خانه » همه » مذهبی » آسیب های ازدواج موقت، متعه و صیغه

آسیب های ازدواج موقت، متعه و صیغه


آسیب های ازدواج موقت، متعه و صیغه

۱۳۹۳/۰۳/۱۹


۷۱۱۵ بازدید

عواقب ازدواج موقت چیست؟
اصلا اگر این همه مشکلات و معایب در پس آن باشد چرا پس شرعا اشکال ندارد؟

اسلام ناب که تفکرات شیعی از آن برگرفته شده است، دین واقع‌گراست و آموزه‌هایش منطبق با تکوین و واقعیت جهان و انسان طراحی شده است؛ بر این اساس، نگرشی واقع‌بینانه و حکیمانه به نیاز جنسی انسان‌ها و کیفیت و چگونگی ارضای آن دارد.اسلام، نه مانند مسیحیت تحریف شده، رهبانیت را توصیه مى‌کند و نه مانند غرب عصیانگر، آزادی جنسی بی‌حد و مرز را به رسمیت مى‌شناسد؛ اسلام دین حنیف و حقیقت‌گراست و ازدواج را بدون هر پیرایه خرافی و ناسودمند، توصیه مى‌کند. از آن جا که شرایط انسانی، شرایطی متغیر و متکثر و پویاست و نمی توان یک وضعیت خاص (مهیا بودن شرایط ازدواج دائم و تشکیل خانواده) را همواره و در همه حال توصیه کرد، بنای اولیه اسلام بر توصیه و ترغیب به ازدواج دائم و تسهیل شرایط چنین ازدواجی است، امّا از شرایط خاص و اضطراری نیز غافل نمانده است. در وضعیتی که به هر علت موجه، ازدواج دائم برای زن یا مرد ممکن نیست، طرح ازدواج موقت و دوستی‌های کوتاه مدت مشروع، مطرح مى‌شود. این که ازدواج موقت را به دوستی کوتاه مدت، تعبیر مى‌کنیم، به سبب این است که از نگاه اسلام اساساً حقیقت و ماهیت ازدواج، دوستی و مودت است، امّا یک دوستی بی‌ضابطه و نامقید نیست؛ دوستی‌ مشروع بر اساس احترام، اخلاق، حقوق متقابل و نگاه انسانی است.
مکتب جاودان و انسان ساز اسلام با توجه به واقعیات که عملاً افرادی یافت می‌شوند که امکان ازدواج دائم برای آنها فراهم نمی‌شود، برای جهت دادن به تمایلات و پرهیز از پیامدهای نامطلوب، در کنار ازدواج دایم، ازدواج موقت را مطرح کرده تا نیازهای انسان به صورتی مشروع و بر اساس قانون و موازین شرعی و در یک چارچوب مشخص و ضابطه‌مند برآورده شود، اما همان طور که عرض شد بدیهی است که دین اسلام در گام نخست، جوانان را به ازدواج دائم در اولین فرصت ممکن، تشویق مى‌کند و ازدواج موقت را نیز تنها برای مواردی که موانع واقعی در راه ازدواج دائم وجود دارد، پیش‌بینی کرده است.
در واقع، ازدواج موقت یکی از قوانین کلی و عمومی الهی است که برای پاسخ‌گویی صحیح به یکی از غرایز طبیعی انسان از طرف دین مقدس اسلام پذیرفته شده است.
ازدواج موقت، در اصل یک راه موقتِ مشروع صِرفاً برای کسانی که در ارضای نیازهای غریزی خود در فشار هستند و امکان ازدواج دائم نیز برای‌شان فراهم نیست و نیز بر اساس اهداف واقع‌بینانه و مصالح واقعی افراد تشریح شده است. البته باید توجه داشت ازدواج موقت با همه مزایا و محسناتی که دارد در حکم دارو و مُسکّن می‌باشد که اگر به‌جا و به اندازه مورد استفاده قرار گیرد، طبیعتاً منشأ خیرات و اثرات مثبت خواهد بود، ولی اگر نابه‌جا و بی‌ضابطه استفاده شود، طبیعتاً همانند همه داروهای دیگر و حتی مواد خوراکی و غذایی اثرات سوء و ناخوشایندی هم در بر خواهد داشت.
البته باید توجه داشت، اگر آسیب‌ها و عواقبی برای ازدواج موقت مطرح می‌شود، در حقیقت بسیاری از این آسیب‌ها متوجه خود ازدواج موقت نیست ، بلکه به خاطر جو نامساعد جامعه و عدم پذیرش این مسئله در عرف و همچنین عدم دقت و یا عدم پایبندی به احکام ازدواج موقت و یا عدم مراقبت از پیدایش مشکلات احتمالی و نیز استفاده نابه‌جا و غیر ضروری از ازدواج موقت ایجاد می‌شود و مستقیماً ربطی به خود ازدواج موقت ندارد تا اشکال شود که چرا با وجود این همه آسیب، ازدواج موقت در شرع مقدس جایز شمرده شده است.
به هر حال، باید توجه داشت که ازدواج موقت علی‌رغم توصیه و سفارش دین مبین اسلام و مزیت‌های فراوان آن، دارای آسیب‌هایی هم می‌باشد که شایسته است از دید ژرف اندیشان مخفی نماند، در ادامه به بخشی از مضرات و آسیب‌های ازدواج موقت اشاره می‌کنیم:
1. ازدواج موقت در مردان متأهل، به تدریج باعث کاهش میل و تمایل به همسر دائمی به دلیل کاهش احساس نیاز می‌شود.
2. از آن جایی که اکثر مردها به دلیل کمبودها و نیازهای برآورده نشده، به ازدواج موقت اقدام می‌کنند، در بعضی موارد این روابط موجب بارداری ناخواسته و مشکلات دیگر در همسر موقت می‌شود که مشکلات حقوقی، فشارهای روانی، استرس‌های شغلی و کاهش بهداشت روانی از جمله مشکلات آن است.
3. عدم اطمینان کامل به طرف مقابل و همسر صیغه‌ای به دلیل وجود تجارب مختلف جنسی در گذشته و احتمال به وجود آمدن مشکلاتی چون بیماری‌های عفونی و مقاربتی، ایدز، هپاتیت و… می‌رود.
4. احتمال مقایسه همسر دائمی خود با همسران و زنان موقتی خود می‌رود و این باعث نوعی احساس حقارت نسبت به همسر خود می‌گردد که منجر به نارضایتی و تعارض شدید زناشویی خواهد شد.
5. باعث گسترده شدن سرمایه‌گذاری روانی می‌شود، به دلیل احتمال عدم رضایت طرفین و ترک همدیگر و وارد شدن به تجارب مختلف عاطفی و جنسی که فرد باید با شرایط جدید خود را منطبق و هماهنگ کند؛ این امر باعث فشار روانی و استرس در مرد می‌شود و این سرمایه‌گذاری به هیچ وجه به نفع او نیست و هرگونه خدمت به طرف مقابل به عنوان پشتوانه زندگی نخواهد بود، زیرا موقتی است.
6. احتمال عدم پایبندی به تعهدات ازدواج دایم و وجود فشار و وسوسه غیر قابل مهار برای داشتن رابطه با جنس مخالف در خارج از چارچوب خانواده که این وسوسه، زمانی بیشتر می‌شود که مرد با رفتارهای انتقادی و به قول معروف غر زدن‌های همسرش مواجه شود در این وضعیت فردی که تجارب رابطه با دیگری داشته باشد سعی می‌کند به جای حل مسأله و جلب رضایت همسر به رابطه‌ای خارج از خانواده تن دهد که باعث ایجاد نیاز در همسر و مشکلات بعدی خواهد شد.
7. موجب کاهش علاقه، محبت و سرمایه‌گذاری عاطفی نسبت به همسر دائمی می‌گردد.
8. به علت عدم پذیرش این مسئله از سوی جامعه و پنهانی بودن این گونه ازدواج‌ها معمولاً این نوع ازدواج‌ها با آسیبهای روانی از قبیل: اضطراب و ترس از افشا شدن ازدواج موقت و… همراه است.
9. موجب انتقال بیماری‌های مقاربتی احتمالی و سرایت آن به همسر دایمی که خود باعث مشکلات بهداشتی فراوان می‌شود، می‌گردد.
10. باعث صرف انرژی روانی زیاد برای شناسی احساسات، هیجانات و انتظارات همسر موقت و هزینه اقتصادی برای رفع نیازهای مالی طرف مقابل می‌شود.
11. گاهی موجب عادت کردن به این مساله و تکرار ازدواج موقت به دفعات متعدد می‌گردد.
12. برقراری ازدواج موقت بعد از ازدواج دائم، موجب کمبود‌های شدید عاطفی و شروع اختلافات زناشویی در زندگی می‌شود. مردی که در کنار همسر دایم، همسر موقت اختیار کرده، به دلیل تخلیه روحی و هیجانی در کنار همسر موقت حوصله برقراری رابطه صمیمی با همسر دائم خود را ندارد . مانند فردی است که کامل سیر شده و از بهترین غذاها لذت نمی‌برد. بی‌حوصلگی باعث افسردگی زن شده و در بعضی موارد، زن مجبور می‌شود به دلیل نیازهای عاطفی و یا انتقام از همسر با وجود احساس گناه با جنس مخالف خارج از خانواده خود رابطه ایجاد کند. این کار باعث متلاشی شدن بنیان خانواده می‌شود.
13. در بعضی از موارد، چون مرد به دلیل جستجوی همسر موقت، تجربه‌هایی مانند ابراز علاقه به زنان شوهر دار یا افرادی دیگر دارد، دچار نوعی بدبینی شدید نسبت به همسر دایمی خود می‌گردد و گاهی اقدام به اعمال محدودیت‌های نامناسب و نا‌به‌جا نسبت به زن دایمی خود می‌کند.
14. ورود در این عرصه هر چند در ابتدا صد در صد شرعی می‌باشد، ولی در ادامه انسان را به وادی‌های غیر شرعی می‌کشاند، مانند نگاه خارج از چارچوب به زنان نامحرم به بهانه پیدا کردن مورد، ورود تدریجی در باندهای غیر سالم، تمرکز شبانه‌روزی بر اطفای غریزه جنسی و…
15. ازدواج موقت هر چند پاسخی جزئی به نیاز جنسی است، ولی در بسیاری موارد باعث تشدید غیر قابل کنترل نیاز جنسی می‌گردد. تا قبل از تجربه روابط جنسی، کنترل قوای جنسی به مراتب سهل‌تر از بعد تجربه روابط می‌باشد. این نکته مهمی است که در صورت عدم توجه به آن، فرد را خواسته یا ناخواسته وارد گرداب غرایز غیر قابل مهار می‌نماید؛ به عنوان مثال یک رابطه کوتاه یک ساعته روزها یا ماه‌های متوالی فرد را درگیر پیدا کردن مورد جدید برای ازدواج موقت می‌نماید.
16. در ازدواج موقت چون تعهد چندانی مثل ازدواج دائم در طرفین وجود ندارد، از نظر آرامش‌بخشی روحی ـ روانی دارای تأثیر اندک و گذرا می‌باشد و همواره اضطراب جدایی طرفین را تهدید می‌کند. در ازدواج موقت فرد هرچند در ابتدا از لحاظ جنسی تأمین می‌گردد، ولی در خوش‌بینانه‌ترین لحظات، ترس از موقتی بودن این لحظات بر روح و روان طرفین سایه می‌افکند و در ادامه به تنوع‌طلبی جنسی منجر خواهد شد که در این صورت اضطراب فزایندهای فرد را فرا خواهد گرفت.
در پایان با توجه به مباحث مطرح شده، توصیه می‌شود به جز موارد اضطراری و حاد از ورود به وادی ازدواج موقت پرهیز کنید و خویشتنداری جنسی همه جانبه را جایگزین آن گردانید و در حد امکان تمرکز خود را روی ازدواج دائم و فراهم کردن اسباب آن و زندگی زناشویی با همسر دایمی نمایید چرا که از نظر روانشناختی، بسنده کردن به همسر دائمی و خویشتنداری همه جانبه در شرایطی که اسباب ازدواج دائم فراهم نباشد از ازدواج موقت کم حاشیه‌تر است. چه بسا خویشتنداری همه جانبه از بسیاری جهات از ازدواج موقت برای شما سهل‌تر و کم آسیب‌تر هم باشد.
همچنین اگر فعلاً شرایط ازدواج دائم را ندارید، توصیه می‌شود که به هیچ وجه خود را دست و پا بسته فرض نکنید با بازنگری همه جانبه، روزنه‌هایی هرچند اندک برای ازدواج دائم (که در پرتو تلاش شبانه‌روزی شما مسیر می‌شود) بر خود بگشایید. تا آن زمان با تعدیل قوای جنسی، خود را از چاله به چاه امیال نیفکنید. این را بدانید که ازدواج زمان بر است و باید با صبر و آرامش به برطرف کردن موانع آن پرداخت و با فراهم نمودن مقدمات آن زمینه ازدواج موفق و پایداری را برای خویش محقق سازید.
همواره موفق و کامروا باشید.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد