خانه » همه » مذهبی » مظالم

مظالم


مظالم

۱۳۹۴/۱۲/۲۶


۵۲۹۷ بازدید

به نام خدا
با سلام
در خصوص « رد مظالم» یکسری سئوالاتی دارم و خواهان بحث مبسوط در این زمینه هستم تا تصویر روشنی از این مساله اسلامی به دست آورم:
رد مظالم دقیقاً یعنی چه؟
در چه مواردی باید انجام شود؟ آیا واجب و مستحب دارد؟
آیا موارد دریافت مال شبهه ناک را می توان با رد مظالم ، پاک نمود؟
آیا رد مظالم ، در مواردی که فرد مالش شبهه دارد یا حقیقتاً و یقیناً دارای اشکال است ، باعث رفع اشکال و رفع عذاب اخروی و رفع اثرات وضعی مال اشکال دار می شود؟
مثلاً ما در خانه ای میهمان بوده ایم و غذایی خورده ایم. از سطح دیانت آن خانواده (که مثلا حجاب را رعایت نمیکنند یا حتی نماز نمی خوانند) احتمال می دهیم اهل خمس دادن نباشند. آیا با انجام رد مظالم ، مشکل غذایی که خورده ایم رفع می شود و دیگر آن غذا در نفس ما اثر سوء نمی گذارد و در نسل ما اثر نمی گذارد؟
اگر من که کارمند اداره هستم ، کارم را خوب انجام ندهم یا دیر به سر کارم بروم ، طبیعتا ممکن است حقوق دریافتی ماهانه من اشکال پیدا کند. آیا با دادن قسمتی از آن به عنوان رد مظالم ، حقوق مذکور پاک می شود ؟
رد مظالم را چگونه انجام دهیم؟
آیا نظرات مراجع تقلید در خصوص کاربرد و مصادیق رد مظالم و نیز راهکارهای انجام آن متفاوت است؟
رد مظالم بر اساس کدام آیات قرآن و احادیث معصومین (ع) مبتنی است؟

1-حقوق مالی از دیگران که برعهده شماست و صاحبان آن را نمی شناسید مظالم نامیده می شود و باید جبران شود .2-در مواردی که یقین داشته باشید واجب است و در موارد مشکوک مستحب است و مطابق احتیاط .3-بلی موارد مال شبهه ناک را هم می توان با پرداخت مظالم پاک کرد والبته اگر مال مخلوط به حرام باشد و مقدار و مالک آن را نشناسید باید خمس آن را بپردازید .4-بلی با پرداخت مظالم مشکل حل می شود .5-در موردی که احتمال تعلق خمس به مال مورد استفاده می دهید تصرف اشکال ندارد و می توانید به مقداری که از آن مال مصرف کرده اید خمسش را با اجازه مرجع تقلید بدهید .6-در مورد کم کاری در اداره باید مقدار حقوق اضافی را به اداره بدهید ودادن مظالم در این مورد نیست .7-بطور کلی اگر مال دیگری را تلف کرده اید و طرف را می شناسید باید به خودش بدهید و اما اگر مقدار بدهی را می دانید اما طرف و مالک را نمی شناسید با اجازه از مجتهد از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید که همان مظالم است و مطابق احتیاط آن است که به فقیر غیر سید بدهید .و اما اگر مال موجود مخلوط با مال دیگری باشد و مقدار و صاحب آن معلوم نباشد باید خمس بدهید تا بتوانید در آن تصرف کنید .به معنی لغوی مظالم هم توجه کنید واژه مظالم جمع مظلمه عبارت است از چیزى که به ستم از کسى گرفته شده است و در اصطلاح اموال حرامى است در دست انسان و صاحبان آن را نمى شناسد. در این صورت باید با اجازه مجتهد جامع شرایط به فقیر بدهد لسان العرب و دهخدا، ماده «ظلم»..

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد