مشکلات دوران عقد، زودرنجی و حساس بودن شوهر
۱۳۹۳/۰۳/۱۳
–
۲۷۴۹ بازدید
سلاممن دختری ۲۰ ساله هستم و کاملا مذهبی.حدود هشت ماه پیش با پسری تقریبا مذهبی عقد کردم درشب خواستگاری همه مسائلی که برایم مهم بود را به او گفتم ونظر اورا هم خواستم.با همه نظراتم از جمله مسئله ولایت فقیه واحکام دین و روابط خانوادگی موافق بود.ابتدا فکر میکردم همه چیز همانطور شده که میخواستم.پس از گذشت مدتی کم کم بحث هایی بینمان پیش آمد و به جایی رسیده که او میگوید به خاطر حساسیت بیش از حد تو از همه چیز بدم آمده. خیلی حساس است واگر من بخواهم انتقادی از او بکنم حتی به صورت غیر مسقیم میگوید تو به من اعتماد نداری.تقریبا هر وقت از او میخواهم کاری را برایم انجام دهد یا یادش میرود یا مخالفت میکند یا اصلا پاسخ نمیدهد.حداقل هفته ای یک بار بحث شدید بینمان به وجود می آید.من دانشجو هستم وآخر هفته(چهارشنبه پنج شنبه جمعه) همدیگر را میبینیم.الته ما به هم خیلی علاقه داریم.گاهی با خود فکر میکنم شاید رفتارهای من اشتباه است واو حق دارد.لطفا من را راهنمایی کنید تا بتوانم روابطمان را بهتر کنم.
مشکل دیگری نیز وجود دارد. خانواده ام از کوچک به بزرگ وقتی همسرم نیست هرچه دلشان میخواهد نثار او میکنندو میگویند شوخی میکنیم وبه خیال خودشان خیلی بامزه هستند و من از این موضوع خیلی ناراحت میشوم.من هفته ای یکبار به خانه پدر شوهرم میروم و سر این رفتن هم کلی در خانه بحث به وجود می آید.با ناراحتی میروم و با ناراحتی می آیم در خانه ما هم اصلا نمی توانیم تنها شویم و وقتی صحبت می کنیم همه به دهان ما نگاه می کنند.پدرم اجازه اجازه ازدواج نمی دهد چون همسرم خانه ندارد.وپدرم گفته حتما باید از خودش خانه داشته باشد.هر وقت می گویم بگذارید ازدواج کنیم می گویند خیلی ی حیا شده ای و دختر نباید از این حرف ها بزند.من این وسط گیر کرده ام و فقط با گریه خودم را تخلیه میکم.لطفا من را راهنمایی کنید
خواهر گرامی؛ مکاتبه شما با این مرکز بازگو کننده گرایش های فکری و عقیدتی پاک و تحسین برانگیز و گویای حُسن اعتماد به این مرکز است. از این که با اطمینان خاطر مشکل خود را با کارشناسان این دفتر در میان گذاشتید، تشکر و قدردانى مىکنیم . امیدواریم پاسخ ارائه شده مورد استفاده شما واقع شود. یکی از اموری که در زندگی مشترک نقش حساسی دارد، « دوران نامزدی» است. اگر با این دوران، با ظرافت و ماهرانه برخورد شود و به وظایف مخصوص آن عمل شود، می تواند در بالندگی و پرباری و استحکام دوران های بعدی ، تأثیرعمیقی داشته باشد. سخن عامیانه ای بین مردم هست که می گوید : «یک روز دوران نامزدی ، بهتر از یک سال دوران بعد از عروسی است !» این سخن ، هر چند مبالغه آمیز است، اما حقیقت مهمی را بیان می کند ؛ واقعاً دوران نامزدی از جهاتی مهم تر و شیرین تر و پُر بارتر و لذت بخش تر و سازنده تر از دوران پس از عروسی است و می توان در این دوران ، شالوده و پایه های زندگی آینده را بنا نهاد .مطمئنا در این دوران بسیاری از موضوعات برای هر دو طرف روشن می شود. اختلافهای بین زن و شوهر امری طبیعی هستند. این اختلافها هم به دلیل ساختار وجودی انها و تفاوتهای طبیعی زن و مرد است که اختلاف نظرها و اختلاف برداشتهای متعددی را به وجود می¬اورند. و هم به خاطر تفاوتهای محیط تربیتی هریک از انها و نیز شرایط اجتماعی است که در ان زندگی کرده¬اند. اینها کاملا طبیعی هستند و نباید انتظار داشته باشید که در زندگیتان هیچ اختلاف نظر و مشکلی نباشد. این غیر ممکن است. اختلافات و تفاوتهای میان زن و مرد به اندازه¬ای است که «جان گری» نام کتاب خود را که در مورد تفاوتهای زن ومرد است، «مردان مریخی، زنان ونوسی» گذاشته است. یعنی این دو، انقدر با هم تفاوت دارند که گویا هر یک اهل یک جهان متفاوت و سیاره دیگر هستند. این کتاب خواندنی و جذاب را می¬توانید مطالعه کنید، تا متوجه شوید وقتی شما یک جمله به شوهرتان می-گویید و قصد بدی هم ندارید، چگونه او برداشت بدی می¬کند. با خواندن این کتاب یاد می¬گیرید از جملات چگونه استفاده کنید تا شوهرتان برداشت اشتباهی نداشته باشد و ناراحت نشود. پس مهم این اختلافات نیستند. مهم این است که شما چگونه این اختلاف¬نظرها و اختلاف برداشتها را مدیریت کنید و زندگی خود را به پیش برانید. خوشبختانه هر دوی شما مذهبی و متدین هستید و به زندگیتان علاقمندید و نقاط مشترک زیادی دارید. شما باید به اینها نیز توجه کنید و از اینها برای سر و سامان¬دادن زندگیتان استفاده کنید.
