طلسمات

خانه » همه » مذهبی » شناخت گناه

شناخت گناه


شناخت گناه

۱۳۹۶/۰۷/۰۱


۷۷۲ بازدید

زیاد حرف گناه نکن رو شنیدیم.این گناها چین؟خیلی هاش رو نمیشناسم و مرتکب میشم و بعدامیفهمم که گناه بوده.چجوری بشناسمشون؟

گناه در لغت فارسى در معانى بزه ، جرم ، خطا ، نافرمانى و مانند آن به کار مى رود . و در لغت عربى از آن به « ذنب » و « معصیت » تعبیر شده است . معنایى که در برگیرنده تمام معنى ها باشد ، همان نافرمانى و انجام عملى برخلاف قانون است ( چه قانون طبیعى و اجتماعى باشد و چه قانون الهى و دینى ) و تخلّف از آن سبب عقوبت و کیفر در این دنیا و نیز در آخرت است .
گناه تخلّف از قانون هاى طبیعى و اجتماعى با گناه و تخلّف از قانون هاى مذهبى از جهاتى با هم تفاوت دارند . ما به صورت گذرا چند فرق را بیان مى کنیم :
ا . گناه در مورد قانون هاى طبیعى و اجتماعى به همان تخلّف هایى گفته مى شود که در حدود قواعد و موازین طبیعت و در مرز امنیت و اجتماع صورت مى گیرد .
مثال اول :
نوشیدن مشروب هاى الکلى یا پرت شدن از بالاى بام با قواعد طبیعت مخالف است . مورد اول با موازین بهداشتى و سلامت بدن و دومى با قانون جاذبه زمین ، همخوانى ندارد . تخلّف کننده نیز به کیفر سرپیچى از قوانین طبیعت ، سلامتى و عمر خود را به مخاطره افکنده است .
مثال دوم :
دزدى و امورى که به امنیت عمومى لطمه مى زند از نظر قانون گناه محسوب مى شود و متخلّف به کیفر مخالفت با آن ، جریمه و کیفر مى شود .
از نظر مذهب و دین ، تمام آنچه مخالف با قانون هاى طبیعى و اجتماعى باشد و یا با فضایل اخلاقى و شرف انسانى و یا با عفت و سعادت اجتماعى منافات داشته باشد ، گناه به شمار مى رود . بنابراین متخلّف به کیفر خود مى رسد .
در واقع دین مقدس اسلام با بینش وسیع ترى به وضع بشر مى نگرد و همان گونه که به سلامت جسم و آسایش جامعه توجه دارد ، به سلامت روح و آرامش فکر و جان انسان ها نیز اهمیت مى دهد .
در قوانین امروزه حتى در کشورهاى پیشرفته براى خودکشى و بى عفّتى جرم یا گناهى قایل نیستند چون از نظر آنان این گونه کارها به امنیت اجتماعى لطمه اى نمى زند . ولى در بینش دینى ، تمام این ها گناه به حساب مى آید ، زیرا شرف انسانى و فضیلت اخلاق افراد را لکه دار مى کند . علاوه بر این به صورت غیرمستقیم پایه هاى امنیت اجتماعى و عمومى را نیز متزلزل مى سازد .
2 . کیفر مخالفت با قانون هاى طبیعى و اجتماعى محدود به همین دنیاست ، در صورتى که مخالفت با قانون هاى الهى ، هم در دنیا و هم در آخرت کیفر دارد .
مثال :
شخص دزد ممکن است با چند ماه زندانى شدن ، به کیفر خود برسد اما تخلّف از قانون هاى الهى ، هم سبب بدبختى و سیه روزى در این دنیاست و هم عذابى اخروى در پى دارد .
قرآن کریم درباره مفسّران و ستیزه گران با خداوند مى فرماید : « لَهُمْ خِزْىٌ فِى الدُّنْیا وَ لَهُمْ فِى الْآخِرَهِ عَذابٌ عَظِیمٌ » ( آنان در دنیا خوارى و سرافکندگى و در آخرت ، مجازات بزرگى در پیش دارند ) .
امام خمینی گناهان زیر را به عنوان گناهان کبیره مطرح کرده است:1ـ نومیدی از رحمت خدا 2ـ ایمنی از مکر الهی 3ـ دروغ بستن به خدا و پیامبر 4ـ قتل 5ـ عاق پدر و مادر 6ـ خوردن مال یتیم7ـ نسبت زنا دادن 8ـ فرار از جنگ و جهاد 9ـ قطع رحم 10ـ سحر و جادو 11ـ زنا 12ـ لواط 3ـ سرقت 14ـ قسم دروغ 15ـ کتمان شهادت 16ـ شهادت به ناحق دادن 17ـ عهد شکستن 18ـ بیش از ثلث وصیت کردن 19ـ شراب نوشیدن 20ـ ربا خوردن 21ـ برای کار حرام مزد گرفتن 21ـ قمار بازی 22ـ خوردن گوشت مردار و خوک و خون و میته 24ـ در وزن خیانت کردن 25ـ هجرت به جایی که انجام وظیفه دینی ممکن نیست 26ـ کمک به ظالم 27ـ اعتماد به ظالم 28ـ حبس حقوق مردم 29ـ دروغ 30ـ تکبّر 31ـ اسراف 32ـ خیانت به امانت 33ـ غیبت 34ـ سخن چینی 35ـ سرگرمی به لهو و لعب 36ـ سبک شمردن حج 37ـ ترک نماز 38ـ ندادن زکات 39ـ اصرار بر گناهان بزرگ.
در زمینه شناخت گناه به کتاب های زیر مراجعه کنید:
1-گناه شناسی/ محسن قرائتی.2-گناهان کبیره/ شهید دستغیب.3- کیفر گناه/سید هاشم رسولی محلاتی

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد