عصراسلام: بخش ترد و معطر نان تازه پخته شده با کره، سیر یا پنیر مدت هاست که برای بسیاری از مردم جهان به یک غذای سنتی تبدیل شده است. در قفسههای نانواییها و مغازه ها، انتخاب زیادی از محصولات مختلف آردی وجود دارد. نان سیاه، سفید، غلات کامل، مخمر، نان حتی بدون گلوتن وجود دارد. اما هنوز بیشتر نان سفید مصرف میکنند.
نان سفید از آرد گندم تصفیه شده تهیه میشود. این باعث میشود که کالاهای پخته شده از نظر بصری جذاب، کرک دار و ماندگاری نان را افزایش دهند، اما این دانهها را کاملا از مواد مغذی آن محروم میکند. در قدیم نان را از آرد اول یا درشت تهیه میکردند. این روش ارزش غذایی محصول، مواد مغذی مفید و فیبر را حفظ کرد. اما اکنون فقط از آرد سفید بدون سبوس نان تهیه میشود.
با مصرف نان سفید و برنج سفید و البته کیک و کلوچه و شیرینی قنادی و بیسکویت و ماکارونی و قند و شکر، آنچه وارد خون میشود قند بدون ویتامینهای گروه B است. بر اساس تحقیقات، قند گلوکز از طریق خون وارد بافتها و سپس وارد سلول و در نهایت وارد میتوکندری میشود، سپس اکسیژن توسط هموگلوبین از طریق خون به میتوکندری آورده شده و در صورت وجود ویتامینهای گروه B با استیل کوآنزیمآ ترکیب شده و سوخت لازم برای عملکرد سلولها یعنی انرژی تولید میکند.
اکنون همراه با یک تکه نان سفید، ۷۵ گرم کالری خالی و تقریباً کمبود مواد مغذی را وارد بدن خود میکنید. به دلیل کمبود ویتامین در ترکیب نان سفید مدرن است که تولیدکنندگان شروع به غنی سازی مصنوعی آن و سایر محصولات پخته شده با ویتامینها کردند.
بسیاری از متخصصان تغذیه و همچنین دانشمندان دانشگاه کمبریج به دلیل داشتن شاخص گلیسمی بالا، مصرف نان سفید را توصیه نمیکنند. مانند تمام کربوهیدراتهای سریع، به راحتی توسط بدن جذب میشود، اما سیری طولانی مدت نیست. در حال حاضر یک ساعت پس از چنین وعده غذایی، احساس گرسنگی احساس میشود. مصرف بیش از حد نان سفید منجر به چاقی و ابتلا به دیابت میشود.
سفید کردن گندم برای تولید نان سفید و سفید کردن و آبکش کردن برنج باعث چاقی، چربی خون، فشار خون، دیابت و کبد چرب شده و در ضمن اکسیژن بهخاطر نبود ویتامین B به رادیکالهای آزاد یعنی مهمترین عوامل سرطانزا تبدیل میشود.
نشاسته زیادی در نان سفید وجود دارد، تأثیر آن بر روی بدن را میتوان با شکر تصفیه شده مقایسه کرد. چه مفهومی داره؟ افزایش گلوکز خون اجتناب ناپذیر است که به نوبه خود باعث جهش شدید قند و انسولین میشود. با مصرف منظم نان سفید، دیابت و همچنین سیستم قلبی عروقی میتوانند ایجاد شوند.
منابع: باشگاه خبرنگاران، تسنیم