خانه » همه » مذهبی » تاریخچه حضور روسای‌جمهور در دانشگاههای کشور

تاریخچه حضور روسای‌جمهور در دانشگاههای کشور


تاریخچه حضور روسای‌جمهور در دانشگاههای کشور

۱۳۹۲/۰۷/۲۵


۷۹ بازدید

از جمله مطالب تاکید شده توسط رهبر معظم انقلاب به مسئولین نظام حضور آنها در دانشگاه‌ها و جمع‌های دانشجویی بوده است که بعضا مورد غفلت و بی‌توجهی قرار گرفته است.

مقام معظم رهبری طی بیانات خود در دیدار با جمعی از دانشجویان کشور در تاریخ ۱۳۹۱/۰۵/۱۶ به حضور مسئولین در دانشگاه‌ها تاکید کردند و آنها را به شنیدن انتقادات و حرف‌های دانشجویان توصیه کردند.

از جمله مطالب تاکید شده توسط رهبر معظم انقلاب به مسئولین نظام حضور آنها در دانشگاه‌ها و جمع‌های دانشجویی بوده است که بعضا مورد غفلت و بی‌توجهی قرار گرفته است.

مقام معظم رهبری طی بیانات خود در دیدار با جمعی از دانشجویان کشور در تاریخ ۱۳۹۱/۰۵/۱۶ به حضور مسئولین در دانشگاه‌ها تاکید کردند و آنها را به شنیدن انتقادات و حرف‌های دانشجویان توصیه کردند.

ایشان در بخشی از بیانات خود پیرامون این موضوع فرمودند: «من عقیده‌ام این است که مسئولین باید در دانشگاه‌ها شرکت کنند؛ رؤساى سه قوه، مسئولین میانى، رئیس صدا و سیما، مسئولین سپاه و نیروهاى مسلح؛ اینها بروند با دانشجوها جلسه بگذارند و حرفهاى گفتنىِ دانشجوها را بشنوند.» ایشان در ادامه تاکید کردند: «هیچ چیزى جاى این گفتگوى رو در رو و چهره به چهره را نمیگیرد؛ همانى که سنت قدیمى روحانیون ما بوده که بنشینند روى منبر، با مردم چهره به چهره حرف بزنند. من الان از همین جا به مسئولین سفارش میکنم که در جلسات دانشجوئى شرکت کنند؛ بیایند، بشنوند از دانشجوها، و بگویند به دانشجوها.»

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در اغلب سال ها، روز 16 آذر به عنوان روز دانشجو گرامی داشته می‌شد؛ در بیشتر سال‌های پیش از ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی، این روز تنها با یک پیام وزرای علوم و بهداشت همراه بود؛ اما با روی کار آمدن خاتمی و توجه ویژه وی به دانشجویان، رئیس جمهور تبدیل به یکی از اکرام کنندگان این روز شد؛ سخنرانی های وی در این روز معمولا با حواشی همراه بود؛ این سنت حسنه – فارغ از حواشی ناخوشایندی که برای آن بوجود آمد – را محمود احمدی نژاد نیز ادامه داد؛ احمدی نژاد نیز همانند خاتمی در ظاهر توجه ویژه‌ای به قشر دانشجو و بزرگداشت روز دانشجو داشت؛ جالب اینجاست که سخنرانی های احمدی نژاد نیز با حواشی خاصی همراه بود.

* برخی از مهم ترین سخنرانی‌های رؤسای جمهور و حاشیه‌های پیرامون آن در روز دانشجو را در ادامه می توانید ملاحظه کنید؛

* دوران بی‌توجهی به جمع‌های دانشجویی

در سالهای اولیه انقلاب دولت بیشتر درگیر مسئله جنگ بودند و کشور دارای رئیس جمهور و نخست وزیر بود؛ در آن روزها، تنها توجه دولت به روز دانشجو، پیامی بود که وزرای بهداشت و علوم همه ساله صادر می‌کردند و همیشه با نوعی کلی گویی همراه بود.

دولت هاشمی نیز همین روند را ادامه داد و رئیس جمهور هیچ سخنرانی در این ایام و با عنوان روز دانشجو در دانشگاه‌ها نداشت؛ البته هاشمی رفسنجانی یک‌بار در 16 آذر سال 1373 در اجتماع دانشجویان بسیجی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور حضور یافت، ولی سخنرانی وی بیشتر به سخنرانی در جمع بسیجیان شبیه بود تا در جمع دانشجویان، هاشمی در بخشی از سخنان خود گفت : «حضور بسیجیان در دانشگاه‌ها نوید حضور اسلام و انقلاب در آینده کشور است»؛ هاشمی در این دیدار تأکید کرد که « دانشجویان بسیجی باید به همگان ثابت کنند که بسیج در همه صحنه ها از جمله صحنه علم و دانش نیز سرآمد است»

این گردهمایی که یک اجتماع دانشجویی محض محسوب نمی‌شد، و نمی‌شد نام حضور در یک دانشگاه را بر آن نهاد؛ هرچند که افراد حاضر در سخنرانی دانشجو بودند و سخنرانی هاشمی نیز یکی از بی حاشیه ترین سخنرانی های روسای جمهور در دانشگاه‌ها و در میان دانشجویان بود یک سخنرانی معمولی به حساب می‌آمد.

*** آغاز دولت خاتمی و توجه به دانشجویان؛؛

سید محمد خاتمی را باید مبدع حضور رئیس جمهور در یک دانشگاه و در اجتماع دانشجویان در روز دانشجو دانست.

خاتمی که با شعارهای انتخاباتی خود نشان داده بود نسبت به دولت هاشمی، توجه ویژه‌ای به قشر دانشجو خواهد داشت، رویکرد تعامل با دانشجویان را در دولت اصلاحات در دستور کار خود قرار داد و زمینه حضور رئیس جمهور در یک دانشگاه در روز دانشجو در دومین سال ریاست جمهوری خاتمی بوجود آمد.

بررسی چند سخنرانی سیدمحمد خاتمی نشان می‌دهد که طرفداران سالهای اول خاتمی در سال آخر دولت او، هنگام سخنرانی وی به چنان اعمال قبیحی دست زدند که واکنش شدید خاتمی “‌ آرام ” را در پی داشت.

1. سال 1377، جلسه‌ای آرام در دانشگاه صنعتی شریف

خاتمی در 16 آذر 77 به دانشگاه صنعتی شریف رفت تا به سخنرانی بپردازد. این اولین سخنرانی خاتمی در روز دانشجو بود. خواندن بخش‌هایی از سخنرانی خاتمی بسیار جذاب به نظر می‌رسد:

خاتمی در سخنرانی خود در جمع دانشجویان دانشگاه شریف عنوان کرد که «ما با انقلاب از وابستگی سیاسی و عملی رهایی پیدا کردیم و امروز برای خودمان تصمیم می‌گیریم و حتی اگر اشتباه کنیم خودمان اشتباه می‌کنیم و از بیرون بر ما تحمیل نمی‌شود».

همچنین خاتمی گفت : «اگر گفته شود بخشی از حاکمیت و یا نیروی نظامی به بسیج سرویس دهد، به معنای آلت دست بودن بسیج در دست گروه خاص نیست، بسیج باید در دانشگاه‌ها حضور داشته باشد».

خاتمی در سخنرانی خود گریزی هم به پرونده قتل داریوش فروهر و همسرش زد و گفت: «بنده با قاطعیت این جنایت را پیگیری می‌کنم و این عملی محکوم است». وی عنوان کرد که برای شناسایی عاملان قتل فروهر و همسرش تا آخر جلو خواهد رفت.

خاتمی همچنین به ستایش غرب به شکلی خاص پرداخت و گفت اگر غرب بد اخلاقی دارد، همین غرب مشروطیت هم دارد؛ البته باید متذکر شد مشروطیتی که غرب در قرون اخیر بدان رسیده بسیار نازل تر از مشروطیتی است که اسلام در چهارده قرن قبل آن را تجویز نموده است.

خاتمی همچنین به اهمیت اجرای قانون و برخورد با متخلفین از قانون اشاره کرده و گفت: «اگر کسی از چارچوب قانون بیرون برود، برخورد می‌کنم و به قانون کشاندن نیز از طریق قانون خواهد بود».

از جمله حواشی جالب سخنرانی رئیس جمهور در این مراسم این بود که نام سئوال کنندگان از رئیس جمهور اعلام نمی‌شد و تنها به ذکر شماره‌ای پرداخته ‌شد و به گونه ای عمل می‌شد که گویی امنیتی برای آنان وجود ندارد و اگر نامشان برده شود جانشان به خطر می‌افتد؛ البته این بازی کودکانه ای بیش به نظر نمی‌رسید.

2. سال 1378، سخنرانی انقلابی خاتمی در دانشگاه علم و صنعت

دومین سخنرانی خاتمی در دانشگاه و روز دانشجو را باید یکی از سخنرانی های انقلابی و متعهدانه خاتمی دانست که دارای مرزبندی صریح با دشمن بود.

خاتمی در این سخنرانی که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد درباره رابطه جمهوری اسلامی با آمریکا و وجود دیوار بلند بی‌اعتمادی میان دو کشور، با اشاره به بعضی خیانت های امریکا در حق مردم ایران از جمله کودتای 28 مرداد 32 گفت: «وقتی ما می‌گوئیم میان ما و امریکا دیوار بلند بی اعتمادی است، شعار نمی‌دهیم. ملت ایران احساس می‌کند از 28 مرداد 32 تا پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکایی ها بر سرنوشت ما مسلط بودند و آیا این ملت حق ندارد خسارات وارده و تحقیرها و توهین های روا داشته شده در این مدت را ناشی از سیاست های آمریکا بداند؟… مسئله دشمنی ما با امریکا نیست، بلکه مهم تر از آن یک فلسفه و دیدگاه است که این ملت ذلت را نمی‌پذیرد و اساس روابط میان ملت ها را احترام متقابل می‌داند.»

خاتمی با مرور تاریخ انقلاب با رهبری امام عنوان کرد که اگر اعتقاد دینی نبود چیزی به نام ایران در جهان باقی نمی‌ماند.

خاتمی تأکید کرد که دانشجویان باید منادی ارزش‌ها و اصولی باشند که هویت تاریخی و فرهنگی این ملت را تشکیل می‌دهند که اسلام عزیز در رأس آن است.

خاتمی همچنین با اشاره به وقایع کوی دانشگاه عنوان کرد که عده ای میخواستند دانشجویان را مظهر خشونت معرفی کنند اما « خوشبختانه جامعه دانشگاه ما با تدبیر و شکیبایی راه خود را از آشوبگران جدا کرد.»

خاتمی همچنین با اشاره به حوادث کوی دانشگاه و روند پرونده آن عنوان کرد که « از روند پیگیری پرونده کوی دانشگاه شخصا راضی نیستم، و انتظار دارم با سرعت عمل و دقت بیشتری این پرونده بررسی شود که متهمان بعد از مدتی طلبکار نشوند و دانشجویان نیز بدهکار نشوند». همچنین خاتمی در واکنش به جمله یکی از دانشجویان که گفت « خاتمی، آخرین امید رسیدگی به مسئله کوی دانشگاه است»، گفت: «من از شما می‌خواهم که این دیدگاه را اصلاح کنید؛ شما نباید منتظر قهرمان باشید».

از حواشی این مراسم این بود که عده ای دانشجویان تصویر بزرگی از کارت عضویت رئیس جمهور در بسیج مستضعفین را با خویش حمل می‌کردند. برخی از دانشجویان در مراسم نیز هنگامی که برخی از شعارهای انقلابی دیگر دانشجویان را با سوت و کف سرکوب می‌کردند شعار می‌دادند « انحصار حیا کن، دانشگاه را رها کن». دانشجویان حاضر در مراسم با شعارهای « دادگاه انقلابی ، تشکر تشکر »، « خاتمی دلاور، پیرو خط رهبر» به ابراز نظر و دفاع از خاتمی در برابر ساختار شکنان پرهیاهو پرداختند.

سخنان خاتمی در تأکید بر مبانی دینی و اسلامی و مرزبندی صریح و روشن با امریکا باعث شد حسین شریعتمداری در سرمقاله روزنامه کیهان به حمایت از سخنرانی خاتمی پرداخت و برخی از دوستان خاتمی را که در باطن و در عمل با گفتمان خاتمی مشکل دارند را مورد نکوهش قرار داد؛ مقصود شریعتمداری دوستان افراطی خاتمی بود که رویکردی ساختارشکنانه نیز داشتند.

3. سال 1379؛ هیاهوی ساختار شکنان پیش روی خاتمی

سخنرانی بعدی خاتمی اما با حاشیه بیشتری همراه بود. سومین سخنرانی خاتمی در آذرماه 1379 بود که در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد. در این مراسم که عده‌ای با تصاویر خاتمی و مصدق در میان جمعیت حضور داشتند، رئیس جمهور خطاب به دانشجویان گفت «ما هنوز بلد نیستیم چگونه یکدیگر را تحمل کنیم، باید مواظب باشیم که وقتی یک گروه با رأی اکثریت روی کار می‌آید، اقلیت را کنار نزند و نیز اقلیتی که در انتخابات رأی نیاورده با هر شیوه ای قصد کنار زدن اکثریت را نداشته باشد.»

خاتمی به طرفداران افراطی اش گوشزد کرد که «امروز هرگونه سخن از تغییر در قانون اساسی که به تغییر نظام تعبیر شود، خیانت به ملت و اصلاحات است».

خاتمی در پاسخ به دانشجویانی که درباره قتل‌های زنجیره‌ای شعار می‌دادند “خاتمی، خاتمی، افشا کن، افشا کن”؛ گفت: «چیز پنهانی نیست که افشا شود، و این توقعات هم نابجاست… قتل‌های زنجیره ای یک غده سرطانی بود که در دستگاه امنیتی ما قرار داشت که تا آنجا که به بنده مربوط می‌شد، عاملان قتل ها شناخته شدند، و غده سرطانی از وزارت اطلاعات حذف شد که اگر همراهی رهبر انقلاب در این زمینه نبود تلاش ما به جایی نمی‌رسید».

در پرسش و پاسخ صورت گرفته در این جلسه، خاتمی در پاسخ به سوالی درباره قوه قضاییه گفت: « من در حیطه سه قوه، تذکر و اخطار دادم اما تعبیر “‌جلوگیری از قوه قضاییه را نمی پسندم”؛ این قوه مستقل است و طبق تشخیص خودش عمل می‌کند… اگر زمانی دیدید که رئیس جمهوری می‌خواهد نظرش را بر قوه خودش یا دیگر قوا تحمیل کند بدانید گام در راه دیکتاتوری گذاشته است.»

البته این مراسم نیز با حاشیه هایی همراه بود؛ هو کردن های برخی از دانشجویان در حین سخنرانی خاتمی، و در مواقعی که سخنان خاتمی به مذاق ساختار شکنان خوش نمی‌آمد، از این جمله است؛ رئیس جمهور خطاب به عده‌ای که با هیاهو نظم مجلس را مدام به هم می ریختند گفت‌: «در حیرتم که عده ای که عقبه شان صد نفر هم نیست شلوغ می‌کنند و اجازه نمی‌دهند دانشجویان مراسم خود را برگزار کنند. شما باید جلوی این ها را بگیرید».

دانشجویان نیز یکصدا و با صدای صلوات آنها را خاموش کردند. این اتفاق چندین بار رخ داد که با تلاش دیگر دانشجویان خاموش شد.

هیاهوی ساختار شکنان معمولا زمانی رخ می‌داد که خاتمی در دفاع از عملکرد نظام سخن می‌گفت، همانند جریان پیگیری ماجرای قتل‌های زنجیره ای.

4. سال 1383؛‌ سوت زنان دیروز؛ فحاشان امروز

سخنرانی آذرماه سال 83 خاتمی در دانشگاه تهران که آخرین سخنرانی خاتمی در روز دانشجو در دوران ریاست جمهوری محسوب می‌شد، یکی از پر تنش ترین سخنرانی های خاتمی در روز دانشجو محسوب می‌شد که با حاشیه‌های فراوانی همراه بود.

تعدادی از دانشجویان در مراسم 16 آذر در آغاز ورود رئیس جمهور در تالار شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران گرد آمده و با سردادن شعارهای «خاتمی، خاتمی، استعفا، استعفا»، «دانشجو بیدار است، از خاتمی بیزار است»، «مرگ بر استبداد» و… استقبال خود از رئیس‌جمهور را به گونه‌ای متفاوت از سالهای گذشته ابراز کردند.

هنوز خاتمی در محل برگزاری مراسم حضور نیافته بود که شعارهایی در میان شرکت‌کنندگان رد و بدل می‌شد.

عده‌ای دست می‌زدند، عده سرود یار دبستانی و گروهی نیز سرود ای ایران را می‌خواندند، عده‌ای نیز با شعار “درود بر سه سید فاطمی، خمینی، خامنه‌ای، خاتمی” تعدادی دیگر نیز با فرستادن صلوات آمدن رییس جمهوری را انتظار می‌کشیدند.

بر روی دیوارهای محل برگزاری مراسم پلاکاردهایی نصب شده بود که بر روی آنها جملاتی در گرامیداشت روز دانشجو نوشته شده بود. اما آنچه بیش از هر چیز به چشم می‌خورد، دست نوشته‌های کوچکی بود که هراز چند گاهی و عموماً در مقابل دوربین‌های مدار بسته بالای دست‌ها گرفته می‌شد.

بر برخی از این دست نوشته‌ها عباراتی چون: آقای خاتمی برخورد با مفاسد اقتصادی به کجا کشیده شد؟، خاتمی پاسخگو کجاست؟، به امید روزی که در جامعه عدالت اجتماعی برقرار شود، اگر بتوانیم زور را تحمل نمی‌کنیم و ایستاده‌ام چو شمع مترسان ز آتشم، نقش بسته بود.

اما مهمترین نکته آخرین سخنرانی خاتمی در میان دانشجویان این بود که عده‌ای که زمانی خاتمی را مهره ی خود برای تغییر نظام می‌دانستند و تلاش داشتند تا خاتمی را بدین امر سوق دهند، و امروز در اهداف خود کاملا ناامید شده بودند و دیگر زمانی هم برای آنان و اهداف براندازانه شان وجود نداشت، دست به انتقادات شدید و تهمت پراکنی علیه خاتمی زدند.

برهم زدن سخنرانی رئیس جمهور از اولین اهداف این گروه بود.

این بار افرادی که تا دیروز به مخالفت با رئیس جمهور معرفی می‌شدند به حمایت از رئیس جمهور پرداختند.

بررسی این سخنرانی قابل توجه به نظر می رسد؛ خاتمی در این مراسم، سخنرانی کوتاهی درباره 16 آذر و ماندگاری آن انجام داد و بیشتر وقت جلسه به پرسش و پاسخ گذشت. آثار و نشانه‌های اعتراض عده ای از سوت زنان دیروز برای خاتمی از همان آغاز جلسه به چشم می‌خورد. اما خاتمی تلاش کرد تا بدون توجه به هیاهوهای این عده به سخنرانی خود ادامه دهد و فضا را آرام کند.

از آنجا که برای سخنرانی رئیس جمهور سالن نسبتا کوچکی را نسبت به جمعیت استقبال کنندگان پیش بینی کرده بودند، در حین سخنرانی، هجوم دانشجویانی که بیرون سالن بودند باعث شکسته شدن شیشه های درب سالن گردید که باعث شد عده ای از دانشجو به زحمت وارد سالن شوند. این اتفاق خود هیجاناتی را بوجود آورد.

عده ای از دانشجویان در هنگام سخنرانی خاتمی فریاد می‌زدند : « بسه دروغ، بسه دروغ»؛ که خاتمی پاسخ داد شما باید منطقی باشید. بعد از سخنان نماینده برخی از تشکل‌های دانشجویی، عده ای از دانشجویان فریاد زدند «‌مرگ بر دیکتاتور- خاتمی؛ تو به ما پشت کردی» که خاتمی پاسخ داد: نه هنوز رویم به طرف شماست. خاتمی ادامه داد: باید دموکراسی را قبول داشته باشیم. فقط دیکتاتورها هستند که غیر خودشان را قبول ندارند… ما باید عقاید مختلف یکدیگر را تحمل کنیم … »‌؛ که عده ای شعار دادند: « باز دروغ، باز دروغ». رئیس جمهور با متانت گفت: « اگر بنای شما بر این است که من حرف نزنم من پا می‌شوم و می‌روم. اگر به من حق می‌دهید که حرف بزنم لطفا ساکت باشید و هرکس نمیخواهد برود بیرون تا کسان دیگر بیایند داخل». خاتمی همچنین گفت: «حالا نوبت من است»؛ عده ای شعار دادند «مزخرف، مزخرف». خاتمی گفت: «انشاءالله بعد از من کسانی خواهند آمد که خوب عمل خواهند کرد.»

زمانی که خاتمی گفت من اولا شهادت روشنفکری ام را بدهم؛ عده ای شروع کردند به هو کردن خاتمی که در این زمان خاتمی نیز به این اهانت ها واکنش نشان داد و با عصبانیت گفت: « این خلاف مصالح دیگران و روش دموکراتیک است. چند نفری هستند که هو می‌کنند.کاری نکنید که بگویم بیرونتان کنند. آدم باشید. آدم هایی که تحمل دیگران را ندارند خدا نکند به قدرت برسند. در همه چیز انحراف ایجاد کردید حالا آمدید اینجا نمی خواهید که ما حرف بزنیم.»

خاتمی در موضعی انقلابی گفت «گول رانده شدگان از انقلاب را که می‌خواهند برای ما سوغات آزادی و دموکراسی بیاورند، نخورید. راه دموکراسی از جمهوری اسلامی می‌گذرد… به عنوان کسی که کم و بیش مطالعه و تجربه دارد به شما اطمینان می‌دهم مردم‌سالاری جز از طریق سازگاری با دین در کشور ما قابل تحقق نیست».

خاتمی در ادامه صحبت های خود خطاب به اصلاح‌طلبانی که لب به مخالفت با وی گشوده بودند، گفت: «نباید کار به جایی برسد که در متن جنبش اصلاحات، تجربه‌ای که در سال 52 و 53 توسط پیکاری‌ها و مجاهدین خلق ایجاد شد، تکرار شود که تحت نام «دین علیه دین» قیام کنند.» رئیس جمهوری خطاب به دانشجویان اصلاح‌طلب که حالا اعتراض خود را به خاتمی با هر طریق ممکن می‌رساندند، گفت: «الحمدالله دوران من به سر آمد اگر بنای طلب کاری باشد، من طلبکارم.» وی در ادامه تاکید کرد: « نه طلبکار از ملت که ولی نعمت ماست و همه چیز خود را برای استقرار یک نظام مردمی سازگار با دین داده است و اگر امروز هم خطری باشد، نه شعار دهندگان بلکه همان مردم مظلوم و زنان و مردانی که دست‌هایشان پینه بسته است، به نمایندگی از این ملت از بعضی جریانات طلبکارم.»

محسن قمی رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها که پس از مراسم روز 16 آذر دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه اهانت‌هایی که به رئیس جمهوری شد کاملا برنامه‌ریزی شده بود، گفت: با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان ردپای گروه‌هایی را که اصلا به آزادی، دموکراسی و حقوق ملت اعتقاد ندارند در این گونه اغتشاشات مشاهده کرد. وی افزود: خدای نکرده شاید این عقیده را هم نتوان انکار کرد که گاهی این افراد در آن طرف آب‌ها هم ریشه دارند و از آنها خط می گیرند. (اینجا)

5. سال 1387؛‌ دعوت برای کاندیداتوری خاتمی

حضور محمد خاتمی رئیس‌جمهور سابق در دانشگاه تهران که به دعوت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران صورت گرفت،‌ حاشیه‌هایی را به همراه داشت.

در این مراسم پیش از سخنرانی خاتمی، حاضران در سالن سرود یار دبستانی را چندین بار خواندند؛ ضمن اینکه کلیپ‌هایی در مورد 18 تیر پخش شد.

یکی از مهمترین حاشیه‌های این دیدار، برخورد انتظامات این برنامه که از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه تهران بودند، با فیلمبردار واحد مرکزی خبر بود که او را از سالن بیرون کرده و قصد خارج کردن فیلم از دوربین او را داشتند که موفق نشدند.

حدود 2 ساعت پیش از ورود خاتمی به تالار شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران، عده‌ای از دانشجویان با فشار به درب اصلی این سالن که بسته شده بود قصد حضور در سالن را داشتند که در نهایت منجر به شکسته شدن درب شد.

برخی از دانشجویان حاضر معتقد بودند که حامیان خاتمی امکان انتقاد به منتقدین را نداده اند و برنامه به صورتی طراحی شده است که تنها حامیان خاتمی می توانند نظرات خود را بیان کنند.

دانشجویان حاضر در سالن شعارهای “خاتمی قهرمان، برای حفظ ایران، امید ملت بمان “، “ممد خاتمی تو پینه دوزی، مملکت پاره شد باید بدوزی “، “ممد خاتمی برگرد به پستت، محمود احمدی برگرد به پستت “، “دانشجو دانشجو اتحاد اتحاد، خاتمی خاتمی اعتماد اعتماد “، “خاتمی پاینده‌، رئیس‌جمهور آینده “، “خاتمی خاتمی به عهد خود وفا کن، احمدی احمدی مملکتو رها کن “، “آزادی اندیشه، بی خاتمی نمی‌شه ” و “نصر من الله و فتح قریب، مرگ بر این دولت مردم فریب ” سر می‌دادند.

خاتمی در بخشی از سخنان خود گفت «من برخلاف برخی‌ها معتقد نیستم که این دولت می‌خواهد کارها را خراب کند، می‌دانم که قصد خیر دارد.»

پس از سخنرانی خاتمی، سوالی درمورد کاندیدا شدن یا نشدن وی در انتخابات ریاست جمهوری 88 پرسیده شد که خاتمی تلویحاً اعلام کرد که به احتمال فراوان نمی‌آید، تعدادی از دانشجویان شعار “خاتمی باید بیای ” را سردادند که خاتمی هم در پاسخ گفت: “هنوز نگفتم نمی‌آیم، در حال بررسی هستم. ”

برخی از دانشجویان در اعتراض به قسمتی از سخنان خاتمی در خصوص پایبندی‌اش به خط امام(ره)، فریاد زدند “دروغ است، دروغ است “، در این هنگام حامیان خاتمی کاغذهای مچاله‌ شده را به سمت آنها پرتاب کردند که در نوع خود جالب بود.

*** آغاز دولت دولت احمدی‌نژاد؛

1. آتش زدن عکس رئیس جمهور و یک پاسخ هوشمندانه

سخنرانی محمود احمدی نژاد در سالگرد روز دانشجو در سال 1385 در دانشگاه امیرکبیر تهران انجام شد. محمود احمدی نژاد نیز بسان خاتمی توجه ویژه ای به قشر دانشجو داشت، و این بخاطر برخاستن این رئیس جمهور از متن و بطن دانشگاه بود؛ احمدی نژاد که خود را همواره یک معلم معرفی می‌کرد، توجه ویژه ای نیز به قشری داشت که تا دیروز در کلاس درس به عنوان معلم شان حاضر می‌شده است.

تلاش برای برهم زدن سخنرانی احمدی نژاد بسیار گسترده بود؛ این امر نه تنها برنامه ریزی شده به نظر می‌رسید بلکه حتی دامنه توهین‌ها، هیاهو ها و جنجال‌ها به مراتب از سخنرانی های خاتمی بیشتر و شدید تر بود. اما احمدی نژاد که هیچ‌گاه داعیه روشنفکری نداشت، کوچکترین عصبانیتی پیدا نکرد و در برابر بدترین توهین‌ها و اهانت ها با لبخند و پاسخ‌های هوشمندانه از آن ها عبور می‌کرد.

در میان سخنان احمدی‌نژاد اظهارات وی عمدتا با واکنش و شعارهای موافقان و مخالفان مواجه می‌شد. در بخشی از سخنرانی احمدی‌نژاد در میان دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک عده‌ای شعار می‌دادند «آمریکا را رها کن فکری به حال ما کن».

همچنین در میان سخنرانی رییس‌جمهور یک نفر از حاضران عکس وی‌ را به آتش کشید و احمدی‌نژاد نیز در واکنش به این اقدام گفت: «این افتخار من است که در راه تعالی کشورم بسوزم.»

در مقابل عده‌ای دیگر شعار می‌دادند «مرگ بر اسرائیل»، «ابوالفضل علمدار احمدی‌نژاد را نگه دار»، احمدی‌نژاد نیز گفت ابوالفضل علمدار این جوانان شجاع را نگه دار.

همچنین چندین بار از میان جمع صدای مواد محترقه بلند شد که دقایقی فضا را متشنج کرد و در این هنگام عده‌ای از دانشجویان در همراهی با رییس جمهور شعار می‌دادند « توپ، تانک، مسلسل دیگر اثر ندارد».

در این مراسم در حالی که اکثریت دانشجویان در مخالفت با تعدادی از کسانی که قصد داشتند نظم جلسه را برهم بزنند، شعار می‌دادند «دانشجو می‌میرد ذلت نمی‌پذیرد» احمدی‌نژاد گفت: «شعار همه دانشجویان و افتخار آنها این است که دیکتاتوری را در هر لباسی می‌شناسد و سرکوب می‌کند و امروز هم بزرگترین دیکتاتوری آمریکا است که لباس حقوق بشر بر تن کرده است… دانشجویان آگاه ما در همه صحنه‌ها خواهند ایستاد.»

در حالی که تعدادی از دانشجویان به شعارهای خود علیه رئیس جمهور ادامه می‌دادند، احمدی‌نژاد گفت: «یکی از ویژگی‌های دانشجویان تحمل سخنان دیگران است و شما باید نشان دهید که دانشجو آگاه است، می‌میرد، اما از بیگانه ماموریت نمی‌پذیرد.»

عده‌ای از دانشجویان اخلال گر با همهمه مانع از رسیدن سخنان رئیس‌جمهور به گوش سایرین می شدند که رئیس‌جمهور به آنها گفت: «شما به اندازه کافی حرف زدید و شعار دادید، اما حالا وقت آن رسیده که حرف برادر کوچک خود را که از دانشگاه برای برپایی عدالت قیام کرده، بشنوید.»

احمدی نژاد مواضع انقلابی و هوشمندانه ای را اتخاذ کرد و در هیچ صحنه ای و در پاسخ به هیچ اهانتی کوچکترین عصبانیتی بروز نداد و با متانت خاصی تا پایان مراسم به سخنرانی خود ادامه داد که نشان از ناکامی بدخواهان نظام بود.

2. کنسل شدن حضور احمدی نژاد در دقیقه ۹۰

محمود احمدی‌نژاد پس از پایان دولت دهم و انتخاب حجت الاسلام حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور یازدهم قرار بود در نشست سالانه اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در دانشگاه مدرس حضور پیدا کند، که برگزاری این نشست لغو شد.

بر اساس اعلام مسئولان برگزاری این نشست، دفتر رئیس جمهور سابق اعلام کرده که به‌دلیل جنجال‌های رسانه‌ای پیش آمده روزهای اخیر بر سر حضور احمدی‌نژاد در دانشگاه تربیت مدرس، وی از حضور در جمع دانشجویان خودداری کرده است.

قرار بود احمدی‌نژاد با حضور در این نشست به سؤالات مختلف دانشجویان درباره دوران ریاست جمهوری خود پاسخ دهد.

جمع بندی

فرصت حضور رئیس جمهور در یک دانشگاه و سخنرانی در جمع دانشجویان همواره با حاشیه‌هایی همراه بوده است که بعضا به بی‌احترامی و انتقادات تند دانشجویان ختم شده است، این در حالی است که فرصت حضور یک رئیس جمهور در میان دانشجویان و شنیدن نظرات مختلف آنها فرصت گرانبهایی است که می توان از آن بهترین بهره را برد.

حال با توجه به سفر هیات دولت به نیویورک و واکنش های مختلف، باید دید اولین حضور حجت الاسلام روحانی در دانشگاه تهران، چگونه خواهد گذشت؟

مشرق نیوز

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد