خواص و مضرات کلم بروکلی
ارزش غذایی کلم بروکلی
بروکلی، خام | 100 گرم |
کالری | 34 |
آب | 89 % |
پروتئین | 2.8 گرم |
کربوهیدرات | 6.6 گرم |
شکر | 1.7 گرم |
فیبر | 2.6 گرم |
چربی | 0.4 گرم |
چربی اشباع شده | 0.04 گرم |
چربی غیر اشباع شده | 0.01 گرم |
اسید چرب اشباع نشده | 0.04 گرم |
امگا 3 | 0.02 گرم |
امگا 6 | 0.02 گرم |
چربی ترانس دار |
بروکلی حاوی کربوهیدرات قابل هضم کمی است، اما مقدار مناسبی از فیبر را فراهم می کند.
فیبر، سلامت شکم را ترویج می دهد و ممکن است خطر بیماری های مختلف را کاهش دهد.
بروکلی حاوی پروتیین بیشتری نسبتت به سبزیجات است. اما به دلیل محتوای بالای آب، مقدار پروتیینش نسبتاً کم است. {1}
فواید کلم بروکلی برای سلامتی
کلم بروکلی فواید بسیاری برای سلامتی دارد. خواص کلم بروکلی عبارت اند از:
۱. درمان سرطان
کمک به درمان و پیشگیری از برخی سرطان ها از خواص کلم بروکلی به شمار می آید.
کلم بروکلی می تواند یک داروی طبیعی فوق العاده برای درمان انواع سرطان ها مانند سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان پروستات و سرطان اندام های داخلی مانند سرطان ریه، سرطان روده بزرگ، کبد، کلیه و اندام های گوارشی باشد.
کلم بروکلی در جلوگیری از سرطان سینه و رحم نقش پررنگی دارد، زیرا می تواند استروژن اضافی را از بدن خارج کند.
این ویژگیِ کلم بروکلی از ترکیبات ضدسرطانی قدرتمند مانند گلوکورافانین، دی ایندولیل متان، بتاکاروتن، سلنیم و سایر مواد مغذی مانند ویتامین C، ویتامین E، روی (زینک)، پتاسیم و برخی اسیدهای آمینه ی موجود در آن سرچشمه می گیرد.
۲. سم زدایی بدن
وجود ویتامین C، گوگرد و برخی اسیدهای آمینه و سم زدایی بدن از خواص کلم بروکلی است.
کلم بروکلی در نابودی رادیکال های آزاد و سمومی مانند اسید اوریک از بدن و پاک سازی خون مؤثر است.
بدین ترتیب کلم بروکلی می تواند در جلوگیری از جوش، خارش، نقرس، التهاب مفصل، روماتیسم و نیز جلوگیری از سنگ کلیه و بیماری های پوستی مانند اگزما و اسکلرودرمی مؤثر باشد.
۳. محافظت از پوست
کلم بروکلی با دارابودن آنتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن و ویتامین C، ویتامین های گروه B، ویتامین E (این ویتامین علاوه بر احیای پوست موجب درخشندگی پوست و مو می شود)، ویتامین های A و K، اسیدهای چرب امگا ۳، اسیدهای آمینه و فولات به درخشندگی، سلامت و شادابی پوست کمک می کنند.
۴. محافظت در برابر پرتوهای فرابنفش
گلوکورافانین یکی از فیتونوترینت هایی است که به طور چشمگیر در کلم بروکلی یافت می شود و می تواند آثار منفی پرتوهای خورشیدی را معکوس کند.
بنابراین با مصرف منظم کلم بروکلی می توانید به حفظ جوانی و شادابی پوست کمک کنید.
۵. درمان اختلالات معده
دارا بودن مقدار زیاد فیبر از خواص کلم بروکلی محسوب می شود. ریشه ی اغلب اختلالات معده در یبوست است.
فیبر می تواند با جلوگیری از یبوست تقریبا همه ی اختلالات معده را درمان کند. فیبر به حجم غذا می افزاید، موجب حفظ آب می شود و به حرکات روده ای کمک می کند. همچنین منیزیم و ویتامین های موجود در کلم بروکلی با کاهش التهابات به کاهش اسید معده، تسهیل گوارش، جذب مواد مغذی و تسکین معده کمک می کنند.
۶. جلوگیری از بیماری های قلبی
علاوه بر آنتی اکسیدان های بالا، کلم بروکلی با دارابودن مقدار چشمگیری فیبر، بتاکاروتن، اسیدهای چرب امگا۳ و سایر ویتامین ها از کلسترول بد خون می کاهد و با تنظیم فشار خون به عملکرد مناسب قلب و جلوگیری از بیماری های قلبی کمک می کند.
مطالعات نشان می دهند زمانیکه کلم بروکلی را بپزید، فیبر با صفرا بهتر ترکیب و دفع آن آسانتر می شود.
کاهش صفرا با کاهش سطح کلسترول به سلامت قلب کمک می کند. علاوه بر اینها پتاسیم موجود در کلم بروکلی می تواند با اتساع عروق، گردش خون را افزایش بدهد. همچنین می تواند با کاهش تنش و استرس رگ ها، اکسیژن رسانی به اندام های ضروری را افزایش دهد.
۷. محافظت از چشم
زآگزانتین، بتاکاروتن، ویتامین A، فسفر و سایر ویتامین ها مانند ویتامین های گروه B، ویتامین C، و ویتامین E برای سلامت چشم بسیار مهم است.
اینها از چشم در برابر تباهی لکه ی زرد (شایع ترین علت کوری در افراد مسن) و آب مروارید محافظت می کند و در ترمیم آسیب های ناشی از تشعشعات مؤثرند.
۸. اسکلروز جانبی آمیوتروفیک
کلم بروکلی سرشار از مواد مغذی ای مانند اسیدهای چرب امگا۳ است. تحقیقات اخیر نشان می دهند رژیمهای غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ می توانند احتمال بروز اسکلروز جانبی آمیوتروفیک را کاهش بدهد یا آن را به تأخیر بیندازد.
اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (بیماری لو گهریگ) موجب تخریب پیشرونده و ترمیم نشدنی در دستگاه عصبی مرکزی (مغز و نخاع) و دستگاه عصبی محیطی میشود.
۹. تقویت دستگاه ایمنی
ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین ها و مواد معدنی، سلنیم (به طور ویژه)، مس، روی و فسفر مسئول رنگ سبز و بنفش کلم بروکلی هستند.
اینها در تقویت دستگاه ایمنی بسیار اهمیت دارند و می توانند از شما در برابر عفونت های مختلف محافظت کنند.
۱۰. کمک به سلامت استخوان
کلم بروکلی با دارابودن مقدار چشمگیر کلسیم (۴۷ میلی گرم کلسیم در هر ۱۰۰ گرم کلم بروکلی) و سایر مواد مغذی مانند منیزیم، روی و فسفر می تواند برای همه ی افراد به خصوص کودکان، افراد مسن، زنان بادار و شیرده بسیار مفید باشد، زیرا این افراد بیشتر از دیگران در معرض پوکی استخوان، ضعف استخوان ها و دندان ها و کمبود کلسیم قرار دارند.
۱۱. کمک به بارداری
از آنجاییکه کلم بروکلی سرشار از مواد ضروری برای بارداری مانند پروتئین ها، کلسیم، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، آهن، فسفر و… بوده، می تواند غذایی ایده آل برای حضور در هر رژیم غذایی ای باشد. کلم بروکلی با دارابودن مقدار زیادی فیبر می تواند از یبوست در بارداری جلوگیری کند.
محتوای فولات موجود در کلم بروکلی می تواند از نقایص تولد در نوزادان مانند نقص لوله ی عصبی پیشگیری کند.
این پدیده در زنان بارداری که کمبود اسید فولیک دارند بسیار رایج است.
۱۲. تنظیم فشار خون
کروم ماده ی معدنی ضروری ای است که به وفور در کلم بروکلی یافت می شود. کروم به عملکرد مناسب انسولین و تنظیم قند خون کمک می کند و بدین ترتیب می تواند موجب تنظیم فشار خون شود.
ویتامین ها، فیبر و اسیدهای چرب امگا۳ که به عملکرد درست بدن کمک میک نند نیز به وفور در کلم بروکلی یافت می شوند.
بنابراین بهتر است برای حفظ سلامت قلب، کلم بروکلی را به رژیم غذایی تان بیفزایید.
۱۳. درمان آنمی (کم خونی)
کم خونی ارتباط مستقیمی با کمبود آهن و برخی پروتئین ها در بدن دارد. کلم بروکلی سرشار از اینها بوده و می تواند به درمان آنمی کمک کند.
مس یک ماده ی معدنی ضروری است که همراه با آهن در ساخت گلبول های قرمز نقش دارد و در کلم بروکلی یافت می شود. از این رو کمک به درمان کم خونی از خواص کلم بروکلی محسوب میشود. {2}
مضرات احتمالی کلم بروکلی
اگر شما از رقیق کننده های خون همچون کومادین (وارفارین) استفاده می کنید، بهتر است در مورد مصرف مواد غذایی ویتامین K در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید. این ویتامین نقش بسیار مهمی در لخته شدن خون بازی می کند.
داشتن یک الگوی تغذیه ای کامل برای پیشگیری از بیماری ها و دست یافتن به سلامت کلی بدن مفید است.
به جای اینکه تنها بر روی یک ماده غذایی تمرکز کنید بهتر است در رژیم غذایی خود از انواع مختلف مواد استفاده کنید. {3}
مشخصات کلم بروکلی تازه
هنگام خرید بروکلی باید به ساقه های ایستاده با رنگ سبز دقت شود و از خرید آن با رنگ زرد خودداری کنید.
آن را به مدت 3 روز در یخچال می توانید نگهداری کنید.
از کلم بروکلی می توان به صورت خام در سالاد استفاده کرد و در صورت تمایل آن را به صورت پخته (به مدت 12- 8 دقیقه آن را بجوشانید) همراه با آبلیمو در کنار خوراک گوشت، مرغ، ماهی و یا در سوپ استفاده کنید. {4}
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.chetor.com
3.www.majalesalamat.com
4.www.hamshahrionline.com