بین الملل تابناک: وقوع درگیری و تبادل آتش میان ارتش ارمنستان و جمهوری آذربایجان، سفر محرمانه رئیس سازمان سیا به عربستان و دیدار محرمانه با بن سلمان، شلیک موشک بالستیک کره شمالی به سمت دریای ژاپن، کشته شدن هفت نظامی ترکیه توسط پ. ک. ک و خشم جمهوری خواهان از همکاری هستهای ایران و روسیه از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
وقوع درگیری و تبادل آتش میان ارتش ارمنستان و جمهوری آذربایجان
رسانه های باکو سه شنبه شب از تبادل آتش بین نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مناطق مرزی خبر دادند.
به گزارش آناتولی، جمهوری آذربایجان روز سهشنبه اعلام کرد که مواضع نظامی این کشور در مرز با ارمنستان دوشنبه شب مورد حمله نیروهای ارمنستان قرار گرفت.
وزارت دفاع ارمنستان در بیانیهای اعلام کرد: نیروهای مسلح ارمنستان با استفاده از سلاحهای سبک، دورهای مواضع آذربایجان را در مسیر شهرک زیلیک در منطقه کلباجار هدف قرار دادند.
به گفته این وزارتخانه، نیروهای آذربایجانی نیز به تلافی تیراندازی کردند که البته این درگیری هیچ تلفات جانی و مالی نداشت.
اناتولی افزود: روابط بین ارمنستان و آذربایجان از سال ۱۹۹۱، زمانی که ارتش ارمنستان منطقه کوهستانی قرهباغ را اشغال کردند، همواره پرتنش بوده است.
سفر محرمانه رئیس سازمان سیا به عربستان و دیدار محرمانه با بن سلمان
روزنامه “وال استریت ژورنال” آمریکا اعلام کرد که مدیر سیا، ماه میلادی گذشته در جده، با ولیعهد عربستان در راستای اصلاح روابط دوجانبه دیدار کرد.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مسئولان آمریکایی و عربستانی فاش کرد: اواسط آوریل، ویلیام برنز، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا “سیا” به جده سفر و در آنجا با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در راستای اصلاح روابط با “شریک امنیتی اصلی در خاورمیانه” دیدار کرد.
منابع جزئیات این دیدار را که بعد از تنشها میان دو طرف درباره پروندههای نفت، حمله روسیه به اوکراین، توافق برجام و جنگ یمن صورت گرفت، اعلام نکردند.
وال استریت ژورنال به نقل از یک مسئول آمریکایی اعلام کرد: این دیدار شاهد گفتوگویی خوب و بهتر از تلاشهای قبلی دولت آمریکا بود.
برنز که معاون سابق وزیر خارجه آمریکاست، زبان عربی درس میدهد و پستهای زیادی در خاورمیانه داشته است و در دیپلماسی محرمانه مهارت دارد.
سفر وی به عربستان زمانی صورت گرفته که روابط واشنگتن و ریاض از چند دهه پیش در پایینترین سطح خود قرار دارد. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا سال ۲۰۱۹ بعد از کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول گفت که باید عربستان به خاطر پروندههای حقوق بشر به حاشیه رانده شود. در آن زمان گفته میشد که محمد بن سلمان دستور قتل وی را داده است.
براساس گزارش این روزنامه، عربستان از سپتامبر با درخواست آمریکا برای افزایش تولید نفت برای مهار افزایش قیمتها و ممانعت از حمایت مالی از جنگ روسیه علیه اوکراین مخالفت کرده است.
از زمان حمله روسیه به اوکراین اختلافات سیاسی میان آمریکا و عربستان عمیقتر شده است. براساس گزارش روزنامه وال استریت ژورنال، خطر برای آمریکا در این است که ریاض با جدیت به همکاری با چین و روسیه میپردازد یا حداقل درباره پروندههایی که اهمیت حیاتی برای واشنگتن دارند، بی طرف خواهد بود.
شلیک موشک بالستیک کره شمالی به سمت دریای ژاپن
رئیس ستاد مشترک ارتش کره جنوبی، بامداد امروز چهارشنبه اعلام کرد، کره شمالی یک پرتابه نامشخص به سمت دریای ژاپن شلیک کرده که احتمالا یک موشک بالستیک قاره پیماست.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، ستاد مشترک ارتش کره جنوبی در ادامه بیانیه خود آورده است، برد و ارتفاع پروازی این پرتابه توسط ارتش کره جنوبی در حال بررسی است.
کانال تلویزیونی TBS از قول وزارت دفاع ژاپن گزارش کرد، کره شمالی چیزی که گمان میرود یک موشک بالستیک قاره پیما باشد شلیک کرده است؛ این چهاردهمین آزمایش تسلیحاتی پیونگ یانگ در ۲۰۲۲ محسوب میشود.
کشته شدن هفت نظامی ترکیه توسط پ.ک.ک
«آرام بایک» از اعضای ارشد گروهک «حزب کارگران کردستان» موسوم به پ.ک.ک روز سه شنبه گفت که هفت نیروی ارتش ترکیه طی درگیریها در منطقه کردستان عراق کشته شدهاند.
او به وبگاه المعلومه گفت که صبح امروز درگیریهای شدیدی در اطراف منطقه «زاپ» رخ داد و نیروهای ارتش ترکیه تلاش داشتند وارد این منطقه شوند که ناکام ماندند. منطقه زاپ در پنج کیلومتری مرز با ترکیه واقع شده است.
این عضو پ.ک.ک همچنین گفت که پس از ناکامی ارتش ترکیه برای ورود به این منطقه که گذرگاهی از سوی دهوک به سمت منطقه «سنجار» و دیگر مناطق استان نینوی محسوب میشود، ارتش ترکیه تجهیزات بیشتری را روانه منطقه به خصوص پایگاه «کانی ماسی» در منطقه «العمادیه» کرد.
او مدعی شد که ارتش ترکیه تاکنون تلفات شدیدی طی درگیریها با عناصر پ.ک.ک داده است و اگر مقاومت شدید این گروهک نبود، اکنون ترکیه وارد مناطق بیشتری در استان دهوک میشد.
خشم جمهوری خواهان از همکاری هسته ای ایران و روسیه
اعلام دولت جو بایدن مبنی بر عدم ممانعت از همکاری های هسته ای میان روسیه و ایران، خشم جمهوریخواهان کنگره آمریکا را بر انگیخته است که مدعی هستند این اقدام تلاش جامعه بین المللی برای انزوای مسکو به دلیل جنگ اوکراین را تضعیف خواهد کرد.
تارنمای واشنگتن فری بیکن در گزارشی نوشته است: آنتونی بلینکن وزیرخارجه آمریکا هفته گذشته به کنگره این کشور اعلام کرد که در صورت احیای برجام، آمریکا مانع اجرای قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری تهران و مسکو برای ساخت تاسیسات هستهای ایران نخواهد شد. جمهوری خواهان این را مغایر تحریمها علیه روسیه در جنگ علیه اوکراین میدانند.
وزیر خارجه آمریکا در جلسه استماع کمیته خارجی مجلس نمایندگان این کشور گفت، در صورت دستیابی موفقیت در مذاکرات وین، دولت بایدن مانع اجرای قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری روسیه و ایران برای ساخت بخشی از زیرساختهای هستهای در ایران نخواهد شد.
درل ایسا، نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا در این جلسه از بلینکن خواست تضمین دهد که تحریمها علیه جمهوری اسلامی و روسیه تا زمانی که مسکو به جنگ در اوکراین ادامه میدهد، بر جای خود خواهد ماند.
بلینکن در پاسخ به این اظهارات سناتور آمریکایی گفت: تحریمهایی که بهعنوان بخشی از توافق هستهای جدید با ایران لغو شود، جدا از کارزار فشار آمریکا به روسیه در رابطه با جنگ اوکراین است.
نشریه فری بیکن نوشت، این به آن معناست که قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری میان تهران و مسکو همچنان مجوز اجرا خواهد داشت.
وزیر خارجه آمریکا افزود: در صورتی که بازگشت به توافق محقق شود، اقداماتی که روسیه بر اساس برجام انجام خواهد داد، ارتباطی به تحریمهایی که علیه روسیه به دلیل اقداماتش در اوکراین وضع شده است ندارد.
فری بیکن به نقل از درل ایسا نوشت که دولت بایدن “به قدری از توافق با ایران ناامید شده” که حاضر است چنین اقدامی در مقابل روسیه انجام دهد.
نمایندگان جمهوریخواه کنگره ادعا می کنند، امتیازی که دولت بایدن در این زمینه به روسیه میدهد، تلاشهای جامعه بینالمللی را برای منزوی کردن روسیه به دلیل جنگ آن در اوکراین، تضعیف خواهد کرد.
واشنگتن فری بیکن در این گزارش نوشت که اتکای دولت بایدن به روسیه برای انجام دیپلماسی با ایران جمهوریخواهان کنگره را خشمگین کرده است، زیرا آنها میخواهند روسیه به دلیل جنایات جنگی در اوکراین کامل در جامعه بینالمللی منزوی شود.
شرکت “روس اتم” آماده ساخت چند پروژه هستهای برای ایران است که در دوره دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری قبلی آمریکا تحریم شد.