خواص دارویی همراه با طعم و بوی خوب این دسته از ادویه های خوراکی ها موجب شده است که کاربرد آنها بسیار افزایش یابد. در هر منطقه ای با توجه به ذائقه افراد و ویژگی های محیطی آن منطقه ترکیبات مختلف از ادویه های گوناگون برای بهتر کردن رنگ ، طعم و بوی غذا و مواد خوراکی مصرف میشود.
برخی از مواد خوراکی مانند ادویههایی که در اینجا معرفی شدهاند میتوانند در درمان التهاب در بدن موثر باشند. این ادویهها با کاهش فعالیت نشانگرهای التهابی در بدن از التهاب میکاهند.
۱. زنجبیل
بخش خوراکی زنجبیل ریشه گیاه و غده های موجود در آن است. ادویه زنجبیل طعمی تند و مطبوع دارد. خواص آن گرم است و در غذاها از زنجبیل تازه و خشک شده برای طعم دهندگی و گرفتن بوی نامطبوع گوشت استفاده می شود. این ادویه بهشکلهای مختلف تازه، خشکشده یا پودرشده وجود دارد. هزاران سال است که از این ادویه غیر از مصارف آشپزی، در طب سنتی برای درمان بیماریهایی چون سرماخوردگی، میگرن، التهاب مفصل، حالت تهوع استفاده میشود.
زنجبیل حاوی ترکیبات شیمیایی متعددی از جمله گینجرول است که میتوانند اثرات التهابی در بدن را کاهش دهند. زنجبیل با کاهش نشانگرهای التهابآور مانند پروتئین واکنش سی (CPR) و فاکتور نکروز توموری آلفا ( TNF-α) از التهاب در بدن میکاهد. اولین نشانگر، پروتئینی است که در موارد التهاب و روماتیسم در خون افزایش مییابد و نشانگر بعدی، پروتئین دیگری است که در تنظیم سلولهای ایمنی بدن نقش دارد. این نشانگرها زمانیکه از کنترل خارج میشوند، التهاب در بدن را افزایش میدهند که در نهایت منجر به بیماری میشود. با مصرف دمنوش زنجبیل یا استفاده از پودر آن در غذا و سالادها میتوانید از خواص ضدالتهابی آن بهرهمند شوید.
۲. سیر
سیر ادویهای محبوب با بو و طعمی قوی است. هزاران سال است که از این ادویه در طب سنتی برای درمان التهاب مفصل، سرفه، یبوست، عفونت و دنداندرد استفاده میشود.
فواید درمانی سیر از ترکیبات سولفور موجود در آن مانند آلیسین، دیآلیل دیسولفید و اس-آلیل سیستین آن نشأت میگیرد. این ترکیبات خواص ضدالتهابی دارند. در بررسیها مشخص شده، استفاده از سیر، بهویژه عصاره سیر کهنه، در کاهش نشانگرهای التهابآور در خون نقش مهمی دارد. همچنین سیر حاوی موادی مانند گلوتاتیون است که میتواند به حجم آنتیاکسیدانهای بدن بیفزاید و در همان حال فعالیت نشانگرهای تقویتکننده التهاب در بدن را تنظیم کند.
۳. زردچوبه
بخش قابل مصرف زردچوبه ریشه گیاه است. زردچوبه را به صورت گسترده به عنوان رنگ و طعم دهنده به در غذا مصرف می کنند. زردچوبه ادویهای محبوب است و از دیرباز هنگام پخت غذا از آن استفاده میشود. این ادویه بیش از ۳۰۰ ترکیب فعال در خود دارد که مهمترین آنها آنتیاکسیدانی به نام کورکومین است. این آنتیاکسیدان ضدالتهابی بسیار قوی است. بررسیهای متعدد نشان داده که کورکومین جلوی عملکرد مولکولی که ژنهای التهابآور را فعال میکنند میگیرد.
در بررسیهای دیگر مشخص شده، مصرف مکمل کورکومین میتواند به اندازه داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی ایبوپروفن و دیکلوفناک درد ناشی از التهاب را تسکین دهد. متاسفانه کورکومین بهراحتی جذب بدن نمیشود. میتوانید زردچوبه را همراه با فلفل سیاه مصرف کنید تا جذب آن افزایش یابد.
۴. هل
هل، ادویهای است که طعم قوی و شیرینی دارد. مصرف این ادویه نشانگرهای التهابآور مانند CPR، IL-۶ و MDA در بدن را کاهش میدهد. در ضمن این ادویه میتواند مقدار آنتیاکسیدان بدن را تا ۹۰ درصد افزایش دهد. در یک تحقیق ۸ هفتهای که روی ۸۷ بیمار مبتلا به کبد چرب انجام شد، مشخص شد که مصرف روزانه هل میتواند از درجه (گرید) کبد چرب بکاهد.
۵. فلفل سیاه
از آنجاییکه فلفل سیاه در سراسر دنیا محبوب است، به سلطان ادویهها معروف شده است. از قدیم تاکنون، از این ادویه برای درمان بیماریهایی چون آسم، اسهال و بسیاری از بیماریهای معده استفاده شده است.
بررسیها نشان داده است که یکی از ترکیبات اصلی فلفل سیاه، پیپرین است و به کاهش نشانگرهای التهابآور و تورم مفاصل کمک بسیاری میکند. در ضمن در بررسیهای آزمایشگاهی روی موشها، پیپرین از قرمزی بدن، دفعات عطسه، انواع نشانگرهای التهابآور مانند IL-۶ کاست. فلفل سیاه بهراحتی در دسترس است و میتوانید آن را به مواد غذاییتان مانند گوشت، ماهی، سبزیجات و انواع ماکارونیها بیفزایید.
۶. جینسینگ
هزاران سال است که در آسیا از جینسینگ در طب سنتی استفاده میشود. دو نوع محبوب جینسینگ، آسیایی و آمریکایی وجود دارد. نوع آسیایی قویتر از نوع آمریکایی است. این ادویه حاوی انواع ترکیبات فعال است و فواید بسیاری برای بدن دارد. یکی از ترکیبات بسیار مهم و فعال این ادویه، جینسنوزید است که میتواند از التهابهای بدن بکاهد.
چندین تحقیق نشان داد که مصرف جینسینگ میتواند از فعالیت نشانگر التهابآور CRP بکاهد. همچنین محققان در مطالعات بیشتر خود نشان دادند، خواص ضدالتهابی جینسینگ در نتیجه توانایی آن در سرکوب پیامرسان شیمیایی NF-κB است. وظیفه این پیامرسان فعال کردن ژنهای التهابآورست و سرکوب آنها، التهاب را درمان میکند. جینسینگ میتواند از فعالیت نشانگرهای التهابآور دیگر مانند IL-۶ و TNF-α هم بکاهد. این ادویه را هنگام پختوپز به مواد غذاییتان بیفزایید و از فواید آن بهرهمند شوید.
۷. چای سبز
چای سبز مملو از ترکیباتی مفید به نام پلیفنول، بهویژه اپیگالوستاچین گالت (EGCG) است و بررسیها نشان داده است این ترکیبات میتوانند مغز و قلب را سالم نگهدارند. همچنین ترکیبات پلیفنول در کاهش چربیهای بدن و التهاب بسیار موثرند.
در بررسیهای آزمایشگاهی روی حیوانات مشخص شد که این چای میتواند بیماریهای التهابی روده، کولیت زخمی و بیماری کرون را بهبود بخشد. ترکیبات پلیفنول چای سبز در کاهش بیماریهای التهابی مانند پوکی استخوان، روماتیسم مفصلی، آلزایمر، بیماریهای لثه و حتی برخی سرطانها موثر هستند.
۸. اکلیل کوهی (رزماری)
اکلیل کوهی که با نام رزماری هم شناخته میشود یکی از بهترین ادویههای غذاهای مدیترانهای است. در بررسی محققان مشخص شده این ادویه خوشطعم و خوشرایحه به لطف وجود ترکیبات رزمارینیک اسید و کارنوسیک اسید میتواند از التهابات بدن و در عین حال از درد و سفتی مفاصل تا حد چشمگیری بکاهد و توانایی حرکت زانوها را افزایش دهد.
در بررسیهای آزمایشگاهی مشخص شد، رزمارینیک اسید میتواند از نشانگرهای التهابی که موجب بسیاری از بیماریها مانند درماتیت آتوپیک ( نوعی بیماری پوستی)، پوکی استخوان، آسم، بیماری لثه و دیگر بیماریهای التهابی میشود بکاهد.
۹. دارچین
دارچین ادویه خوشطعمی است که از پوست درختچه دارچین تهیه میشود. دو نوع اصلی دارچین به نامهای سیلان و کاسیا وجود دارد. هزاران سال است که در طب سنتی از دارچین برای درمان برخی از بیماریها مانند دیابت نوع۲ و روماتیسم مفصلی استفاده میشود.
دارچین گیاهی بومی سریلانکا است. در چین و هندوستان به تعداد زیاد درخت دارچین موجود است. طعم مطبوع دارچین موجب شده در بسیاری از غذاها از آن به عنوان ادویه استفاده شود. دارچین منبعی سرشار از آهن ، منگنز و کلسیم است.
این ادویه میتواند از فعالیت نشانگرهای التهابآور CRP و MDA بکاهد. همچنین دارچین میتواند سطح آنتیاکسیدان بدن را افزایش دهد. در ضمن در بررسیها مشخص شده که دارچین نوع کاسیا میتواند از فعالیت هر دو نشانگر التهابآور CRP و MDA بکاهد اما دارچین سیلان فقط روی کاهش مقدار MDA موثر است. مصرف زیاد دارچین به کبد صدمه میزند، بنابراین در مصرف آن افراط نکنید. این ادویه نباید روزانه بیش از یک قاشق چایخوری استفاده شود.
التهاب یک فرایند طبیعی است که وقتی ادامه پیدا میکند، فرد را در خطر ابتلا به بیماریهای مختلف میاندازد. بنابراین با مصرف بهاندازه ادویههای فوق میتوانید تا حد زیادی از التهابهای بدنتان بکاهید و سلامتیتان را حفظ کنید.
منبع: هلفلاین
خبرآنلاین