بین الملل تابناک: جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان که امروز (دوشنبه) ۱۳ تیر ماه به تهران سفر کرده، با حضور در محل وزارت امور خارجه مورد استقبال حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. وزرای خارجه ایران و آذربایجان در ادامه با حضور در نشست خبری مشترک به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
امیرعبداللهیان: از مرحله سوتفاهمات میان دو کشور عبور کرده ایم
در ابتدای این نشست خبری امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه کشورمان گفت: در چارچوب مذاکرات امروز طیف گستردهای از موضوعات دوجانبه را به طور ویژه مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. مطلع هستید که روسای جمهور دو کشور طی ۱۰ ماه گذشته دو دیدار با یکدیگر داشتند در جریان این دو دیدار به ویژه دیدار هفته گذشته آقای الهام علیاوف و آیتالله رئیسی درخصوص مرحله جدید توسعه مناسبات دو کشور گفت و گوهای سازنده و رو به جلویی را داشتیم. ما بر تعمیق مناسبات دو کشور براساس حسن تفاهم، اعتماد، ومنافع متقابل دو کشور تاکید کردیم.
وزیر امور خارجه افزود: در گفت و گوهای امروز بار دیگر موضوع تمامیت ارضی کشورها از جمله جمهوری آذربایجان مورد تاکید ما قرار گرفت. همچنین حمایت خودمان را از روند حل و فصل مسالمت آمیز ادامه مناقشه قرهباغ بر پایه اصول شناخته شده حقوق بینالملل مورد تاکید قرار دادیم.
امیرعبداللهیان بیان کرد: جمهوری اسلامی از ابتدای مناقشه قرهباغ همواره آمادگی خود را برای کمک به حل و فصل بحران از طریق گفت و گو اعلام کرد. ما همچنان آماده تداوم حمایت ها و مساعدتمان در این زمینه هستیم تا مسائل باقیمانده نیز بر مبنای احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت طرفین و از مسیر گفتوگو های سیاسی حل و فصل شود.
وی عنوان کرد: معتقد هستیم که در شرایط جدید فرمتهای منطقهای که میان دو کشور و یا با دیگر کشورها وجود دارد باید مورد تاکید و توجه قرار گیرد. در سفر هفته گذشتهام به آنکارا با برادرم آقای چاووش اغلو توافق کردیم به زودی نشست سه جانبه جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و جمهوری ترکیه را در تهران در سطح وزرای امور خارجه برگزار کنیم و امروز با برادرم جیحون درخصوص بازه زمانی و تاریخ آن توافق خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: فرمت دیگری در سطح کارشناسان ارشد موسوم به اجلاس ۳+۳ در منطقه قفقاز وجود دارد. این اجلاس میان کارشناسان ارشد و در گام بعدی وزرای خارجه آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و روسیه و ایران و ترکیه برگزار خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران در تاریخی که نسبت به آن توافق خواهیم کرد میزبان این اجلاس در تهران و یا یکی از شهرهای کشورمان خواهد بود.
امیرعبداللهیان گفت: ما یادداشت رسمی را همزمان با سفر آقای جیحون بایراموف مبنی بر آمادگی رئیس جمهور جمهوری آذربایجان برای سفر به تهران دریافت کردیم. درخصوص نهایی شدن و توافق بر سر تاریخ سفر رسمی رییس جمهور آذربایجان در ادامه نشست امروز پیشنهادات را مورد بررسی قرار خواهیم داد و از همینجا به آقای الهام علیاف برای سفرشان به جمهوری اسلامی ایران خوش آمد میگوییم.
وی افزود: همانطور که میدانید انرژی و ترانزیت دو موضوع مهم در همکاریهای اقتصادی دو کشور است. وزیر نیروی کشورمان در سفری که در هفته جاری به آذربایجان خواهند داشت و برنامهریزی سفر ایشان انجام شده است درخصوص بهرهبرداری از سد خداآفرین و قیزقلعه سی اقدام خواهند کرد گفتوگوهای مهمی در این رابطه میان روسای جمهور دو کشور هفته گذشته انجام شد.
وزیر امور خارجه بیان کرد: ما معتقد هستیم با توجه به ورود به گرمای تابستان هرچه سریعتر این دو پروژهای که میان دو کشور وجود دارد و به مرحله نهایی رسیده است، باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: بحث شبکه برق و تبادل برق میان دو کشور در فصول پرمصرف و با هدف تقویت امنیت انرژی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان مورد توافق دو کشور قرار گرفته است که در جریان سفر وزیر نیروی کشورمان نهایی خواهد شد.
وی افزود: همچنین درخصوص مسائل زیست محیطی پیرامون رود ارس با همکارم آقای جیحون گفتوگو داشتیم یکی از نگرانیهای استانهای مرزی ما آلوده شدن رودخانه مرزی و نگرانیهای زیست محیطی که در بحث رود ارس ایجاد شده است، می باشد . بخشی از این آلودگیها مورد بحث در حوزه تخصصی محیط زیست قرار گرفته و ریشههای آن هم در داخل ایران و هم در جمهوری آذربایجان مورد شناسایی قرار گرفته که امیدواریم در این مسیر هم بتوانیم اقدامات موثری را انجام دهیم.
وزیر امورخارجه کشورمان با تاکید بر اینکه از مرحله سو تفاهمات عبور کردیم، گفت: در ماه های گذشته شاهد جهش در حجم تجارت بین دو کشور بودیم امیدواریم بخش های دولتی و خصوصی نسبت به افزایش حجم تجارت اقدام کنند.
وی تاکید کرد: توافق کردیم که مردم ایران و آذربایجان به طور ملموس از تفاهمات و توافقات و رفت و آمدهای مقامات دو کشور احساس پیشرفت کنند.
بایراموف: آذربایجان خواهان عادی سازی روابط با ارمنستان است
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در ابتدا ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: در این سفر با قالیباف رئیس مجلس ملاقات داشتیم. بعد از این دیدار هم در خدمت آیتالله رئیسی خواهیم بود و از وزیر خارجه برای فراهم کردن این ملاقات متشکرم.
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان اظهار داشت: درباره بسیاری از مسائل بحث و گفتوگو شد. روابط دو کشور مبتنی بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی و همسایگی و برادری مردمان دو کشور است. آقای امیرعبداللهیان گفتند که در ۱۰ ماه گذشته روسای جمهور دو کشور دو دیدار با هم داشتند که این دو دیدار زمینههای سفرهای متمادی مقامات دو کشور را فراهم کرده است. دو هفته قبل وزیر فرهنگ آذربایجان به ایران آمد و وزیر نیروی ایران به باکو سفر کرد.
وی گفت: در خصوص روابط دوجانبه و مسائل منطقه گفتوگو کردیم. با توجه به اراده سیاسی رهبران دو کشور علیرغم ۳۰ درصد افزایش در حجم مبادلات تجاری در سال ۲۰۲۱ داشتیم ولی ظرفیتها برای دو کشور بیشتر از این ارقام است. بر اجرایی پروژهها تأکید کردیم. در خصوص تولید تراکتور توافقات خوبی شده که انشاءالله اجرا خواهد شد و بهرهبرداری از سد خدآفرین از پروژههای مهم بین دو کشور است.
بایراموف ادامه داد: پروژه کریدور شمال – جنوب از اهمیت ویژهای برخوردار است و آذربایجان آمادگی دارد در بالا بردن پروژه و ساخت راه آهن رشت ـ آستارا و تکمیل بارانداز در آستارا تعهدات خود را اجرا کنیم. احداث پل اتومبیل رو بر رودخانه آستارا چای تا پایان سال میلادی به بهرهبرداری برسد.
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: در ماه مارس ۲۰۲۲ که در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور پروژه اتصال منطقه اقتصادی زنگه زور به نخجوان از طریق خاک ایران طرح و تصویب شده بود که بحثهای فنی آن و مکان یابی آن انجام شده و انشاءالله در آینده نزدیک ساخت اولین پل در آن منطقه شروع خواهد شد و هماهنگی برای احداث پل دوم صورت خواهد گرفت.