×××به نظر می آید در این دوره چندین کار شما باید انجام دهید تا هم لذت کافی در این دوره ببرید و دچار روزمره گی نشوید و هم آمادگی های لازم را برای ادامه زندگی پیدا کنید و هم حساسیت زیاد شما کم شود:
1. بخشی از دوره را باید به ارضاء نیازهای عاطفی و جنسی خود بپردازید و این بخش را نباید دست کم بگیرید زیرا یکی از مهمترین فلسفه های ازدواج تأمین نیازهای عاطفی و جنسی است. اگر این نیاز به خوبی و در حد لازم ارضاء شود و دچار افراط و تفریط نشوید نتیجه آن آرامش روحی و روانی است.
2. سعی کنید به زوایای شخصیتی همدیگر بیشتر آشنا شوید به طور قطع شما با یکدیگر یک سلسله مشترکات دارید سعی کنید این مشترکات روحی و سلیقه ای را شناسایی کنید و روی آنها تأکید کنید در مقابل یک سلسله نقاط افتراق و تفاوت نیز دارید و این امری کاملا طبیعی است زیرا هر فردی شخصیت منحصر به فرد دارد بنابراین به تفاوت های فردی همدیگر نیز توجه داشته باشید و توقع نداشته باشید که همسرتان مثل شما فکر کند و هیچگونه نظر مخالف شما نداشته باشد.
3. علاوه بر شناخت همدیگر سعی کنید به ساختار خانواده و اعضای خانواده همدیگر نیز آشنا شوید زیرا آنها به طور مستقیم یا غیر مستقیم در زندگی حال و آینده شما تأثیرگذار هستند.
4. مراقب باشید توقع و انتظارات ایده آلی از همسرتان نداشته باشید بلکه واقع بین باشید زیرا هیچ انسانی نیست که از نظر جسمانی و روانی صد در صد کامل باشد و هیچگونه نقص و عیبی در او نباشد همه ما انسانها از جهات مختلف ناقص هستیم و فقط خداوند است که هیچگونه نقصی ندارد و از هر جهت کامل است، بنابراین به جای این که روی عیوب یکدیگر دست بگذارید سعی کنید عیوب یکدیگر را بپوشانید و در صدد رفع نقایص یکدیگر باشید. به عبارت دیگر زن و مرد باید مکمل همدیگر باشند. 5. سعی کنید با مطاله کتاب هایی در زمینه حقوق زوجین، آیین همسرداری و دوران نامزدی اطلاعات و آگاهی خود را افزایش دهید تا بهتر از این دوران بهره مند شوید. خلاصه نحوه معاشرت و برخوردتان با یکدیگر به گونه ای باشد که در هر جلسه ای که با یکدیگر دارید مسائل پنجگانه ای که متذکر شدیم در مد نظرتان باشد و به تحقق آنها نزدیک شوید. مطمئن باشید اگر به همه جنبه های زندگی فکر کنید هیچگاه دچار روزمرگی نمی شوید و روز به روز احساس می کنید به اهداف زندگی مشترک خود نزدیکتر می شوید و به کمالات عالی دست می یابید. درباره مسائل و موضوعات جهت گفتگو در دوران عقد گفتنی است مسائل بسیاری در این دوران برای مطرح کردن و سخن گفتن در باره آنها خواهید داشت. از این بابت مطمئن باشید.
***در مورد اینکه گفتید شوهرتان زودرنج و حساس است توجّه داشته باشید این افراد بسیار شکننده هستند و همان¬گونه که لابد خود نیز به تجربه دریافتید وقتی کسی رابطهای را با آنها شروع میکند، بعد از مدتی تازه مشکلاتش شروع می¬شود تا جایی¬که ادامه رابطه دشوار خواهد شد؛ لذا شایسته است که در رابطه با این دسته از افراد:
1- با آن¬ها تند و خشن برخورد نگردد؛ زیرا آن¬ها سعی می¬کنند از افراد تند و ناملایم دوری کنند؛ لذاست که معمولاً افراد عصبی و تهاجمی که زود شروع به داد و بیداد می¬کنند نمی¬توانند در رابطه خود با افراد حساس و زودرنج به سرانجام خوبی برسند.
2- باید انتقاد خود از آنان را به حداقل رساند؛ زیرا باعث دوری آن¬ها از فرد منتقد می-گردد.
3- افراد زودرنج و بسیار حساس در روابط خود با دیگران با عواطف و احساسات خود فکر میکنند؛ لذا همسر چنین فردی باید با وی رمانتیکتر رفتار کند تا مورد محبّت و دوستی فرد حساس قرار گیرد.
4- وی نیز باید دریابد «زودرنجی و حسّاسیّت بیش از اندازه» قابل کنترل است، بخشی از آن بر اثر بالا رفتن سن و کسب تجربه و پختگی بیشتر و بخشی دیگر نیز بر اثر مراقبتهای ویژه کمتر می¬گردد وگرنه ممکن است در دراز مدت، مشکلاتی از جمله اعتماد به نفس ضعیف، افسردگی، یأس و ناامیدی و… را به دنبال داشته باشد.
5- راهکارهایی که میتوان با استفاده و تمرین آنها این حالت را در فرد مورد نظر کاهش داد، عبارتند از:
1. کاهش انتظارات وی از دیگران
2. اعتماد به نفس و داشتن روحیة خودباوری، به عنوان بخشی از عوامل موفقیّت.
3. بینش مثبت نسبت به دیگران.
4. توجه دادن وی به پیامدهای منفی حالت رنجش از دیگران.
××× در ادامه چهل نکته مفید و سازنده در مورد تقویت رابطه عاطفی همسران جوان بیان مى گردد تا با عمل به آنها، بتوانید در دوستى و ارتباط صمیمانه با همسرتان موفق باشید:
1. با مطالعه کتاب هاى مربوط به انتخاب همسر، آیین همسردارى و چگونگى ایجاد ارتباط با دیگران و نیز شرکت در جلسه هاى آموزش خانواده، دانش و مهارت خود را در این زمینه افزایش دهید.
2. با همدلى، هم فکرى، همکارى و مشورت با یکدیگر درباره مسائل مختلف، میان اعضاى خانواده روابط سالم پدید آورید.
3. هر یک از زوجین، دیگرى را نزدیک ترین و محرم ترین فرد نسبت به خود بداند و او را نیمه تن، حامى و پشتیبان خود تلقى کند.
4. با یادگیرى مهارت هاى ارتباطى نظیر گوش کردن به حرف هاى یکدیگر، احترام به نظرها و عقاید همدیگر و تشریک مساعى و مشورت کردن – روابط خود را بهبود بخشید.
5. بکوشید، باایجاد کانونى گرم و صمیمى، تمام اعضاى خانواده – به ویژه زن و شوهر – مسئولیت رسیدن به تفاهم را پذیرا شود.
6. هنگام اختلاف نظر یا سوء تفاهم، به جاى سرزنش یکدیگر یا تفسیر نادرست، به شناسایى مسئله و یافتن راه حل آن بپردازید و در صورت لزوم، کمک و مشاوره افراد با تجربه و متخصص را جلب کنید.
7. براى رسیدن به امنیت روانى وعاطفى در روابط زناشویى، داشتن صداقت، سعه صدر، انصاف و اعتماد متقابل را اصل اول قرار دهید.
8. در صورت به وجود آمدن هر گونه سوء تفاهم و سوء برداشت، در نخستین فرصت ممکن به حل و فصل آن بپردازید تا به فرآیندى ویرانگر و پیش رونده تبدیل نشود.
9. به هر طریق ممکن، رفتارهاى مطلوب همسرتان را مورد توجه و تأیید قرار دهید؛ به گونه اى که همسرتان بفهمد براى او ارزش قائل هستید.
10. تشویق و تأیید و بیان نکات مثبت، به طور آشکار یا در جمع باشد؛ اما انتقاد و تذکّر نکات منفى، به طور محرمانه و در تنهایى صورت گیرد.
11. براى خصوصیات و نیازمندى هاى یکدیگر، ارزش قائل شوید و در روابط کلامى، عاطفى، اقدام ها و تصمیم گیرى ها، به افکار و خواسته هاى همسرتان توجه کنید.
12. اگر رفتار خاصى براى شما مبهم است، ساده ترین راه این است که از همسرتان هدف و علت آن رفتار را بپرسید و با روش مسالمت آمیز، صمیمانه و خوش بینانه موضوع را روشن کنید.
13. درشتى همسرتان را با خشونت پاسخ ندهید. خشونت را با سکوت پاسخ گویید و در موقعیتى مناسب، درباره مسئله مورد نظر، بحث و گفت وگو کنید.
14. بکوشید در سراسر زندگى – به خصوص در روابط بین خود و همسرتان – به جاى هر گونه پیش داورى یا مشاهده اشکالات و ضعف ها، نقاط مثبت و قوت را ببینید. به عبارت دیگر، به جاى توجه به نیمه خالى لیوان، به نیمه پر آن توجه کنید.
15. در برنامه ریزى براى فعالیت هاى اجتماعى، اوقات فراغت، دید و بازدیدهاى خانوادگى و نظایر آن، با یکدیگر مشورت کنید و از یک جانبه نگرى بپرهیزید.
16. در هر فرصت ممکن، با همسر و اعضاى خانواده تان، ارتباط کلامى و عاطفى برقرار کنید. زنان از صحبت کردن با همسرشان بیشتر لذت مى برند؛ بنابراین مردان باید فعّالانه به سخنان آنان گوش کنند و واکنش مناسب نشان دهند.
17. اگر هر یک از زوجین در شرایط خاصى، نمى تواند به سخنان همسرش گوش کند، باید صادقانه و صمیمانه این موضوع را به وى انتقال دهد و تقاضا کند صحبت کردن درباره آن موضوع را به فرصتى دیگر واگذارد.
18. گاهى در فضایى محرمانه، محبت آمیز و صمیمانه به ارزیابى رفتار و روابط یکدیگر بپردازید و از یکدیگر بپرسید، چه باید کرد تا روابط تان بهتر و با نشاطتر شود.
19. همیشه، در رویارویى با مسائل و مشکلات خانوادگى، خود را در وضعیت طرف مقابل قرار دهید و با قبول مسئولیت خود و شناخت انتظارات متقابل، به حل و فصل اختلافات روى آورید.
20. در روز یا در هفته، زمان مشخصى را براى گفت و گو درباره مسائل و مشکلات و به اصطلاح درد دل کردن با همسرتان، اختصاص دهید.
21. از داشتن نگرش هاى آرمان گرایانه و شاعرانه، انتظارات غیر واقع بینانه در ازدواج و روابط زناشویى اجتناب کنید.
22. ارتباط زوجین، باید از هر گونه سوء ظن و حدس نادرست وغیر واقع بینانه به دور باشد. اگر موضوع و مسئله اى ذهن یکى از زوجین را به خود مشغول کرده است، باید آن را به صراحت و صادقانه مطرح کند و درستى و نادرستى اش را با همسرش، مورد بررسى قرار دهد.
23. هر یک باید زمینه هاى بروز سوء تفاهم ها و سوء ظن ها را از بین ببرد و از رفتارهایى که موجب بروز سوء تفاهم و سوء ظن مى شود، خوددارى کند.
24. هر یک باید بکوشد با روان شناسى همسرش آشنا شود، تا بداند او به چه امورى بها مى دهد و نظام ارزشى اش چگونه است. براى مثال معمولاً زن به وابسته بودن، کسب امنیت عاطفى و مورد حمایت واقع شدن اهمیت مى دهد و مرد مى خواهد مستقل و خود مختار باشد و آزادى عمل را داراى ارزش مى داند.
25. زن و شوهر از مسخره کردن یکدیگر و گفتن سخنان طعنه آمیز و دو پهلو جداً پرهیز کنند.
26. از رفتارهایى نظیر متلک، تحقیر، سرزنش و به رخ کشیدن یکدیگر – که موجب افزایش مقاومت هاى روانى در طرف مقابل است – باید بپرهیزند.
27. در سراسر زندگى – از جمله در زندگى خانوادگى – بکوشید به نقاط مثبت، موهبت و نعمت هایى که در اختیار دارید، بیندیشید، نه به امورى که در اختیار ندارید.
28. از خطاهاى یکدیگر به سرعت بگذرید و خطاهاى همدیگر را تحمل کنید.
29. بایادآورى برخى ایام – مانند روز تولد، سالگرد ازدواج و نظایر آن – و دادن هدیه هایى هر چند کوچک (مثل یک شاخه گل)، به طور نمادین عشق و علاقه خود را به همسرتان ابراز دارید.
30. خود را در برابر همسرتان آراسته و پاکیزه و جالب توجّه نگه دارید و از پریشانى و وضع نامرتب بپرهیزید.
31. در انتخاب دوست و برقرارى روابط دوستانه و معاشرت هاى خانوادگى با زوج هاى دیگر، دقت کنید و این امور را با توافق یکدیگر انجام دهید.
32. از هر گونه رفتارى که به مرد سالارى یا زن سالارى مى انجامد، بپرهیزید.
33. خطاى یکدیگر را در حضور دیگران، فرزاندن، آشنایان، والدین و … بازگو نکنید.
34. هرگز همسرتان را با زن یا مرد دیگرى مقایسه نکنید.
35. از رفتارهاى مطلوب همسرتان تشکر کرده، او را تشویق کنید و انگیزه تکرار آن رفتار را بیشتر سازید.
36. از تصمیم هاى نادرست و غیر منطقى و کلى گویى هاى منفى و شکل گیرى افکار نادرست، درباره همسرتان بپرهیزید.
37. به قول هایى که به همسرتان داده اید، عمل کنید تا به سلب اعتماد و احساس فریب خوردگى نینجامد.
38. از نسبت دادن القاب و زدن برچسب هاى ناگوار و نامطلوب – مانند بدقول، شلخته، کله شق، یک دنده، لجباز و خودخواه – به یکدیگر بپرهیزید.
39. در مواردى که غمگینى و افسردگى و یا عصبانیت زن یا شوهر، شدت مى یابد و احتمال اختلال در کار سیستم عصبى یا غدد درون ریز – به ویژه غده تیروئید – وجود دارد، در نخستین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از عادى بودن ترشح غدد مطمئن شوید.
40. براى داشتن یک زندگى با نشاط و موفق خوب بیندیشید، وقت بگذارید، احساس مسئولیت کنید، موانع ارتباط سالم را از میان بردارید و به عوامل ایجاد کننده روابط سالم توجه نمایید.
پرسشگر گرامی بخاطر طولانی شدن پاسخ، لطفا سوال دومتان را در قالب مکاتبه بعدی برایمان ارسال کنید تا به بهانه مکاتبه بعدی با ما سخن بگویید.
×××سخن پایانی:
تجربه نشان داده است زوج های جوان در دوران عقد یا آغاز زندگی مشترک شان به خاطر عدم آشنایی از روحیات و اخلاقیات همدیگر و اختلاف نظرها و اختلاف سلیقه ها در مسائل جزئی زندگی دچار تنش می شوند. کمال خواهی، مطلق نگری و ایده آل گرایی آنها اگر به همراه حلم و بردباری و سعه صدر نباشد شیرینی دوران نامزدی را به تلخی تبدیل می کنند. البته اختلاف و تنش در ابتدای زندگی برای دختر و پسری که از خانواده های مختلف و روحیات متفاوت برخوردارند زیاد دور از انتظار نیست و مشکل مهمی نیست به شرطی که زود حل شود و طولانی یا مکرر نشود. زیرا ازدواج چون نهال نو پایی است که اگر در معرض مداوم طوفان اختلاف و درگیری ها قرار گیرد امکان شکسته شدن دارد. پس باید هوشیار باشند و اجازه ندهند مسائل جزئی و سطحی خللی در زندگی آنها ایجاد کند.
منتظر مکاتبه بعدی شما همچنان هستیم.
×××براى مطالعه بیشتر ر.ک:
1-همسردارى، ابراهیم امینى
2-بهشت خانواده، مصطفوى
3-بهداشت ازدواج، مصطفوى
4-خوش زیستن در زندگى، اندره مورا
5- ازدواج مکتب انسان ساز، شهید دکتر پاک نژاد.
×××به نظر می آید در این دوره چندین کار شما باید انجام دهید تا هم لذت کافی در این دوره ببرید و دچار روزمره گی نشوید و هم آمادگی های لازم را برای ادامه زندگی پیدا کنید و هم حساسیت زیاد شما کم شود:
1. بخشی از دوره را باید به ارضاء نیازهای عاطفی و جنسی خود بپردازید و این بخش را نباید دست کم بگیرید زیرا یکی از مهمترین فلسفه های ازدواج تأمین نیازهای عاطفی و جنسی است. اگر این نیاز به خوبی و در حد لازم ارضاء شود و دچار افراط و تفریط نشوید نتیجه آن آرامش روحی و روانی است.
2. سعی کنید به زوایای شخصیتی همدیگر بیشتر آشنا شوید به طور قطع شما با یکدیگر یک سلسله مشترکات دارید سعی کنید این مشترکات روحی و سلیقه ای را شناسایی کنید و روی آنها تأکید کنید در مقابل یک سلسله نقاط افتراق و تفاوت نیز دارید و این امری کاملا طبیعی است زیرا هر فردی شخصیت منحصر به فرد دارد بنابراین به تفاوت های فردی همدیگر نیز توجه داشته باشید و توقع نداشته باشید که همسرتان مثل شما فکر کند و هیچگونه نظر مخالف شما نداشته باشد.
3. علاوه بر شناخت همدیگر سعی کنید به ساختار خانواده و اعضای خانواده همدیگر نیز آشنا شوید زیرا آنها به طور مستقیم یا غیر مستقیم در زندگی حال و آینده شما تأثیرگذار هستند.
4. مراقب باشید توقع و انتظارات ایده آلی از همسرتان نداشته باشید بلکه واقع بین باشید زیرا هیچ انسانی نیست که از نظر جسمانی و روانی صد در صد کامل باشد و هیچگونه نقص و عیبی در او نباشد همه ما انسانها از جهات مختلف ناقص هستیم و فقط خداوند است که هیچگونه نقصی ندارد و از هر جهت کامل است، بنابراین به جای این که روی عیوب یکدیگر دست بگذارید سعی کنید عیوب یکدیگر را بپوشانید و در صدد رفع نقایص یکدیگر باشید. به عبارت دیگر زن و مرد باید مکمل همدیگر باشند. 5. سعی کنید با مطاله کتاب هایی در زمینه حقوق زوجین، آیین همسرداری و دوران نامزدی اطلاعات و آگاهی خود را افزایش دهید تا بهتر از این دوران بهره مند شوید. خلاصه نحوه معاشرت و برخوردتان با یکدیگر به گونه ای باشد که در هر جلسه ای که با یکدیگر دارید مسائل پنجگانه ای که متذکر شدیم در مد نظرتان باشد و به تحقق آنها نزدیک شوید. مطمئن باشید اگر به همه جنبه های زندگی فکر کنید هیچگاه دچار روزمرگی نمی شوید و روز به روز احساس می کنید به اهداف زندگی مشترک خود نزدیکتر می شوید و به کمالات عالی دست می یابید. درباره مسائل و موضوعات جهت گفتگو در دوران عقد گفتنی است مسائل بسیاری در این دوران برای مطرح کردن و سخن گفتن در باره آنها خواهید داشت. از این بابت مطمئن باشید.
***در مورد اینکه گفتید شوهرتان زودرنج و حساس است توجّه داشته باشید این افراد بسیار شکننده هستند و همان¬گونه که لابد خود نیز به تجربه دریافتید وقتی کسی رابطهای را با آنها شروع میکند، بعد از مدتی تازه مشکلاتش شروع می¬شود تا جایی¬که ادامه رابطه دشوار خواهد شد؛ لذا شایسته است که در رابطه با این دسته از افراد:
1- با آن¬ها تند و خشن برخورد نگردد؛ زیرا آن¬ها سعی می¬کنند از افراد تند و ناملایم دوری کنند؛ لذاست که معمولاً افراد عصبی و تهاجمی که زود شروع به داد و بیداد می¬کنند نمی¬توانند در رابطه خود با افراد حساس و زودرنج به سرانجام خوبی برسند.
2- باید انتقاد خود از آنان را به حداقل رساند؛ زیرا باعث دوری آن¬ها از فرد منتقد می-گردد.
3- افراد زودرنج و بسیار حساس در روابط خود با دیگران با عواطف و احساسات خود فکر میکنند؛ لذا همسر چنین فردی باید با وی رمانتیکتر رفتار کند تا مورد محبّت و دوستی فرد حساس قرار گیرد.
4- وی نیز باید دریابد «زودرنجی و حسّاسیّت بیش از اندازه» قابل کنترل است، بخشی از آن بر اثر بالا رفتن سن و کسب تجربه و پختگی بیشتر و بخشی دیگر نیز بر اثر مراقبتهای ویژه کمتر می¬گردد وگرنه ممکن است در دراز مدت، مشکلاتی از جمله اعتماد به نفس ضعیف، افسردگی، یأس و ناامیدی و… را به دنبال داشته باشد.
5- راهکارهایی که میتوان با استفاده و تمرین آنها این حالت را در فرد مورد نظر کاهش داد، عبارتند از:
1. کاهش انتظارات وی از دیگران
2. اعتماد به نفس و داشتن روحیة خودباوری، به عنوان بخشی از عوامل موفقیّت.
3. بینش مثبت نسبت به دیگران.
4. توجه دادن وی به پیامدهای منفی حالت رنجش از دیگران.
××× در ادامه چهل نکته مفید و سازنده در مورد تقویت رابطه عاطفی همسران جوان بیان مى گردد تا با عمل به آنها، بتوانید در دوستى و ارتباط صمیمانه با همسرتان موفق باشید:
1. با مطالعه کتاب هاى مربوط به انتخاب همسر، آیین همسردارى و چگونگى ایجاد ارتباط با دیگران و نیز شرکت در جلسه هاى آموزش خانواده، دانش و مهارت خود را در این زمینه افزایش دهید.
2. با همدلى، هم فکرى، همکارى و مشورت با یکدیگر درباره مسائل مختلف، میان اعضاى خانواده روابط سالم پدید آورید.
3. هر یک از زوجین، دیگرى را نزدیک ترین و محرم ترین فرد نسبت به خود بداند و او را نیمه تن، حامى و پشتیبان خود تلقى کند.
4. با یادگیرى مهارت هاى ارتباطى نظیر گوش کردن به حرف هاى یکدیگر، احترام به نظرها و عقاید همدیگر و تشریک مساعى و مشورت کردن – روابط خود را بهبود بخشید.
5. بکوشید، باایجاد کانونى گرم و صمیمى، تمام اعضاى خانواده – به ویژه زن و شوهر – مسئولیت رسیدن به تفاهم را پذیرا شود.
6. هنگام اختلاف نظر یا سوء تفاهم، به جاى سرزنش یکدیگر یا تفسیر نادرست، به شناسایى مسئله و یافتن راه حل آن بپردازید و در صورت لزوم، کمک و مشاوره افراد با تجربه و متخصص را جلب کنید.
7. براى رسیدن به امنیت روانى وعاطفى در روابط زناشویى، داشتن صداقت، سعه صدر، انصاف و اعتماد متقابل را اصل اول قرار دهید.
8. در صورت به وجود آمدن هر گونه سوء تفاهم و سوء برداشت، در نخستین فرصت ممکن به حل و فصل آن بپردازید تا به فرآیندى ویرانگر و پیش رونده تبدیل نشود.
9. به هر طریق ممکن، رفتارهاى مطلوب همسرتان را مورد توجه و تأیید قرار دهید؛ به گونه اى که همسرتان بفهمد براى او ارزش قائل هستید.
10. تشویق و تأیید و بیان نکات مثبت، به طور آشکار یا در جمع باشد؛ اما انتقاد و تذکّر نکات منفى، به طور محرمانه و در تنهایى صورت گیرد.
11. براى خصوصیات و نیازمندى هاى یکدیگر، ارزش قائل شوید و در روابط کلامى، عاطفى، اقدام ها و تصمیم گیرى ها، به افکار و خواسته هاى همسرتان توجه کنید.
12. اگر رفتار خاصى براى شما مبهم است، ساده ترین راه این است که از همسرتان هدف و علت آن رفتار را بپرسید و با روش مسالمت آمیز، صمیمانه و خوش بینانه موضوع را روشن کنید.
13. درشتى همسرتان را با خشونت پاسخ ندهید. خشونت را با سکوت پاسخ گویید و در موقعیتى مناسب، درباره مسئله مورد نظر، بحث و گفت وگو کنید.
14. بکوشید در سراسر زندگى – به خصوص در روابط بین خود و همسرتان – به جاى هر گونه پیش داورى یا مشاهده اشکالات و ضعف ها، نقاط مثبت و قوت را ببینید. به عبارت دیگر، به جاى توجه به نیمه خالى لیوان، به نیمه پر آن توجه کنید.
15. در برنامه ریزى براى فعالیت هاى اجتماعى، اوقات فراغت، دید و بازدیدهاى خانوادگى و نظایر آن، با یکدیگر مشورت کنید و از یک جانبه نگرى بپرهیزید.
16. در هر فرصت ممکن، با همسر و اعضاى خانواده تان، ارتباط کلامى و عاطفى برقرار کنید. زنان از صحبت کردن با همسرشان بیشتر لذت مى برند؛ بنابراین مردان باید فعّالانه به سخنان آنان گوش کنند و واکنش مناسب نشان دهند.
17. اگر هر یک از زوجین در شرایط خاصى، نمى تواند به سخنان همسرش گوش کند، باید صادقانه و صمیمانه این موضوع را به وى انتقال دهد و تقاضا کند صحبت کردن درباره آن موضوع را به فرصتى دیگر واگذارد.
18. گاهى در فضایى محرمانه، محبت آمیز و صمیمانه به ارزیابى رفتار و روابط یکدیگر بپردازید و از یکدیگر بپرسید، چه باید کرد تا روابط تان بهتر و با نشاطتر شود.
19. همیشه، در رویارویى با مسائل و مشکلات خانوادگى، خود را در وضعیت طرف مقابل قرار دهید و با قبول مسئولیت خود و شناخت انتظارات متقابل، به حل و فصل اختلافات روى آورید.
20. در روز یا در هفته، زمان مشخصى را براى گفت و گو درباره مسائل و مشکلات و به اصطلاح درد دل کردن با همسرتان، اختصاص دهید.
21. از داشتن نگرش هاى آرمان گرایانه و شاعرانه، انتظارات غیر واقع بینانه در ازدواج و روابط زناشویى اجتناب کنید.
22. ارتباط زوجین، باید از هر گونه سوء ظن و حدس نادرست وغیر واقع بینانه به دور باشد. اگر موضوع و مسئله اى ذهن یکى از زوجین را به خود مشغول کرده است، باید آن را به صراحت و صادقانه مطرح کند و درستى و نادرستى اش را با همسرش، مورد بررسى قرار دهد.
23. هر یک باید زمینه هاى بروز سوء تفاهم ها و سوء ظن ها را از بین ببرد و از رفتارهایى که موجب بروز سوء تفاهم و سوء ظن مى شود، خوددارى کند.
24. هر یک باید بکوشد با روان شناسى همسرش آشنا شود، تا بداند او به چه امورى بها مى دهد و نظام ارزشى اش چگونه است. براى مثال معمولاً زن به وابسته بودن، کسب امنیت عاطفى و مورد حمایت واقع شدن اهمیت مى دهد و مرد مى خواهد مستقل و خود مختار باشد و آزادى عمل را داراى ارزش مى داند.
25. زن و شوهر از مسخره کردن یکدیگر و گفتن سخنان طعنه آمیز و دو پهلو جداً پرهیز کنند.
26. از رفتارهایى نظیر متلک، تحقیر، سرزنش و به رخ کشیدن یکدیگر – که موجب افزایش مقاومت هاى روانى در طرف مقابل است – باید بپرهیزند.
27. در سراسر زندگى – از جمله در زندگى خانوادگى – بکوشید به نقاط مثبت، موهبت و نعمت هایى که در اختیار دارید، بیندیشید، نه به امورى که در اختیار ندارید.
28. از خطاهاى یکدیگر به سرعت بگذرید و خطاهاى همدیگر را تحمل کنید.
29. بایادآورى برخى ایام – مانند روز تولد، سالگرد ازدواج و نظایر آن – و دادن هدیه هایى هر چند کوچک (مثل یک شاخه گل)، به طور نمادین عشق و علاقه خود را به همسرتان ابراز دارید.
30. خود را در برابر همسرتان آراسته و پاکیزه و جالب توجّه نگه دارید و از پریشانى و وضع نامرتب بپرهیزید.
31. در انتخاب دوست و برقرارى روابط دوستانه و معاشرت هاى خانوادگى با زوج هاى دیگر، دقت کنید و این امور را با توافق یکدیگر انجام دهید.
32. از هر گونه رفتارى که به مرد سالارى یا زن سالارى مى انجامد، بپرهیزید.
33. خطاى یکدیگر را در حضور دیگران، فرزاندن، آشنایان، والدین و … بازگو نکنید.
34. هرگز همسرتان را با زن یا مرد دیگرى مقایسه نکنید.
35. از رفتارهاى مطلوب همسرتان تشکر کرده، او را تشویق کنید و انگیزه تکرار آن رفتار را بیشتر سازید.
36. از تصمیم هاى نادرست و غیر منطقى و کلى گویى هاى منفى و شکل گیرى افکار نادرست، درباره همسرتان بپرهیزید.
37. به قول هایى که به همسرتان داده اید، عمل کنید تا به سلب اعتماد و احساس فریب خوردگى نینجامد.
38. از نسبت دادن القاب و زدن برچسب هاى ناگوار و نامطلوب – مانند بدقول، شلخته، کله شق، یک دنده، لجباز و خودخواه – به یکدیگر بپرهیزید.
39. در مواردى که غمگینى و افسردگى و یا عصبانیت زن یا شوهر، شدت مى یابد و احتمال اختلال در کار سیستم عصبى یا غدد درون ریز – به ویژه غده تیروئید – وجود دارد، در نخستین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از عادى بودن ترشح غدد مطمئن شوید.
40. براى داشتن یک زندگى با نشاط و موفق خوب بیندیشید، وقت بگذارید، احساس مسئولیت کنید، موانع ارتباط سالم را از میان بردارید و به عوامل ایجاد کننده روابط سالم توجه نمایید.
پرسشگر گرامی بخاطر طولانی شدن پاسخ، لطفا سوال دومتان را در قالب مکاتبه بعدی برایمان ارسال کنید تا به بهانه مکاتبه بعدی با ما سخن بگویید.
×××سخن پایانی:
تجربه نشان داده است زوج های جوان در دوران عقد یا آغاز زندگی مشترک شان به خاطر عدم آشنایی از روحیات و اخلاقیات همدیگر و اختلاف نظرها و اختلاف سلیقه ها در مسائل جزئی زندگی دچار تنش می شوند. کمال خواهی، مطلق نگری و ایده آل گرایی آنها اگر به همراه حلم و بردباری و سعه صدر نباشد شیرینی دوران نامزدی را به تلخی تبدیل می کنند. البته اختلاف و تنش در ابتدای زندگی برای دختر و پسری که از خانواده های مختلف و روحیات متفاوت برخوردارند زیاد دور از انتظار نیست و مشکل مهمی نیست به شرطی که زود حل شود و طولانی یا مکرر نشود. زیرا ازدواج چون نهال نو پایی است که اگر در معرض مداوم طوفان اختلاف و درگیری ها قرار گیرد امکان شکسته شدن دارد. پس باید هوشیار باشند و اجازه ندهند مسائل جزئی و سطحی خللی در زندگی آنها ایجاد کند.
منتظر مکاتبه بعدی شما همچنان هستیم.
×××براى مطالعه بیشتر ر.ک:
1-همسردارى، ابراهیم امینى
2-بهشت خانواده، مصطفوى
3-بهداشت ازدواج، مصطفوى
4-خوش زیستن در زندگى، اندره مورا
5- ازدواج مکتب انسان ساز، شهید دکتر پاک نژاد.