معرفی کدو مسمایی و خواص درمانی آن
نام علمی کدو مسمایی:
Cucurbita pepo L. و نام انگلیسی آن Summer Squash میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، کدو مسمایی، کدو سبز، کدو سبز خورشتی و کدوی تابستانه نام برده شده است.دفع کننده بلغم و کاهنده چربی، لاغر کننده و تمیزکننده رگهای بدن، مقوی قوای جسمی و استحکامبخش بافتهای بدن، دفع کننده انواع کرمها و رفع کننده یبوست، پیشگیری کننده از سرطانها خصوصاً (دستگاه گوارش) و تقویت کننده اعصاب، ضد التهاب مجاری ادراری و صفرابر میباشد.
تیره گیاه:
کدو Cucurbitaceae
نوع گیاه:
بوته
مشخصات ظاهری:
گیاهی است علفی و یک ساله با ساقهای خوابیده، خزنده، پیچنده، بالارونده، شیاردار و کرکدار، برگهای آن قلبی شکل، پهن، با دمبرگی بلند و پوشیده از کرکهای خشن، گلهای آن زردِ پررنگ، نر و ماده، گلهای نر به صورت دستهای و گلهای ماده به صورت منفرد دیده میشوند. میوهاش (کدو) استوانهای، بیضی شکل و کشیده در بعضی موارد بندرت کروی، سبز رنگ گاهی نیز به رنگ زرد، پوست آن صاف یا زگیلدار و دانههای داخل آن سفید رنگ میباشند.
طبیعت:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن سرد و تر است.
رویش جغرافیایی:
در نواحی معتدل اغلب کشورها بخصوص کشورهای اروپایی و در ایران بیشتر در استانهای شمالی کاشته میشود. در استانهای دیگر نیز به صورت پرورشی و گلخانهای کشت میشود.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در کدو: ترکیبات روغنی، استرولها و گلیکوزید استرولها، پروتئینها، کربوهیدراتها، آب، چربی، مواد قندی، خاکستر، کلسیم، فسفر، آهن، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین و ویتامینهای K, C, B6, A در آن تشخیص داده شده است.
بخش مورد استفاده:
میوه (کدو مسمایی)
نحوه مصرف:
به طور معمول کدو مسمایی را به صورت خام یا پخته شده مصرف میکنند.
خواص درمانی کدو سبز:
دفع کننده بلغم و کاهنده چربی، لاغر کننده و تمیزکننده رگهای بدن، مقوی قوای جسمی و استحکامبخش بافتهای بدن، دفع کننده انواع کرمها و رفع کننده یبوست، پیشگیری کننده از سرطانها خصوصاً (دستگاه گوارش) و تقویت کننده اعصاب، ضد التهاب مجاری ادراری و صفرابر میباشد. در ضمن برای دیابت، بزرگی خوش خیم پروستات، زردی و اختلالات کلیه و مثانه نیز مفید است.
تذکر:
مقدار اگزالات کدو مسمایی نسبتاً بالا بوده و برای بیماران با سابقه سنگ مجاری ادراری یا کیسه صفرا مضر است.
منبع مقاله :صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.