خانه » همه » سلامت » ارزش غذایی دانه بزرک

ارزش غذایی دانه بزرک

تمام خواص و مضرات تخم بزرک یا بذر کتان

بذر کتان که گهگاه به آن تخم بزرک هم می‌گویند، منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منگنز، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ است. این بذر، از درخت کتان گرفته می‌شود، درختی قدیمی که در مصر باستان و چین بار می‌آید. بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است.

5b0fe72f 4389 4d5b b6af 5d1e5bf1a66a - ارزش غذایی دانه بزرک

ارزش غذایی دانه بزرک

خواص بزرک به وجود فیبر، لیگنان و اسید چرب امگا ۳ در آن مربوط می شود.

میزان انرژی و مواد مغذی موجود در ۱ قاشق چایخوری یا ۲/۵ گرم دانه بزرک عبارتست از:
 

• انرژی

۱۳ کیلوکالری
 

• کربوهیدرات

۰/۷۲ گرم
 

• پروتئین

۰/۴۶ گرم
 

• فیبر

۰/۷ گرم
 

• چربی

۱/۰۵ گرم (۰/۹۰۶ گرم آن چربی غیراشباع است)
 

• کلسترول

ندارد
 

• کلسیم

۶ میلی گرم
 

• آهن

۰/۱۴ میلی گرم
 

• منیزیم

۱۰ میلی گرم
 

• فسفر

۱۶ میلی گرم
 

• پتاسیم

۲۰ میلی گرم
 

• سدیم

۱ میلی گرم
 

• روی

۰/۱۱ میلی گرم
 

• فولات ویتامین B9

۲ میکروگرم
 

• ویتامین k

0/1 میکروگرم. 1
 

طریقه آماده سازی گیاه بزرک

جهت آماده سازی گیاه بزرک سیاه ابتدا دانه ها را به خوبی پاک نموده و سپس دانه ها را به خوبی بشویید.

شستن دانه ها باید به سرعت انجام شده و تنها سطح خارجی بزرک سیاه شسته شود و آب به داخل دانه ها نفوذ نکند تا ماده ژلاتینی درون دانه ها آسیب نبیند.

اکنون دانه های شسته شده را داخل تابه ریخته و با حرارت متوسط تفت دهید و پس از این که به اندازه کافی برشته شدند آن را در سبدی ریخته تا خنک شوند.

سپس می توانید آن را آسیاب نموده و مصرف نمایید.

47(6) - ارزش غذایی دانه بزرک
 

موارد استفاده از گیاه بزرک

برای بهره مندی از خواص فوق العاده گیاه بذرک قهوه ای پس از آماده سازی آن می توانید آن را به انواع سالادها و یا دسرهایتان اضافه کنید و یا با شیره انگور(دوشاب)ترکیب نموده میل کنید.همچنین از پودر بزرک می توانید به عنوان آرد برای تهیه کاچی استفاده نمایید.
 

نحوه نگهداری از گیاه بزرک

جهت نگهداری از گیاه بزرک به موارد زیر توجه نمایید:

پودر بزرک به علت دارا بودن روغن پس از تفت دادن بسیار سریع فاسد می شود فلذا به میزان مصرف روزانه خود دانه هار آماده کرده و یا پس از آماده سازی می توانید حداکثر تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید.

نگهداری پودر بزرک در فریز اصلا توصیه نمیشود.

میزان مجاز مصرف گیاه بزرک

 

جوشانده

یک قاشق غذاخوری در ۲۵۰ میلی‌لیتر آب جوشانیده و سپس مصرف شود.
 

ضماد

دانه‌ ها را درون کیسه‌ ای ریخته و به‌ صورت گرم بر روی محل مورد نظر بگذارید. 3
 

فواید بذر کتان برای سلامتی

 

حفاظت در برابر سرطان

مصرف بذر کتان، ممکن است از شما در برابر سرطان سینه، پروستات و روده محافظت کند.

تصور می‌شود که بذر کتان، بخاطر اینکه حاوی امگا-۳ است، مانع چسبیدن سلول‌های بدخیم به دیگر سلول‌ها شده، و بدین ترتیب از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند.

بعلاوه، لیگنان نیز خاصیت ضد رگ زایی داشته و از رشد تومورها بواسطه‌ی تشکیل عروق خونی، جلوگیری می‌کند.

یک تحقیق آمریکایی که در سی و چهارمین نشست سالیانه‌ی انجمن سرطانشناسی بالینی آمریکا طرح گردید، روشن کرد که مصرف بذر کتان می‌تواند از رشد تومور سرطان پروستات جلوگیری نماید.

دکتر وندی دیمارک وانفرید، سرپرست این تحقیق می‌گوید که تیم ما، از اینکه بذر کتان تاثیری محافظتی بر سرطان پروستات گذاشت، شگفت زده شد.
 

کاهش کلسترول

محققان مرکز تحقیقات سلامت و تغذیه‌ی دانشگاه ایالتی آیووا، دریافتند که سطح کلسترول در میان مردمانی که در برنامه‌ی غذایی‌شان بذر کتان وجود دارد، پایین‌تر است. سوزان هندریچ، سرپرست این تحقیق، می‌گوید: مردمانی که نمی‌توانند چیزی شبیه به Lipitor مصرف کنند، بذر کتان می‌تواند قسمتی از فواید کاهش کلسترول چنین داروهایی را برایتان تامین کند.
 

پیشگیری از گر گرفتگی

تحقیقی که در مجله‌ی انجمن انکولوژی به چاپ رسیده است، نشان می‌دهد که مصرف یک برنامه‌ی غذایی حاوی بذر کتان، می‌تواند احتمال ابتلا به گر گرفتگی در دوران یائسگی زنان را کاهش دهد.

دکتر پرودی نتیجه گیری می‌کند که: نه تنها بنظر می‌رسد که بذر کتان در کاهش احتمال ابتلا به گر گرفتگی مفید است، بلکه فوایدی برای روان مصرف کننده هم دارد.

بهبود سطح قند خون

بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله‌ی Nutrition Research، شواهد بسیاری نشان داده است که مصرف بذر کتان بصورت روزانه، قند خون را در مردان و زنان چاقی که پیش دیابت دارند، تحت کنترل در خواهد آورد.
 

حفاظت در برابر اشعه‌ ها

محققان دانشکده‌ی پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا، نشان داده‌اند که حفظ یک برنامه‌ی غذایی شامل بذر کتان، می‌تواند از پوست شما نیز در برابر اشعه‌ها محافظت کند.

این محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بذر کتان از آنجایی که آنتی اکسیدانی قوی است، و خواص ضد التهابی شناخته شده‌ای هم دارد می‌تواند بخوبی در برابر اشعه‌ها از بدن شما حفاظت نماید. 2

49(7) - ارزش غذایی دانه بزرک
 

برخی از مضرات تخم کتان

 

۱. ممکن است باعث شل‌شدن مدفوع شود

وجود مقدار زیادی فیبر در تخم کتان، خاصیتی ملین به آن می‌دهد. استفاده بیش از حد از تخم کتان می‌تواند باعث ناراحتی شکمی و افزایش تعداد دفعات حرکات روده شود. ممکن است به اسهال نیز مبتلا شوید.

اگر درمان‌نشود، این موقعیت می‌تواند باعث مشکلات سلامتی شدیدی مانند کولیت زخمی و سندروم تحریک‌ پذیری روده شود.

افراد مبتلا به سندروم تحریک‌پذیری روده، کولیت زخمی، بیماری کرون و دیورتیکولیت، هرگز نباید از تخم کتان استفاده‌ کنند.
 

۲. زمان انعقاد خون را به تاخیر می‌اندازد

مطالعات نشان‌می‌دهد که استفاده بیش‌ازحد از تخم کتان می‌تواند باعث اختلال در انعقاد خون شود.

انعقاد خون اتفاق‌ می‌ افتد اما زمان آن بسیار طولانی است.

این وضعیت، به وضعیت تحریک نیز شناخته می‌شود، مانند استفراغ همراه با خون و مدفوع خونی.
 

۳. می‌تواند باعث انسداد روده شود

محققان می‌گویند استفاده از تخم کتان در مقادیر زیاد یا با مایع خیلی کم، می‌تواند باعث انسداد روده و یا مری شود.

به افرادی که درحال‌حاضر به چنین وضعیت‌هایی دچار هستند، توصیه‌ می‌ شود که از خوردن تخم کتان خودداری‌کنند. افراد مبتلا به اسکلرودرمی نیز باید از خوردن خوراکی‌های سرشاز از امگا۳ خودداری‌کنند زیرا می‌تواند باعث یبوست شدید شود. این باعث انسداد در حرکات روده شده و وضعیت را بدتر می‌کند.
 

۴. ممکن است وضعیت التهابی را بدتر کند

اسیدهای چرب امگا۳ موجود در این دانه‌های قهوه‌ای، با کاهش التهاب مزمن شرین‌ها از شما دربرابر تصلب شرایین محافظت‌ می‌کنند.

با استناد به مطالعه چاپ‌ شده در مجله امریکایی تغذیه بالینی، تخم کتان، در کاهش التهاب موثر نیست.

حتی بدتر اینکه، استفاده بیش از حد مجاز از تخم کتان می‌تواند التهاب را بدتر کند.
 

۵. احتمال تباهی لکه زرد را افزایش‌ می‌ دهد

مطالعات نشان‌ می دهد که مصرف زیاد تخم کتان می‌تواند شما را در معرض خطر تباهی لکه زرد قراردهد. این به‌دلیل خوردن بیش از حد اسید آلفالینولئیک است.
 

۶. می‌ تواند شما را مستعد ابتلا به سرطان کند

مطالعات نشان‌ می‌ دهند که استفاده بیش از اندازه از تخم کتان می‌تواند زنان را در معرض خطر سرطان سینه قراردهد.

مردان نیز در معرض سرطان پروستات هستند.
 

۷. ممکن است باعث بروز واکنش‌های حساسیتی شود

مطالعات متعددی که در شرایط آزمایشگاهی انجام‌شدند نشان‌می‌دهند که ممکن است افراد با استفاده از این دانه‌های قهوه‌ای، به واکنش‌های حساسیتی دچارشوند.

اگرچه این از موارد نادر است، اما مطالعات، مواردی از حساسیت‌های تهدیدکننده و خطرناک مانند تنگی نفس شدید، افت شدید فشار خون و آنافیلاکسی را گزارش‌می‌دهند. دیگر حساسیت‌های معمول و واکنش‌های عدم تحمل تخم کتان، تهوع، استفراغ و درد شکمی هستند.
 

۸. زنان، اگر قصد بارداری دارند، باید مراقب‌ باشند!

این دانه‌های حنایی روشن، به داشتن اثر آسیب‌زا به هورمون‌های زنانه معروفند. این، عملکرد هورمون زنانه استروژن را تقلید می‌کند.

زنانی که به‌طور منظم از این مکمل رژیمی استفاده‌می‌کنند، تغییراتی را در دوره قاعده خود می‌بینند.

مطالعات نشان‌می‌دهد که احتمال ابتلای این زنان به مشکلات هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، فیبروئید رحم، آندومتریوز، سرطان رحم و سرطان تخمدان که همگی باعث نازایی می‌شوند، بیشتر است.
 

۹. بارداری غیر مطمئن

مطالعات ثابت‌کرده‌اند که خاصیت تغییر هورمونی این مکمل‌ ها، می‌تواند باعث قاعدگی شود و مادر و کودک را در خطری غیرمنتظره قراردهد. 4

پی نوشت:
1.www.novindiet.com
2.www.majalesalamat.com
3.www.salamatweb.ir
4.www.bazdeh.org

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد