بین الملل تابناک: جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده در دومین روز حضورش در اسرائیل به گفتوگوهای خود با مقامات عالی این کشور ادامه میدهد و قرار است ضمن بحث درباره چگونگی مواجه با تهدید ادعایی ایران، «بیانیه قدس» درباره همکاریهای راهبردی میان واشینگتن و تلآویو را امضا کند.
بایدن که روز چهارشنبه ۱۳ ژوئیه وارد اسرائیل شده، قرار است تا روز جمعه در سرزمین های اشغالی بماند. سفر روز چهارشنبه آقای بایدن به اسرائیل، دهمین سفر او به تل آویو و نخستین سفر به عنوان رئیس جمهوری آمریکا است.
یک رسانه عربی به نقل از مقام آمریکایی از تعهد ۳۸ میلیارد دلاری واشنگتن برای تامین امنیت تل آویو در قالب بیانیه مشترک رژیم صهیونیستی و ایالات متحده در جریان سفر جو بایدن به سرزمینهای اشغالی خبر داد.
رسانههای رژیم صهیونیستی سهشنبه شب بیانیه مشترک اسرائیل و آمریکا در سفر جوبایدن رئیس جمهوری ایالات متحده به سرزمینهای اشغالی را فاش کردند؛ سازمان پخش رژیم صهیونیستی موسوم به «کان» در این باره به نقل از یک مقام صهیونیست گزارش داد بیانیه مشترک سفر بایدن، اعلامیه قدس نامگذاری و در آن واشنگتن به امنیت اسرائیل متعهد خواهد شد.
امروز اسکای نیوز عربی به نقل از یک مقام دولت آمریکا نوشت که اعلامیه قدس شامل تعهد آمریکا برای ارائه ۳۸ میلیارد دلار به اسرائیل است.
آمریکا در ماه مارس گذشته نشستی محرمانه با مقامات ارشد نظامی رژیم صهیونیستی و فرماندهان نظامی کشورهای عربی در شهر «شرم الشیخ» مصر برگزار کرد.
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده و «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی قبل از آغاز کنفرانس خبری مشترک، «بیانیه مشترک بیتالمقدس» را امضا کردند.
لاپید: آزادی اسرائیل از طریق زور قابل محافظت است
لاپید سپس در آغاز این کنفرانس خبری بار دیگر اظهارات ضدایرانی و همچنین علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین را آغاز کرد و گفت: «اسرائیل باید همواره محکم باشد و ارتش مستحکم و قدرتمندی داشته باشد. ما در اسرائیل آموختهایم که باید آزاد و قدرتمند باشیم و گاهی اوقات، آزادی از طریق استفاده از زور قابل محافظت است».
وی به تلاش رژیم صهیونیستی برای اقدام علیه فعالیتهای هستهای ایران نیز اشاره کرد و گفت: «تنها راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای این است که ایران بفهمد که جهان آزاد از زور استفاده خواهد کرد و تنها راه متوقف کردن ایران، تحمیل تهدیدات نظامی معتبر است».
لاپید همچنین بر اهمیت سفر بایدن به ریاض اشاره کرد و گفت: «سفر شما به عربستان سعودی برای اسرائیل و برای کل منطقه و برای امنیت و رفاه خاورمیانه (غرب آسیا) مهم است».
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده نیز سپس در ابتدا به جنگ اوکراین اشاره کرد و با تأکید بر لزوم حمایت از کییف در مقابل مسکو گفت: «جنگ پوتین در اورکراین چالشی برای جهان است و ما به حمایت از کییف ادامه میدهیم».
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در قبال فلسطینیان ژست انساندوستانه گرفت و گفت: «ما با شما به تمام کشورهای منطقه از جمله فلسطینیان، پیام صلح ارسال میکنیم زیرا اسرائیل خواهان صلح است و به آن اعتقاد دارد».
بایدن: دیپلماسی بهترین راهحل در قبال ایران است
بایدن علیرغم آن که در سفر به فلسطین اشغالی اعلانیهای را امضا کرد که محورهایی از آن علیه جمهوری اسلامی ایران بود، بر لزوم دیپلماسی در قبال ایران تأکید کرد و گفت: «دیپلماسی، بهترین راه جلوگیری از دستیابی به تسلیحات هستهای است».
رئیسجمهور ایالات متحده در ادامه بر لزوم تأمین امنیت صهیونیستها تأکید کرد و گفت: «اسرائیل باید یک دولت یهودی مستقل باقی بماند و ضامن امنیت یهود در جهان باشد. ما از راهحل دو دولتی برای دستیابی به صلح میان فلسطینیان و اسرائیلیها حمایت میکنیم زیرا راهحل دو دولتی بهترین راهحل برای درگیریهای میان فلسطینیان و اسرائیلیهاست».
بایدن ادامه داد: «تعهد ایالات متحده در قبال امنیت اسرائیل بسیار مستحکم است و ما تضمین میکنیم که اسرائیل میتواند از خود دفاع کند».
بایدن: سفر به ریاض برای حفظ منافع آمریکا است
بایدن از سفر خود به عربستان سعودی که موجی از انتقادات را به همراه داشته، دفاع کرد و مدعی شد: «دلیل سفر من به عربستان سعودی، دفاع از منافع ایالات متحده آمریکا است. ما فرصت داریم تا از طریق سفرهایم به عربستان سعودی، مجدداً نفوذ در خامیانه اعمال کنیم».
بایدن: تا ابد منتظر پاسخ ایران نمیمانیم
رئیسجمهور آمریکا همچنین به بحث مذاکرات رفع تحریمی اشاره کرد و گفت: «ما برای همیشه منتظر پاسخ ایران برای مذاکرات هستهای نمیمانیم. ما به ایران اجازه دستیابی به سلاح اتمی را نمیدهیم زیرا این یک منفعت حیاتی برای امنیت ایالات متحده، اسرائیل و باقی جهان است».
بایدن و لاپید در حالی چنین اتهاماتی به ایران زدهاند که مقامهای جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کردهاند که به هیچ عنوان به دنبال تسلیحات اتمی نیستند و برنامه هستهای کاملاً صلح آمیز دارند و گزارشهای پی در پی آژانس نیز عدم انحراف هستهای ایران را نشان داده است.
همزمان با کنفرانس خبری «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا و «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در قدس اشغالی، دو طرف در بیانیه مشترکی بر تعهد آمریکا در راستای ایجاد یک ساختار منطقهای در راستای تعمیق بیشتر روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای منطقه و گسترش آن با دیگر کشورهای عربی و اسلامی تأکید کردند.
به نوشته الجزیره، در این بیانیه آمده است که واشنگتن به امنیت رژیم اسرائیل و حفظ برتری نظامی [ادعایی] این رژیم در منطقه همچنان پایبند است و اجازه دستیابی ایران به سلاح هستهای را نخواهد داد و آمریکا آماده است تا از تمام عناصر قدرت ملی خود برای اطمینان از این نتیجه استفاده کند و همچنین خود را متعهد به مقابله با فعالیتهای مستقیم ایران یا فعالیتهایی که از طریق گروههای همسو با خود همچون حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی انجام میدهد، میداند.
در بخش دیگر این بیانیه که به نام «اعلامیه قدس برای شراکت استراتژیک ایالات متحده و اسرائیل» منتشر شده، جو بایدن با حمایت از راهحل دو دولتی در فلسطین اشغالی، بدون ذکر حملات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها، مقابله به مثل فلسطینیها علیه صهیونیستها را «تروریستی» خواند و از آن ابراز تأسف کرد.
جنبش حماس به اظهارات اخیر «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در حمایت از صهیونیسم واکنش نشان داد.
«حازم قاسم» سخنگوی جنبش حماس گفت که تاکید جو بایدن مبنی بر اینکه او یک صهیونیست است، جانبداری کامل او از رژیم صهیونیستی را نشان میدهد.
وی افزود: این اظهارات میزان توهم تشکیلات خودگردان فلسطین در مورد امکان بهره مندی از مواضع آمریکا را نشان میدهد.
گفتنی است که بایدن هنگام ورود به تلآویو گفت که روابط آمریکا با رژیم صهیونیستی عمیق تر و قوی تر از هر زمانی است.
مقامات سابق آمریکایی گفتند که در طول سفر رئیس جمهور به خاورمیانه، انتظار می رود که اسرائیل و دیگر دولت های عربی بایدن را تحت فشار قرار دهند تا در صورت شکست کامل تلاشهای دیپلماتیک، استراتژی واشنگتن را برایشان توضیح دهد.
به گفته آرون دیوید میلر، یکی از اعضای ارشد بنیاد صلح کارنگی و دیپلمات ارشد آمریکایی سابق که به شکلگیری سیاست ایالات متحده در خاورمیانه کمک کرد: اسرائیل در مورد پلن B تضمین میخواهد.
یک مقام ارشد اسرائیلی پیش از این سفر به خبرنگاران گفت که ایالات متحده باید “یک راهبرد منسجم” را در مورد چگونگی بازدارندگی ایران، صرف نظر از اینکه آیا توافق هسته ای نجات مییابد، ترسیم کند.
اسرائیل و کشورهای خلیج فارس که زمانی دشمنان سرسخت بودند، اکنون خواهان مقابله با ایران شدهاند و نسبت به برنامه هستهای، زرادخانه موشکی و پهپادی و نفوذ منطقهای تهران حساس هستند.
به عقیده دیوید میلر، اسراییل به طور خاص نسبت به این که رویکرد فعلی دولت آمریکا برنامه هستهای ایران را محدود کند و اینکه این توافق به ناوگان در حال گسترش هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای ایران نمی پردازد، تردید دارد. مقامات اسرائیلی احتمالاً از تیم بایدن خواهند پرسید که آیا در صورت توسعه سریع برنامه اتمی ایران برای هرگونه حمله احتمالی به سایتهای هستهای ایران، آماده است اقدامات خاصی انجام دهد یا نه.
سفر بایدن در پس زمینه جنگ سایه خشونت آمیز بین ایران و اسرائیل انجام می شود که شامل ترورهای وقیحانه، حملات موشکی و حمله به کشتیها و شناورهاست است. تهران که برنامه هستهای خود را صلح آمیز میداند، اسرائیل را به سازماندهی عملیات خرابکارانه علیه برنامه هستهای خود و ترور دانشمندان هستهای و نظامی خود همچنین یک سرهنگ سپاه پاسداران در ماه مه متهم کرده است. اسرائیل این رویدادها را نه تایید و نه رد کرده است، اما نفتالی بنت، نخست وزیر سابق، اخیراً ادعا کرده اسرائیل آماده است مستقیماً به ایران حمله کند. ایران نیز به طور رسمی متعهد شده که حملات به شخصیتها و تأسیسات هستهای خود را تلافی کند.
به گفته کارشناسان، اگر روند فعلی تا سال آینده ادامه یابد، با برنامه هسته ای ایران که به طور پیوسته پیشرفت می کند، به نظر می رسد اسرائیل و ایران در مسیر برخورد قرار دارند.
به گفته میلر: «من نمیدانم با توجه به مسیری که ایران و اسرائیل در حال حاضر در آن قرار دارند، چگونه از چشمانداز رو به رشد رویارویی اجتناب میکنند. فقط به نظرم میرسد که همه عناصر وجود دارند و برای جلوگیری از درگیری نیاز به احتیاط و خویشتن داری از سوی دو طرف است.
با ورود «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی، ارتش رژیم صهیونیستی از سلاح جدیدی که یک سامانه لیزری ضد پهپادی موسوم به «شعاع آهنین» است، رونمایی کرد.
خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر گزارش داد که این سامانه مشتمل بر فنآوری رصد هوایی و هدف قرار دادن اجسام پرنده است و گفته میشود که هدف اصلی این سامانه، مقابله با ایران است.
ارتش رژیم صهیونیستی همچنین تصاویری از پهپادهایی که این سامانه و سامانه گنبد آهنین قادر به رهگیری آن هستند، در برابر بایدن به نمایش گذاشتند.
در همین ارتباط «دانیال گولد» رئیس تحقیقات وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت که شعاع آهنین تا چند سال آینده فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و در کنار گنبد آهنین مستقر خواهد شد.
به نوشته روزنامه «رأی الیوم»، گولد افزود که این دو سامانه مکمل یکدیگر هستند و در کنار یکدیگر فعالیت خواهند داشت.
«عوزی روبین» کارشناس سیستمهای ضد موشک در مرکز راهبردی بیتالمقدس نیز گفت: «تکنولوژی لیزر از توان بسیار بالایی نسبت به موشکها برای رهگیری پهپاها برخوردار است».
چرا بیانیه اورشلیم {قدس} صادر می شود؟
اگرچه بیانیه قدس تا این لحظه منتشر نشده است اما یک دیپلمات اسرائیلی به جروزالمپست گفت که این بیانیه، «گواهی زنده بر کیفیت، عمق و دامنه منحصر به فرد روابط آمریکا و اسرائیل خواهد بود.»
بنا به این گزارش، بیانیه اورشلیم همچنین مذاکرات جدید اسرائیل و کشورهای عربی را که در ماههای اخیر با مشارکت آمریکا انجام شده است، به رسمیت میشناسد.
به گزارش جروزالمپست، طرح «همکاری استراتژیک» شامل اعلام موضع مشترک علیه «برنامه هستهای ایران و فعالیت های منطقهای» آن است. بنا به این گزارش، واشنگتن و تل آویو میگویند که از «همه توان ملی» خود استفاده خواهند کرد تا اطمینان حاصل کنند که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت. همچنین آقای بایدن بر تعهد خود برای حفاظت از امنیت اسرائیل، از جمله برتری نظامی و توانایی دفاعی تلآویو تاکید خواهد کرد.
بایدن: سپاه را از لیست تروریستی خارج نمی کنیم حتی اگر برجام از بین برود!
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، پس از ورود به اسرائیل در مصاحبهای با کانال ۱۲ این کشور گفت بهمنظور جلوگیری از دسترسی جمهوری اسلامی ایران به بمب اتمی اگر لازم باشد از «زور»، بهعنوان آخرین راهحل استفاده خواهد کرد.
بهگزارش جروزالم پست، بایدن در پاسخ به این پرسش که چرا دولت آمریکا از احیای برجام حمایت میکند؟، گفت:«ایران دارای بمب اتمی، تنها چیزی است که در حال حاضر از خودِ ایران بدتر است.» او در ادامه این بخش از صحبتهایش با اشاره به تصمیم دولت دونالد ترامپ در مورد خروج از برجام تاکید کرد که نتیجه تصمیم چهلوپنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا نزدیک شدن حکومت ایران به ساخت بمب اتمی بود؛ ادعایی که دموکراتها بارها آن را علیه دولت ترامپ تکرار کردهاند.
دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و دولتش تحریمهای سختگیرانهای را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد. دولت ترامپ معتقد بود که برجام دست ایران را برای غنیسازی اورانیوم و همچنین حمایت از گروههای شبهنظامیاش در منطقه باز گذاشته است.
بایدن در بخش دیگری از گفتگوی فوق، ضمن اشاره به خطر نیروی قدس (شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)، گفت گمان میکند میتوان هم خطر این نیروی نظامی را کنترل کرد و هم بهواسطه احیای برجام از هستهای شدن جمهوری اسلامی ایران جلوگیری کرد.
با اینوجود بایدن در پاسخ به این سئوال که آیا گزینه استفاده از زور نظامی علیه ایران همچنان جزو گزینههای روی میز هست یا نه؟ چنین پاسخ داد:«بله؛ بهعنوان آخرین راهحل.»
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در ادامه این گفتگو تاکید کرد که سپاه پاسداران سپاه انقلاب اسلامی را در فهرست نیروهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا نگه خواهد داشت، ولو اگر چنین اقدامی باعث شود که جمهوری اسلامی حاضر به امضای توافق احیای برجام نشود. او همچنین در مورد تلاش حکومت ایران برای ساخت سلاح هستهای گفت:«در این مورد گمانهزنی نمیکنم، اما [حکومت] ایران نمیتواند به سلاح هستهای دست یابد.»
چهلوششمین رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه، ۱۳ ژوییه ۲۰۲۱، به بیت المقدس وارد شد و پس از ورودش بر روابط گسترده آمریکا و اسرائیل و همچنین اراده واشنگتن به گسترش مناسبات دو جانبه بین دو دولت تاکید کرد.
ضرورت تقویت سپر دفاع موشکی، دفاع پدافند هوایی مشترک در خاورمیانه، گسترش روابط اسرائیل با دیگر کشورهای منطقه و همچنین بررسی فعالیتهای هستهای و منطقهای جمهوری اسلامی ایران جزو اهداف سفر اخیر بایدن به منطقه خاورمیانه بهحساب میآید.
بایدن روز جمعه، ۱۵ ژوییه، با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار میکند و پس از آن با پروازی مستقیم از اسرائیل خود را به شهر جده در عربستان سعودی میرساند تا، به همراه پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی، در اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شرکت کند.
لاپید خواهان ائتلاف جهانی علیه ایران
یائیر لاپید که به تازگی و پس از کنارهگیری نفتالی بنت به عنوان نخست وزیر اسرائیل کار خود را آغاز کرده، سفر بایدن به تلآویو را تاریخی خواند. او تاکید کرد که ایالات متحده و اسرائیل باید یک ائتلاف جهانی قوی علیه برنامه هستهای ایران ایجاد کنند.
نخست وزیر اسرائیل همچنین اضافه کرد که حضور بایدن در اسرائیل نشانی از پیوند ناگسستنی میان آنها به شمار میرود.
لاپید هم در سخنرانی خود هنگام ورود بایدن او را یک صهیونیست بزرگ و یکی از بهترین دوستهایی که اسرائیل تاکنون داشته برشمرد و افزود: «روابط شما با اسرائیل همواره شخصی بوده است.»