سبک ارتباطی جرأت مندانه
جرأت مندی یعنی پافشاری برحقوق خود و بیان مستقیم ، صریح و صادقانه احساسات و افکار خود با احترام به حقوق دیگران . ویژگی های مهم افراد جرأت مند عبارتند از :
احترام گذاشتن به حقوق خود و دیگران
پیام ارتباطی : افراد جرات مند در روابط بین فردی خود این پیام را به دیگران منتقل می کنند : « من به شما اجازه نمی دهم از من سوء استفاده کنید ، در ضمن برای شخصیت شما هم احترام قائل ام و هرگز از شما بهره کشی نخواهم کرد . » براساس تحلیل تبادلی ، پیام زیربنایی این افراد عبارت است از :
« من خوبم ، تو هم خوب هستی . اگر اختلافی پیش آمد ، من آماده ی مذاکره برای رسیدن به تفاهم هستم . »
هدف رفتار جرأت مندانه : هدف این شیوه ی ارتباط ، رعایت عدالت برای تمامی طرف های رابطه است . ترویج احترام متقابل و جلوگیری از بهره کشی و سوء استفاده ، هدف دیگر این نوع ارتباط است .
خصوصیات کلامی و غیر کلامی افراد جرأت مند
نتایج رفتار جرأت مندانه
افرادی که جرأت مند هستند ، کنترل بیشتری بر زندگی خود دارند و اغلب از روابط شان رضایت داشته و به اهداف خود می رسند . مردم به این افراد احترام بیشتری می گذارند زیرا آنها را افرادی محکم و استوار می دانند . افراد جرأت مند از عزت نفس بالایی برخوردار هستند ، بیشتر به خواسته های خود می رسند ، روابط بین فردی خوبی دارند و در برابر مشکلات روانی ، اجتماعی و فشارهای دوستان و همسالان کمتر آسیب پذیر هستند .
با این حال در برخی موقعیت ها که افراد آمادگی رفتار جرأت مندانه را ندارند ، جرأت مندی می تواند مشکلاتی در روابط بین فردی ایجاد کند . از این رو لازم است شرایط را در نظر بگیریم . جرأت مندی یک انتخاب است . همیشه می توانید از خودتان بپرسید : آیا رفتار جرأت مندانه مناسب است و شما را به نتیجه ی دلخواه می رساند یا خیر ؟ هیچ تضمینی در رفتار جرأت مندانه وجود ندارد . عواملی مانند موقعیت ، مکان ، زمان و ماهیت رابطه بر مثبت یا منفی بودن شیوه ی جرأت مندانه تأثیر می گذارند .
منبع : کتاب مهارت جرأت مندی (ویژه ی دانش آموزان) ـ شهرام محمدخانی
برچسبها: مهارت جرأت مندی