خانه » همه » سلامت » صبحانه چیست؟

صبحانه چیست؟

بررسی دلایل کم اشتهایی در صبحانه

علل اشتها نداشتن به صبحانه در افراد مختلف متفاوت است. مشغله زیاد افراد باعث می‌شود تا آن‌ها نتوانند ساعات استراحت، خواب و بیداری منظمی داشته باشند. اغلب بدون برنامه‌ریزی، گاهی ممکن است خواب بمانند و یا به دلایل جسمی میل خوردن صبحانه در آن‌ها وجود نداشته باشد. به همین دلیل وعده غذایی مهمی مثل صبحانه را فراموش می‌کنند و از دست می دهند.

e58d43e8 ef06 46d3 a61e ab7a57edb4b5 - صبحانه چیست؟

صبحانه چیست؟

از من بپرسید می‌گویم یک وعده غذای زوری که عکس‌هایش بسیار زیباست و در جست‌وجوهای اینترنتی می‌توان زیباترین میز‌های غذا را با نام صبحانه پیدا کرد. اما وقتی خودت می‌خواهی همان صبحانه را بخوری نمی‌دانم چرا نمی‌شود! و اگر از شما بپرسند، می‌گویید: البته که صبحانه اولین وعده‌ی غذایی برای تأمین مواد لازم برای بدن است و البته آن‌ها که صبحانه می‌خورند به بدنشان کلسیم، فیبر، روی و آهن بیش‌تری وارد می‌کنند و در وعده‌های غذایی بعدی هم بدنشان ویتامین‌ها و مواد معدنی بیش‌تری جذب می‌کند.
 

اگر صبحانه بخوریم…

تحقیقات مختلفی در این زمینه صورت گرفته که یکی از معروف‌ترین آن‌ها را پژوهشگران دانشگاه مینه‌سوتا انجام داده‌اند. این تحقیق نشان می‌دهد بچه‌هایی که قبل از رفتن به‌مدرسه صبحانه می‌خورند، نمره‌های دیکته و ریاضی بهتری می‌گیرند، در مدرسه تمرکز بیش‌تری دارند و با دیگران بهتر رفتار می‌کنند و البته نسبت به دانش‌آموزانی که برای خوردن صبحانه از خواب بیدار نمی‌شوند، سالم‌ترند.

دانش‌آموزانی که با خوردن صبحانه روانه‌ی مدرسه می‌شوند، مشکلات رفتاری کم‌تری دارند. بنابراین آن‌هایی که 20 دقیقه قبل از آغاز کلاس، صبحانه میل می‌کنند، نسبت به‌گروهی که یک ساعت قبل، صبحانه مصرف کرده‌اند بیش‌تر تمرکز دارند و نمره‌های بالاتری می‌گیرند.

با توجه به این نکته که بیش‌ترین فعالیت فکری دانش‌آموزان در ساعت‌های آغاز روز است، پس صبحانه باید شامل مواد غذایی‌ای باشد که بتواند یک سوم کل انرژی مورد نیاز روزانه را (معادل600 تا700 کالری برای پسران و حدود 500 تا 600 کالری برای دختران) تأمین کند.
 

نخوریم چه می‌شود؟

یک انتخاب، خوردن صبحانه است که به آن اشاره شد. انتخاب دیگر نخوردن صبحانه است که ببینیم چه تبعاتی دارد: نخوردن صبحانه باعث می‌شود دانش‌آموزان احساس خستگی کنند و در نتیجه عصبی‌تر باشند. وقتی دانش‌آموز گرسنه باشد انرژی بدنش کاهش پیدا می‌کند و به دنبال کاهش انرژی بدن نیروی کافی برای فکر کردن ندارد، پس تمرکزش پایین می‌آید و در نتیجه یادگیری به شدت افت پیدا می‌کند. به‌طور کلی تغذیه‌ی نامناسب که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین وارد بدن نکند، روی رشد ذهنی و بهره‌ی هوشی (IQ ) تأثیر می‌گذارد.1
 

علل اشتها نداشتن به صبحانه

 

خستگی بیش از حد و مشکلات خواب

بی خوابی و داشتن کمبود خواب در طول مدت شبانه روز، چرخه خواب و بیداری را از کار می‌اندازد و تغییرات ناشی از آن می‌تواند بی‌اشتهایی به صبحانه یا حتی احساس حالت تهوع را برای افراد به دنبال داشته باشد.
 

گرسنگی طولانی مدت از علل اشتها نداشتن به صبحانه

اگر آخرین وعده غذایی که خورده‌اید شام باشد، امکان دارد که در زمان خوردن صبحانه حدود دوازده ساعت یا بیشتر، از آخرین غذایی که خورده‌اید گذشته باشد.

سطح پایین گلوکز در خون یا به عبارت دیگر افت قند خون می‌تواند احساساتی مثل سرگیجه، ضعف و یا تهوع را در افراد به وجود بیاورد. به طور کلی بهتر است بدانید که حذف وعده صبحانه موجب شدید شدن این حالت می‌شود.

رفلاکس معده

زمانی رفلاکس معده یا بازگشت اسید معده رخ می‌دهد که دریچه بین این عضو و مری بسته نمی‌شود. در نتیجه پس از غذا خوردن یا نوشیدن مایعات، اسید به مری باز می گردد. در این موقعیت هم احساس بی‌اشتها بودن یا داشتن حالت تهوع طبیعی است.
 

مشکلات مرتبط با بینی یا سینوس

اگر این مشکل وجود داشته باشد، احتباس سینوسی به درون گوش فشار وارد می‌کند که سرگیجه، بی‌حالی و بی‌اشتهایی از پیامدهای آن است.
 

استرس از علل اشتها نداشتن به صبحانه

احساس هیجان، استرس و اضطراب، روی عملکرد و وضعیت روده اثر خیلی زیادی دارد. یکی از دلایل میل نداشتن به خوردن صبحانه می ‌تواند وجود یک رویداد استرس‌زا در زندگی فرد باشد.
 

رژیم از علل اشتها نداشتن به صبحانه

داشتن حالت تهوع در صبح می‌تواند با چیزی که به عنوان صبحانه خورده‌ اید ارتباط داشته باشد. ممکن است خوردن بعضی موادغذایی که در رژیم‌ها توصیه می‌شوند موجب ایجاد حساسیت غذایی در شما شود.
 

بارداری

حالت تهوع در زمان صبح یکی از شایع‌‌ترین مشکلات دوران بارداری است که اغلب در شش هفته اول پیش می‌آید. اغلب در این دوران به خوردن صبحانه بی‌اشتها خواهند بود. 2
 

عارضه های جدی صبحانه نخوردن

 

چاقی

چاقی و عوارض متعاقب آن از قبیل دیابت، ناباروری، بیمای های قلبی، و …. از بزرگترین نگرانی های قرن هستند. عدم مصرف صبحانه در این میان می تواند خطر ابتلا به چاقی و عدم از دست دادن وزن را وخیم تر کند. به گفته کارشناسان تغذیه نخوردن صبحانه باعث می شود که شما در تمام طول روز پرخوری کنید.

این در حالی است که مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه مانع از تجمع انسولین می شود. این هورمون باعث می شود که سلول های چربی، اسیدهای چرب بیشتری ذخیره کند. به عقیده محققان افرادی که صبحانه می خورند کمتر در معرض نوسانات وزن قرار می گیرند.

یکی از دلایل اصلی چاقی ناشی از صبحانه نخوردن این است که بدن در حالت روزه طولانی مدت قرار می گیرد. سپس زمانی که غذا مصرف می کنید بدن مواد غذایی دریافتی را به صورت چربی ذخیره می کند تا در حالت روزه طولانی مدت از آن ها استفاده کند.

نتایج پژوهشی که در سال 2013 انجام شده است نشان می دهد خوردن صبحانه کامل مانند تخم مرغ و ناهار سبک باعث تسهیل کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی و کلسترول بالا می شود؛ در حالی که عکس این قضیه یعنی صبحانه سبک و ناهار سنگین چنین تاثیری را ندارد.
 

کاهش سطح حافظه

به طور کلی تغذیه نامناسب روی رشد ذهنی کودکان و نوجوانان تاثیر منفی می گذارد. محققان دانشگاه مریلند مشاهده کردند کودکانی که صبحانه نمی خورند در مدرسه احساس خستگی بیشتری کرده و نمی توانند به درستی تمرکز داشته باشند.

به عقیده محققان دانشگاه آیووا ایالات متحده آمریکا نیز کودکانی که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین دریافت نمی کنند بهره هوشی پایین تری دارند. این در حالی است که کودکانی که برای صبحانه بلغور جو دوسر مصرف می کنند حافظه کوتاه مدت قوی تری دارند.

به طور کلی نتایج تمام پژوهش های انجام شده در خصوص صبحانه نشان می دهد که مصرف منظم صبحانه باعث افزایش قدرت حل مسائل، بهبود یادگیری، افزایش خلاقیت کاری و به خاطر سپاری بهتر می شود.
 

احساس گرسنگی مدام

یکی از دلایل ضعف کردن و احساس گرسنگی مداوم، عدم مصرف صبحانه است. افرادی که روز خود را با مصرف صبحانه آغاز می کنند کمتر گرسنه می شوند؛ اما زمانیکه روز خود را بدون صبحانه آغاز می کنید معده تان سیگنال هایی به مغز فرستاده و اعلام خالی بودن می کند؛ در نتیجه از همان ابتدای روز حس گرسنگی در بدنتان شکل گرفته و باقی می ماند.

هر چه دیرتر اقدام به خوردن بکنید نیز احساس گرسنگی تان بیشتر خواهد شد. به عقیده محققان صبحانه نخورها بیشتر در دام تغذیه ناسالم می افتند. این افراد برای سیر شدن و مقابله با احساس گرسنگی شان هر ماده غذایی نامناسب را نیز مصرف می کنند.3
 

درمان علل اشتها نداشتن به صبحانه

– از مصرف الکل خودداری کنید. بهتر است آن را کنار بگذارید تا از عوارض دیگر مصرف الکل هم در امان باشید.

پس از بیدار شدن، یک خوراکی کوچک قبل از صبحانه میل کنید.

تمام تلاش تان را انجام دهید تا الگوی خواب منظمی داشته باشید. شب‌ها زود بخوابید تا خواب کافی داشته باشید و صبح راحت‌تر بیدار شوید.

قبل از خواب پرخوری نکنید و اعتدال را رعایت کنید.

از خوردن غذای چرب برای شام اجتناب کنید.

از روش‌های مختلف تمرکز و آرامش اعصاب برای کم شدن میزان استرس‌تان کمک بگیرید.

اگر بی‌اشتهایی به صبحانه همه فعالیت‌های روزانه را برای شما مشکل می‌ کند، هر چه سریع‌تر برای درمان به  پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا احتمال دارد که این مشکل به دلیل مشکلات گوارشی پیش آمده باشد.2

پینوشتها
1.www.asriran.com
2.www.honarehzendegi.com
3.www.alodoctor.com

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد