آشنایی با خواص و مضرات لپه
ارزش غذایی لپه در هر ۱۰۰ گرم لپه
انرژی ۳۴۰ کیلو کالری (۱۴۳۰ کیلو ژول)
کربوهیدرات ۶۰ گرم
قند ۸ گرم
فیبر رژیمی ۲۶ گرم
چربی ۱ گرم
پروتئین ۲۵ گرم
تیامین (ویتامین ب ۱) ۰٫۷ میلی گرم ۵۴ ٪
اسید پانتوتنیک (ب ۵) ۱٫۷ میلی گرم ۳۴ ٪
فولات (ویتامین ب ۹)۲۷۴ میکروگرم ۶۹ ٪
آهن ۴ میلی گرم ۳۲ ٪. 1
خواص دارویی و درمانی لپه برای بدن
1. دیابت و قند خون
مقادیر بالای فیبر موجود در لپه به تنظیم سطح قند خون در بدن کمک می کند؛ فیبر محلول موجود در لپه جذب قند ها را کاهش می دهد و با کاهش سرعت آزاد سازی گلوکز در بدن، مانع از افزایش قند خون در افراد مبتلا به دیابت می شود.
2. نوزادان و کودکان
لپه حاوی مقادیر بالای فولات، آهن، روی، پروتئین، منگنز و کلسیم است که به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند.
مقادیر بالای ویتامین A و ویتامین C موجود در لپه به تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان کمک می کند.
مقادیر بالای آهن و فولات موجود در لپه برای درمان کم خونی نوزادان و کودکان مفید است.
کلسیم و ویتامین K موجود در لپه به بهبود رشد و تقویت استخوان ها در نوزادان و کودکان کمک می کند.
3. جنین و زنان باردار
مقادیر بالای ویتامین های B موجود در لپه به ویژه فولات، خطر ابتلا به نقص لوله های عصبی جنین در دوران بارداری را کاهش داده، از زایمان زودرس جلوگیری می کند و برای سلامت زنان باردار مفید می باشد.
فولات موجود در لپه با افزایش تولید گلبول های قرمز خون به درمان کم خونی در دوران بارداری کمک می کند.
مطالعات نشان داده اند که ایزوفلاوون های موجود در لپه به کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه کمک می کنند.
4. لاغری و کاهش وزن
فیبر و پروتئین موجود در لپه به لاغری و کاهش وزن کمک می کنند؛ لپه کالری پایینی دارد و علاوه بر این فیبر موجود در آن باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
5. معده و دستگاه گوارش
فیبر موجود در لپه به بهبود هضم غذا کمک می کند، معده درد را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولوز را از بین می برد.
6. یبوست و اسهال
مقادیر بالای فیبر موجود در لپه به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می کند.
7. فشار خون
تحقیقات نشان می دهد که مقادیر بالای پتاسیم موجود در لپه زرد باعث کاهش فشار خون بالا می شود.
8. کلسترول خون
نخود فرنگی منبع خوبی از فیبر های محلول است که باعث کاهش کلسترول بالای خون می شود؛ در واقع لپه کلسترول موجود در صفرا را در روده جذب کرده و از بدن دفع می کند.
9. قلب
فیبر موجود در لپه به کاهش کلسترول بالای خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
پتاسیم موجود در لپه با کاهش فشار خون بالا، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را از بین می برد.
10. سرطان
نخود فرنگی حاوی استروژن های گیاهی به نام ایزوفلاون هاست که به بهبود هورمون های بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان های خاصی از قبیل سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش می دهد.
یک مطالعه در سوئد نشان داده که لپه حاوی مقادیر بالای کومسترول است که خطر ابتلا به تومور را کاهش می دهد.
11. کبد
لپه زرد حاوی مقادیر قابل توجه مولیبدن است که به سم زدایی و پاک سازی کبد از سولفیت های کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های کبد را کاهش می دهد.
12. پوکی استخوان
فسفر و کلسیم موجود در لپه به تقویت استخوان های بدن کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهند.
13. درمان حساسیت به سولفیت ها
مصرف مواد غذایی فرآوری شده مانند فست فود ها، چیپس سیب زمینی، سرکه و ترشیجات به دلیل مقادیر بالای سولفات که دارد در برخی افراد باعث حساسیت می شود که با علائمی مانند تپش قلب، سردرد، اسهال و تهوع مشخص می شود.
لپه به دلیل مقادیر بالای مولیبدن که دارد به سم زدایی بدن کمک کرده و حساسیت به سولفیت را درمان می کند.
14. منبع پروتئین گیاهی
لپه زرد به دلیل مقادیر بالای پروتئین که دارد به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی برای گیاهخواران و و افراد وگن شناخته می شود.
15. درمان بی خوابی شبانه
مقادیر بالای آمینو اسید تریپتوفان موجود در لپه با افزایش ترشح سروتونین در خون، خلق و خو را بهبود بخشیده و به درمان بی خوابی شبانه کمک می کند.
16. درمان کم خونی
مقادیر قابل توجه آهن و فولات موجود در لپه با افزایش تولید گلبول های قرمز خون به درمان کم خونی یا آنمی کمک می کنند.
خواص لپه زرد برای پوست و مو
17. ضد آفتاب طبیعی
فولات، روی و ویتامین های موجود در لپه به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست را در برابر آسیب اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت کرده و خطر آفتاب سوختگی را کاهش می دهد.
18. روشن کننده پوست صورت
لپه به پاک سازی پوست صورت کمک کرده و باعث روشن تر شدن و سفید تر پوست صورت می شود.
19. درمان ریزش مو
مقادیر بالای پروتئین، منگنز و روی موجود در لپه به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و برای درمان ریزش مو مفید می باشد.
20. درمان شوره سر
ویتامین A و روی موجود در نخود فرنگی به کاهش التهاب پوست سر کمک کرده و برای درمان شوره سر مفید هستند. 2
مضرات لپه چیست ؟
یکی از مضرات لپه اینست که لپه دارای قندهایی به نام گالاکتو – الیگوساکارید است. متاسفانه بدن انسان آنزیم هایی برای شکستن این قند ها ندارد.
پس کسانیکه دچار نفخ می شوند نباید زیاد لپه مصرف کنند.
همچنین افرادی که مبتلا به آسم هستند سعی کنند لپه کمتر بخورند.
برای کاهش نفخ لپه شما میتوانید آن را از چند ساعت قبل در آب بخیسانید و آبش را دور بریزید. اگر دو الی سه بار آبش را عوض کنید خیلی بهتر است. 1
لپه در مقایسه با سایر حبوبات
بهتر است لپه در برنامه غذایی هفتگی حداقل یکی، دو بار مصرف شود.
یکی از ویژگی های بارز لپه در مقایسه با دیگر حبوبات این است که سریع پخته می شود.
البته لپه هم مانند سایر حبوبات نفاخ است اما چون پوست آن گرفته می شود به مراتب نفخش کمتر از سایر حبوبات بوده و خیلی نیاز به خیساندن ندارد اما افرادی که احساس می کنند با مصرف لپه دچار نفخ می شوند، بهتر است آن را خیسانده، آب آن را دور بریزند و بعد آن را به غذایشان اضافه کنند.
نحوه مصرف لپه
قبل از آماده سازی نخود های خشک برای پخت غذا، چه نخود کامل و چه لپه، هرگونه آلودگی و مواد اضافه ی همراه شان را پاک کنید.
قبل از پخت نخودِ کامل لازم است آن را حداقل هشت ساعت در آب سرد خیس کنید، در حالی که لپه به آماده سازی قبل از پخت نیاز ندارد.
برای پختن لپه کافی است آن را در یک ظرف بریزید و سه فنجان آب به آن اضافه کنید.
سپس اجاق را روشن کنید تا آب به جوش بیاید، آن گاه شعله را پایین بیاورید، و درِ ظرف را بگذارید و اجازه دهید با شعله ی کم به آهستگی حرارت ببیند. 3
پی نوشت:
1.www.mag.asanteb.com
2.www.coca.ir
3.www.saednews.com