دلایل فشار روانی زن در جامعه اسلامی
۱۳۹۵/۰۲/۲۷
–
۸۱۸ بازدید
چرا زن درجامعه ی اسلامی تحت فشار روانی است؟
ژان ژاک روسو (فیلسوف و نویسنده فرانسوی) : هرگونه آموزش زن باید توسط مرد باشد و زن برای آن ساخته شده که تسلیم مرد باشد و بی عدالتی های او را تحمل کند.
نیچه(فیلسوف بزرگ آلمانی): زن قادر به دوستی نیست، زنان،گربه، پرنده و در بهترین حال گاو باقی می مانند. وقتی نزد زن می روی شلاق را فراموش نکن.
ناپلئون( نخستین امپراطور فرانسه): زن نباید اندیشه اش با نوری از ته دنیا روشن شود. دختر و زن از خصوصیات شهروندی محروم هستند.
ویل دورانت( نویسنده و تاریخ نگار مشهور قرن 19): آزادی زن در قرن بیستم از عوارض انقلاب صنعتی است؛ زنان، کارگران ارزانتری بودند و کارفرمایان، آنان را بر مردان سرکش سنگین قیمت ترجیح می دادند.
دکتر تونی گرنت: حقیقتا ما تا چه اندازه آزاد شده ایم؟ در پس ظاهر فریبنده کامل و خودکفای بسیاری از زنان امروزی، موجودی عصبی و غمگین نهفته است. اگر او پیش از این در بند خانه و شوهر و فرزندانش بوده است اکنون غالبا با کار، اعتیاد به مواد مخدر و یا الکل به زنجیر کشیده شده است. حذف احساسات طبیعی و متانت زنانه، به زن متجددی که در حسرت رهایی از این ستمدیدگی جدید می سوزد، لطمه زیادی وارد می کند.
در انقلاب صنعتی، زن نیروی ارزان قیمت کارخانه ها بود و کارخانه ها به وسیله آنان اقدام به تولید انبوه نمودند و باید انبارهای پر از کالای خود را حالا خالی می کردند بنابراین بهترین راه تبلیغات را باز هم در زنان دانسته و او را ویترین کالاهای خود قرار دادند.یعنی از جسم زن و جاذبه های او بهره برداری نمودند و هرگز از خلاقیت، مدیریت و عواطف زنان استفاده نکردند.
این نوع نگاه به زن باعث شد تا در کشورهای اروپایی و امریکایی؛ ازدواج، تشکیل خانواده، همسرداری و تربیت فرزند به عنوان ارزش های یک زن در یک جامعه سالم و کارآمد به ضد ارزش تبدیل گردد و زن از زن بودنش و همسر بودن و مادر بودن خود تغییر هویت داده و به دنبال کار و اشتغال باشد( آنچه که سرمایه داران غربی به دنبال آن بودند) بدین ترتیب سن ازدواج و بی بند و باری های خیابانی افزایش یافت و زن به یک کالای تجاری تبدیل گردید.
سوزان فولادی( نویسنده و روزنامه نگار امریکایی): مطالعات روانشناسی گوناگون نشان داده که دختران مجرد و بانوان شاغل از افسردگی شدید همراه با خستگی مفرط، رنج می برند.
جیسکا اندرسون( پزشک زنان در امریکا و نویسنده کتاب افتخار مادر بودن): فرهنگ مصرفی غرب، اصل را بر اشتغال زن در بیرون از خانه گذاشته است و این باعث فشار روز افزون روحی و روانی بر زنان و مادران جوامع غربی شده است. لذا در دهه های اخیر، شاهد بازگشت داوطلبانه زنان شاغل به عرصه خانواده و احیای وظایف مادرانه بوده ایم.
در پایان باید اضافه کنیم اما اگر منظور شما از این پرسش صرف آسیب شناسی وضعیت زنان درون جامعه اسلامی است ابتدا باید گفت ما در زمینه مسائل زنان در جمهوری اسلامی ایران پیشرفت داشتیم ولی این پیشرفت ها متناسب با نیازها و توقعات مورد نظر اسلام نیست و باید تلاش بیش از پیشی انجام گیرد اما مهمترین نقشى که یک زن در هر سطحى از علم و سواد و معلومات و تحقیق و معنویت می تواند ایفاء کند، آن نقشى است که به عنوان یک مادر و به عنوان یک همسر می تواند ایفاء کند؛ این از همهى کارهاى دیگر او مهمتر است؛ این، آن کارى است که غیر از زن، کس دیگرى نمی تواند آن را انجام دهد. گیرم این زن مسئولیت مهم دیگرى هم داشته باشد؛ اما این مسئولیت را باید مسئولیت اول و مسئولیت اصلى خودش بداند. بقاى نوع بشر و رشد و بالندگى استعدادهاى درونى انسان به این وابسته است؛ حفظ سلامت روحى جامعه به این وابسته است؛ سَکن و آرامش و طمأنینه در مقابل بی قرارىها و بىتابىها و تلاطمها به این وابسته است.
در این میان دولت و نهاد سیاست گذاری نیز وظایفی را برعهده دارد تا بتواند نقش همسری و مادری را در جامعه پررنگ تر کند، به عنوان مثال وضع قوانین و سیاست هایی که به تکریم بیشتر زنان مخصوصا زنان خانه دار بپردازد و خانه داری را به عنوان شغلی مهم و خطیر تلقی کند زیرا اگر در خانه نظم، امنیت، نشاط، سلامتی و شادابی نباشد، افراد آن خانواده دچار رخوت و افسردگی می شوند و این امر خود انجام فعالیت ها را از سوی همسر و فرزندان به تعویق می اندازد و چرخ دنده اصلی جامعه کند می شود.
سیاست هایی برای تشویق زنانی که فرزندآوری بیشتری داشته باشند، این موضوع مهمی است که می تواند از کاهش جمعیت نیز جلوگیری کند، ارائه وام ها و تسهیلاتی به این زنان و خانواده ها تا نگران مسائل اقتصادی خانواده پرجمعیت نباشند.
ارائه سیاست هایی در راستای اهمیت دادن به شرایط روحی و امنیت عاطفی و جسمانی زنان خانه دار مانند تفریح های سالم، ارائه مکان هایی مناسب برای ورزش های مختلف، ایجاد کلاس های مختلف مهارت های زندگی، تربیت فرزند، همسرداری و به صورت رایگان از سوی شهرداری هر منطقه، مساجد و کانون ها امری ضروری است.
آموزش به مردان در راستای حمایت های اقتصادی و عاطفی از همسران خویش که زنان مجبور نباشند به دلایل اقتصادی و حمایت نکردن همسر به اشتغال بپردازند و از نقش همسری و مادری خود غافل شوند.
گسترش مشاغل خانگی بر حضور اجباری زن در بیرون از منزل و ایجاد فصت های شغلی بیشتر برای مردان.
کاهش ساعت کاری تمام وقت به پاره وقت برای زنان.
ایجاد فرصت انتخاب شغل های مختلف از سوی زنان بنابر استعدادها و توانایی ها و با تجربه لطافت های روحی زنان.
فرهنگ سازی و بیان این مسئله که زنان از نظر تکمل روحی و معنوی هیچ تفاوتی با مردان ندارند و این احساس ضعیف نگاه داشته شده زنان که عقده تاریخی است را از بین بردن.
محرومیت زنان از شغل، زنانی که عفت و تقوا را در محیط کار خود رعایت نمی کنند و زمینه بروز آسیب های اجتماعی را فراهم می کنند.
در این میان رسانه ها نیز با پررنگ نشان دادن شغل خانه داری به عنوان شغلی حساس نقش مهمی می توانند در القای این امر به زنان جامعه داشته باشند و همچنین نشان دهند که همسر و مادر نمونه بودن می تواند جامعه ای سالم را به ارمغان آورد.
با توجه به اینکه جامعه ایران روز به روز رشد افزونتری نسبت به قبل داشته است، داشتن خانواده سالم می تواند به این رشد و پیشرفت کمک شایانی کند و در این راستا اهمیت دادن به نقش زنان و همچنین اشتغال زنان ضرورتی دوچندان دارد. بناراین لازم است تا با توجه به راه حل های ارائه شده از آسیب های احتمالی حضور زنان در جامعه جلوگیری کرد تا بتوان در جهت ایجاد جامعه اسلامی موفق گام نهاد.