عوامل مؤثر در تمرکز حواس
1- ایجاد آمادگی جسمانی و روانی
گاهی وجود بیماری هایی از قبیل زخم معده ، میگرن و نظیر این ها باعث از بین رفتن تمرکز حواس می شود . همچنین نداشتن شرایط روانی مناسب ، بی قراری ، خستگی ، کوتاهی زمان ، عدم اعتماد به فس و اشتغال فکری نسبت به یک موضوع ، امکان تمرکز لازم را از افراد سلب می کند . بنابراین برای شروع مطالعه ابتدا باید از جهات مختلف آمادگی های لازم را در خود ایجاد نمود . زیرا کسب حداکثر آمادگی ، مقدمه ای برای علاقه مندی به مطالعه و ایجاد تمرکز حواس و نهایتاً یادگیری بهتر می شود .
مهم ترین عاملی که باعث ایجاد تمرکز و دقّت می شود ، علاقه داشتن به آن موضوع است . مثلاً دانش آموزی که به درس ریاضی و یا فیزیک و … علاقه ندارد در هنگام مطالعه ی این دروس تمرکز کمتری دارد ولی اگر به موضوعی علاقه مند باشد ؛ مثلاً تماشای مسابقه فوتبال ، حداکثر توجه و تمرکز را به کار می برد .
بنابراین تا زمانی که فرد تمایل به انجام کاری نداشته باشد ، براانگیخته نمی شود .
یکی از راه های برقراری تمرکز حواس این است که مطالعه در آن ساعت از روز انجام گیرد که برای فرد مناسب تر باشد . اما تعیین مناسب ترین زمان برای مطالعه به عادات هر فرد بستگی دارد .
برخی افراد عادت دارند تا نیمه شب بیدار بمانند و با استفاده از سکوت و آرامش شبانه با خیالی راحت و آسوده مطالعه کنند . برخی دیگر عادت دارند شب زود بخوابند و صبح زود از خواب بیدار شوند و به مطالعه بپردازند .
به هر حال آن چه اهمیت دارد این است که شما باید با توجه به عادات شخصی خود ، ساعات انرژیک (موثر برای فراگیری) را شناسایی کنید و دروس مهم را در آن ساعات مطالعه نمایید تا حداکثر تمرکز و دقت را هنگام مطالعه دروس مهم ایجاد نمایید .
اگر اتاق و یا فضای معینی برای مطالعه داشته باشید ، کم کم ذهنتان عادت می کند که به محض رسیدن به آن اتاق آماده ی تمرکز حواس و فراگیری شوید . ضمن این که ثابت بودن مکان مطالعه و داشتن میز مطالعه و در دسترس بودن وسایل مورد نیاز از قبیل کتاب های درسی ، کمک درسی ، کتاب لغت ، میز مطالعه و سایر وسایل موجب تمرکز حواس بیشتر و آمادگی ذهنی هنگام مطالعه می شود .
داشتن تصور مثبت از خویشتن و اعتماد به خود ، یکی از عوامل موثر در موفقیت بوده و موجب تسهیل یادگیری می شود .
کاربرد فنون و مهارت های مطالعه و یادگیری باعث می شود مطالعه آسان تر ، سریع تر و لذت بخش تر پیگیری شود .
این فنون عبارتند از :
یادداشت برداری ، خلاصه کردن ، برنامه ریزی کردن ، تندخوانی ، تقویت حافظه و … .
منبع : مهارت های تحصیلی (اردشیر کیانی)
برچسبها: مهارت تمرکز حواس