات عمان به این کشور سفر کرد.
چند روز پیش ۱۳ تیر ماه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه با بدر البوسعیدی تلفنی درباره مناسبات دوجانبهرو مذاکرت رفع تحریمها گفتوگو کردند.
وزرای خارجه دو کشور دوم تیر ماه نیز تلفنی گفتوگو کرده بودند. وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتوگوی تلفنی با تاکید بر اهتمام ایران و عمان به توسعه و تعمیق مناسبات دو کشور، بر ضرورت پیگیری و اجرایی شدن ابعاد مختلف و توافقات انجام شده در سفر رئیس جمهور کشورمان به عمان تاکید کرد.
پس از آن جانسون تحت فشار قابل توجهی قرار گرفت و در یک کلیپ کوتاه گفت که از دادن سمت دولتی به پینچر «به شدت پشیمان است». اما این اقدام به سرعت تاثیر خود را گذاشت، زیرا ۱۵ دقیقه بعد وزیر بهداشت و وزیر دارایی او استعفا دادند.
توافق بر سر تثبیت آتشبس یمن به مناسبت عیدقربان
سازمان ملل اعلام کرد که هیئتهای دولت مستعفی و دولت نجات ملی یمن در نشست کمیته هماهنگی نظامی در امان، پایتخت اردن، موافقت کردهاند که به مناسبت عید سعید قربان، آتش بس را ادامه دهند.
دفتر «هانس گروندبرگ» فرستاده سازمان ملل به یمن طی بیانیهای که نسخهای از آن در رویترز منتشر شد، عصر روز چهارشنبه (دیروز، ۶ ژوئیه) اعلام کرد که طرفین یمنی طی نشست در امان بر تشکیل یک اتاق هماهنگی مشترک در زمانی مناسب، برای آرامسازی فضا و مهار هرگونه تشدید احتمالی تنش و درگیریهای نظامی برای تضمین آتشبس انسانی در یمن توافق کردند.
فرستاده سازمان ملل به یمن، همچنین اعلام کرد: موفقیت این آتشبس در نهایت متکی به اعتمادسازی است و اکنون فرصتی برای تقویت پایبندی به آتش بس در ایام عید وجود دارد. سازمان ملل امیدوار است با استحکام آتش بس، روند متزلزل صلح را احیا کند تا به یک راه حل سیاسی جامع برای درگیری طولانی در یمن دست یابد.
آتشبس یمن که به امید پایان درگیریها و پایان محاصره هفت ساله در ۱۳ فروردینماه گذشته آغاز شد، در سایه نقضهای مکرر از سوی ائتلاف متجاوز، بار دیگر در ۱۲ خرداد به مدت دو ماه تمدید شد. همزمان دو دور مذاکرات در اردن نیز میان دولت صنعاء و دولت وابسته به ریاض به منظور بررسی مفاد آتش بس و بازگشایی مسیر شهر تعز صورت گرفت.
مقامات نظامی اعلام کردند که در طول دوره آتشبس نخست، هفت غیرنظامی و ۲۰ نظامی کشته شدند و دستکن ۱۰۰ غیرنظامی و ۵۰ نظامی زخمی شدند.
روز گذشته، شورای عالی سیاسی یمن در آستانه فرا رسیدن عید سعید قربان، در اقدامی یکجانبه بازگشایی جاده «الخمسین-الستین» در تعز را اعلام کرد.
بنابر گزارش وبگاه «المسیرة»، در بیانیه شورای عالی سیاسی یمن آمده است که بازگشایی این جاده، پس از مشورت با کمیته نظامی ملی که تلاشهای زیادی برای بازگشایی جادهها در تعز و تعدادی از استانها انجام میدهد، صورت گرفت.
شورای عالی سیاسی یمن همچنین شبهنظامیان در تعز را مسئول کارشکنی در بازگشایی این جاده و هر گونه تجاوزات علیه مسافران در آن و پیآمدهای آن دانست.
بازگشایی مسیرهای تردد در استان تعز، از جمله شرطهای توافق آتشبس در یمن است که اخیرا تحت نظارت سازمان ملل متحد اعلام شده است.