خانه » همه » مذهبی » سوالات خواستگاری، شناخت خواستگار

سوالات خواستگاری، شناخت خواستگار


سوالات خواستگاری، شناخت خواستگار

۱۳۹۲/۰۱/۳۰


۱۶۸۳۵ بازدید

میخوام تو جلسه ای که با خواستگارم صحبت میکنم از اخلاق و میزان اهمیت دادنش به دین و احکام اسلام اطلاع پیدا کنم(بقیه مباحث مثل کار و مادیات تو جلسه قبل عمومی مطرح شد و سوالی ندارم)ولی نمیدونم سوالام رو چطور مطرح کنم.میشه سوال هارو شما بگیدتا من انتخاب کنم و بپرسم؟
آخه همه پسندیدن فقط من باید طرف رو ارزیابی کنم.
یکمم در باره مجلس خاستگاری بگید نکاتش باید و نباید ها…
آخه خاستگار اولمه.

پرسشگر گرامی، از مکاتبه تان با این مرکز از شما تشکّر می کنیم و امیدواریم که با پاسخ مان نقش مفیدی در راهنمایی شما برای اخذ تصمیمی درست و آینده ساز داشته باشیم.
ازدواج مهم ترین تصمیم در سنین جوانی می باشد که دقت در آن و تصمیم درست در آن باعث رشد و شکوفایی و رسیدن به خوشبختی می شود. در مقابل تصمیم نادرست در ازدواج باعث عقب گرد و افت و هدر دادن استعداد و سلامتی می باشد.
برای تصمیم درست باید فرد مقابل را خوب بشناسید و ببینید که آیا ملاک های ازدواج را دارد و آیا در اموری مثل ایمان، اخلاق، فرهنگ، خانواده، تحصیلات، سن، هوش، اقتصاد و زیبایی، کفو و همتای شما هست یا نه؟
برای شناخت دو راهکار وجود دارد یک تحقیق از محل کار، تحصیل و زندگی و دوم سوالات جلسه خواستگاری که بر طبق ملاک های ازدواج طرح شده اند.
برای اینکه اطلاعات بهتر و دقیق تری از فرد مقابل در جلسه خواستگاری بدست آورید نکاتی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
– در هنگام صحبت کردن با فرد مورد نظر در اولین جلسه بنا را بر صداقت و یکرنگی بگذارید و متعهد شوید که آنچه می گوئید کاملاً صادقانه باشد و به این تعهد خود نیز پای بند باشید. از فرد مقابل نیز بخواهید که برای انتخابی درست و خوشبختی آینده تان با صداقت پاسخ دهد.
–  سوالاتی که دغدغه ی فکری شما نیست یا غیر از آن چیزی که هستید شما را نشان می دهد، نپرسید .
البته مطرح کردن مسائلی که به زندگی آینده و مشترک دو نفر ربط دارد، ضروری است. مانند بیماریهای حاد یا خاص جسمی و روحی، ازدواج پیشین، هرگونه اعتیاد و….
 
–  اگر طرف مقابلتان از جواب سوال شما طفره رفت، سوالتان را به همان شکل در جلسات دیگر یا به طرز دیگری در همان جلسه بپرسید. در صورت جواب ندادن، به او بگویید جواب سوال خود را نگرفتم. واگر موفق نشدید باید از راه تحقیق به جواب برسید .
–  طفره رفتن از پاسخ به سوالات نشانه هشدار برای شماست؛ زیرا مسائلی را ممکن است از شما پنهان کند که یک عمر زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد .
–  سوال هایی که جواب آن نیاز به توضیح دارد، تشریحی بپرسید نه به صورت بله و خیر. مثلا به جای اینکه بپرسید آیا شما عصبانی می شوید سوال کنید موقع عصبانیت چه می کنید؟ چون به هر حال همه عصبانی می شوند .
  -سعی کنید از پرسیدن سوالات کلی خودداری کنید چون اینگونه سوالات برای شروع خوب ولی فایده اش اندک است. مثلاً آیا شما مذهب را قبول دارید؟ آیا شما فرد دینداری هستید؟ پاسخ سوالهای کلی، جوابهای کلی است و چون جوابهای کلی مبهم و ناشفاف هستند، طرفین همانگونه که دوست دارند و براساس ذهنیّات خود آنها را تفسیر میکنند. این امر باعث اجتناب افراد از شناخت درست و دقیق یکدیگر می شود. پس بهتر است به جای سوالات کلی، مفاهیم را به طرف مصداقها و مثالهای عینی کشانده و با طرح مسئله، فرد را در موقعیتهای واقعی قرار دهید. موقعیتهایی که هر روز در زندگی خانوادگی افراد پیش می آید و زوجین نسبت به آن واکنش احساسی، فکری یا رفتاری نشان می دهند مثلاً میتوان به جای سوال کلی بالا سوالات جزئی زیر را پرسید:
مثلا آیا نماز می خوانید؟ آیا در جلسات دعا شرکت می کنید؟ چه جلساتی؟
و صدها سوال از این دست که تمرکزشان بر جزئیات است یعنی مثالهایی که در زندگی های مختلف کم و بیش ممکن است پیش بیاید. (این به شما بستگی دارد که سوالها را جزئی و با مثال و متناسب با حال و احوال خود طرح کنید)
–  نوع سوال پرسیدن، چگونگی جواب دادن و نحوه ی بیان، ترتیب سوالات و حتی تاکیدش روی بعضی از آن ها، فارغ از محتوا می تواند نشان دهنده ی شخصیت فرد باشد .
–  به جواب ها خیلی دقت کنید مثلا کسی که در جواب سوال «آیا گذشته خوبی داشته اید؟» استفاده بهینه از لحظات عمر را در تمام ابعاد مد نظر قرار بدهد، با کسی که فقط از نظر اقتصادی و خوش بودن گذشته را خوب می داند، خیلی فرق می کند .
-سوالاتی که از اهمیت بالاتری برخوردار است را در جلسات اول مطرح نمایید و آنچه اهمیت آن کمتر است در جلسات بعد سوال نمایید.
– توجه داشته باشید که همیشه اولین سوالات فرد مقابل مهمترین دغدغه‌ها و حساسیتهای فردی اش را نشان می دهند. بنابراین از این طریق می‌توان بهتر و بیشتر فرد مقابل و دل مشغولی هایش را شناخت.
به عنوان مثال اگر فردی اولین سوالش در مورد مسائل مادی مانند مسکن، ماشین و غیره باشد احتمالا دغدغه اش در ازدواج و زندگی مادیّات است.
– سعی کنید از سوالات باز استفاده کنید؟ سوال های بسته یعنی سوالتی که جواب آنها بله یا خیر است، اطلاعات خاصی را به فرد نمی دهد. مثلا شما به طرف مقابل می گویید بد اخلاق هستید یا نه؟ طرف مقابل هم می گوید نه. (هیچ کسی هم خودش را بداخلاق نمی داند و اگر بگوید هستم که دیگر جلسه خواستگاری ادامه پیدا نخواهد کرد) و با این سوال شناخت چندانی برای شما حاصل نخواهد شد. پس اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این جلسات کسب کنید باید سعی کنید با سوال هایتان فرد مورد نظر را در موقعیت های عینی قرار دهید و پاسخش را در آن موقعیت ها بشنوید و تحلیل کنید.برای مثال شما می توانید بپرسید که اگر کسی به شما بی احترامی کند شما چکار می کنید؟
– طرف راست می گوید یا دروغ؟ فراموش نکنید که یکی از منابع شناخت طرف مقابل، صحبت مستقیم و رو در رو با اوست. شما باید با تحقیقاتی که از دیگران می کنید و مشورت هایی که می گیرید اطلاعاتی به دست آورید و آن ها را کنار صحبت های مستقیمی که با طرف مقابل کرده اید بگذارید تا به یک نتیجه گیری صحیح برسید.خیلی از اوقات تحقیقات ما، صحبت های راست و دروغ طرف مقابل را برای ما نمایان می کند (البته برخی اوقات هم این اتفاق رخ نمی دهد).
– از سوال معکوس استفاده کنید. همچنین برای اینکه به مقصود حقیقی فرد مقابل پی ببرید، می توانید از روش «طرح سئوالات معکوس» استفاده کنید. برای درک این مساله برای شما مثالی می آوریم: مثلاً شما فردی اهل سفر هستید و حداقل ماهی یکبار باید به یک سفر هر چند کوچک بروید. بنابراین تمایل دارید همسر آینده تان نیز دارای چنین روحیه ای باشد و با شما در سفرها همراه شود. برای اینکه از نظر واقعی طرف مقابل تان مطلع شوید و پاسخ صادقانه ای از ایشان دریافت کنید می توانید بپرسید:
«اگر همسر آینده شما اهل سفر کردن و مسافرت نباشد و در این زمینه با شما همراهی نکند، نظر شما چیست؟» در صورتیکه طرف مقابل جواب موافق بدهد و چنین برداشت کند که شما اهل سفر کردن نیستید و بگوید که من هم اهل مسافرت نیستم، شما توانسته اید به پاسخ مورد نظرخود دست یابید و حال آنکه اگر سئوال می کردید که آیا شما اهل سفر هستید؟ جواب «بله» می شنیدید و طرف مقابل را به درستی نمی شناختید.
این نوع سئوال کردن را در بسیاری از زمینه ها مانند جنبه های اعتقادی (نماز خواندن و روزه گرفتن و…)، اشتغال زن، نحوه پوشش زن، و… می توانید مطرح کنید.
هدف هایی که برای زندگی آینده ی خود در نظر دارید و نمی توانید بعد از ازدواج از آن دست بکشید، باید در جلسات اول خواستگار با فرد مقابلتان در میان بگذارید . و چنانچه به توافقات اولیه دست یافتیددر جلسات بعدی راجع به اطلاعات جزئی تر و خصوصیات شخصیتی می توانید سوال کنید.
موضوعات قابل طرح در جلسه خواستگاری کدامند؟ در ادامه موضوعاتی که در جلسه خواستگاری باید مطرح گردد را توضیح می دهیم.
  افراد عقیده ها، آرمان ها، هدف ها وخصوصیات و خواسته هاى گوناگون دارند؛ در نتیجه شما باید با سوالاتتان تلاش کنید تا (خصوصیات شخصیتی فرد مقابل، برنامه های او برای زندگی، نوع تفکر و نگاه او به زندگی، سلایق و علایق او) را شناسایی کنید. و همچنین آنچه که در زندگی برای شما اهمیت ویژه ای دارد و شما برای آن جایگاه و نقش عمده ای در نظر می گیرید (مانند سبک زندگی، توقعات شما از همسر آینده تان، برنامه های شما برای زندگی آینده، و …) را باید حتما مطرح کنید تا نظر طرف مقابلتان را نیز در رابطه آن بدانید.
 
بنابراین در این گونه جلسات مى توان درباره مسائل زیر گفت و گو کرد:
1.خط مشى کلى زندگى آینده: مراد تبیین مبناى زندگى آینده است. براى مثال جوان متدین مى خواهد زندگى اش بر اساس قوانین اسلام بنا شود. در این جا باید از میزان پاى بندى افراد به ارزش هاى دینى و اخلاقى سؤال شود؛
2. اهداف زندگى: یعنى هدف هایى که هر کدام قصد دارند در زندگى آینده شان دنبال کنند: هدف ها و آرمان هاى علمى و تحصیلى، اجتماعى، شغلى و …، براى مثال تا چه اندازه به ادامه تحصیل علاقه مند است و مشکلات تحصیل را تحمل مى کند؟ جایگاه اجتماعى را داراى چه اهمیتى مى داند؟ از نظر اقتصادى و مالى به چه سطحى مى اندیشد و حداقل و حداکثر چقدر است؟
3.برنامه های فرد برای آینده و ازدواج و مراسم عروسی
4.انتظارات فرد مثل انتظار او از همسر و مهریه مورد نظر او
2.خصوصیات شخصیتی فردمقابل
3. چگونگى رابطه با خانواده و بستگان: براى مثال به چه اندازه به رفت و آمد با اقوام و خویشان و نیز دوستان اهمیت مى دهد؟ و بر آن اصرار مى ورزد؟ به آداب و رسوم فرهنگى و اجتماعى رفتار با بستگان چقدر پایبند است؟
7. خواست ها و انتظارهاى دو طرف از یکدیگر
8. نقص هاى جسمانى و بیمارى هاى مزمن احتمالى یکدیگر
 
نمونه هایی از سوالات جلسه خواستگاری
1.    هدف شما برای زندگی چیست؟
2.    نظر شما راجع به ازدواج چیست؟
3.    به نظر شما مهم ترین چیز در زندگی برای یک فرد چه می باشد؟
4.    نظرتان راجع به نماز، روزه و مسائل مذهبی چیست؟
5.    نظرتان راجع به ادامه تحصیل همسرتان چیست؟
6.    میزان رفت و آمد فامیلی شما به چه حدی می باشد؟
7.    نظرتان در مورد محل سکونت آینده تان چیست؟
8.    دوست دارید حجاب همسرتان به چه مقدار باشد؟
9.    برنامه زندگی شما برای آینده چیست؟
10.          برای مراسم ازدواج چه برنامه ای در نظر دارید؟
11.          نظرتان راجع به نظم در زندگی چیست؟
12.          نظرتان راجع به مطالعه و تحصیل چیست؟
13.         نظر شما راجع به مسائل سیاسی چیست؟
14.          آیا تا به حال بیماری جسمی یا روحی داشته اید؟
15.          انتظارتان از همسر آینده تان چیست؟
16.          خودتان و ویژگی های اخلاقی تان را توصیف کنید؟
17.          چه معایب و محاسنی دارید؟
18.          دیگران راجع به شما چه نظری دارند و شما را چطور آدمی می شناسند؟
19.          دوست دارید همسرتان چه صفات و ویژگی هایی داشته باشد؟
20.          همچنین شما می توانید هر ملاک و سوالی که برایتان اهمیت دارد و نمی توانید در زندگی آینده از آن صرف نظر کنید را در این جلسه سوال کنید.
 
سوالات مذهبی
نمونه سوالاتی که می تواند خصوصیات مذهبی فرد را برایتان نشان دهد البته به مقتضای افراد و شرایط هر کدام را می پسندید بپرسید :
سوالات به شکلی مطرح شده است تا شما بتوانید همزمان خصوصیات مثبت و منفی را با هم متوجه شوید. ممکن است از خصیصه ی منفی شخص سوال شده باشد ولی شما می توانید با فقدان آن حداقل این اطمینان را حاصل کنید که فرد به سمت مثبت آن گرایش دارد .
1 –  وقتی همه راه ها به روی شما بسته می شود چه می کنید؟
2 –  در مشکلات چه قدر به ائمه اطهار توسّل می جویید؟ اصلاً چرا توسّل می کنید؟ در توسل چه نتیجه ای گرفته اید؟
3 –  بیشتر چه مواقعی دعا می کنید؟
4 –  با کدام ادعیه ی مفاتیح انس دارید؟
5 –  در کدام یک از جلسات مذهبی شهر شرکت می کنید؟ تا چه حد؟
6 –  چه اتفاقی بیفتد نماز را به تأخیر می اندازید یا نمی خوانید؟
7 –  آیا در نماز جماعت و جمعه شرکت می کنید؟ روز تعطیل (جمعه) را چگونه می گذرانید؟
8 –  به نظر شما دادن خمس و زکات چقدر اهمیت دارد؟ آیا تا به حال خمس داده اید؟ خانواده تان چقدر مقیّد به دادن خمس هستند؟
9 –  مرجع تقلید دارید؟ چگونه از احکام شرعی مطلع می شوید؟
10 –  به چه موسیقی هایی علاقه دارید؟
11 –  در مجالس عروسی که شرکت می کنید چگونه شادی می کنید؟
12 –  حیا را در چه چیزی می بینید؟ به نظر شما حیا چیست؟
13 –  حد نگاه به نامحرم چقدر است؟ شما چه می کنید؟
14 –  با دختردایی و پسردایی تان چگونه رفتار می کنید؟
15 –  ارتباط با جنس مخالف تا چه حدودی باید باشد؟
16 –  چرا باید به مکان های زیارتی برویم؟
17 –  روابطتان با جنس مخالف در محل کار به چه شکلی است؟
18 –  با زنان و دختران فامیل چقدر راحت هستید؟ با مردان و پسرهای فامیل چقدر راحت هستید؟
تا اینجا بخشی از سوالات کلی جلسه خواستگاری و همچنین سوالات مذهبی که می توان در جلسه خواستگاری پرسید را مطرح کردیم. همچنین سوالات دیگری نیز برای شناخت بیشتر و اطلاع پیدا کردن از روحیات فرد مقابل وجود دارد که اگر مایل باشید در مکاتبه بعد برایتان ارسال می کنیم. موفّق باشید. منتظر مکاتبات بعدی شما هستیم.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد