عصراسلام: به نقل از اسپوتنیک، بر اساس مطالعه دانشمندان روسی، همه چیزهایی که برای صبحانه یا ناهار میخوریم در عصر مفید نخواهند بود. واقعیت این است که بعضی محصولات تأثیر تحریکآمیزی بر بدن دارند که میتوانند به یک مانع جدی در روند خواب تبدیل شوند.
پزشکان به نام پنج غذایی که در عصر قبل از خواب نباید خورده شود اشاره کردند: غذای پرادویه بهترین گزینه برای وعده عصرانه نخواهد بود. تحقیقات اخیر دانشمندان استرالیایی نشان میدهد غذاهای تند، فاز خواب عمیق را مختل میکنند، که نقش مهمی در ترمیم مغز هنگام خواب دارد.
برای اینکه در شب دچار تپش قلب نشوید، پزشکان توصیه میکنند هنگام شام گریپفروت نخورید. بادمجان نیز سرشار از انتقالدهندههای عصبی است که به عنوان یک انرژیزا عمل میکند و سبب اختلال در خواب آرام میشود. خیار در تولید ادرار نقش فعال دارد و همین امر باعث میشود شب خواب خوبی نداشته باشید.
پیش از این در خبرها آمده بود که دانشمندان غذاهایی مانند شکر، نان سفید و برنج را که قند خون را افزایش میدهند از دلایل بیخوابی میدانند. به عقیده متخصصان، وقتی قند خون شما بهسرعت بالا میرود، بدن شما با آزاد کردن انسولین واکنش نشان میدهد و در نتیجه کاهش قند خون میتواند منجر به ترشح هورمونهایی مانند آدرنالین و کورتیزول شود که میتواند در خواب انسان اختلال ایجاد کند.
چه بخوریم که راحت بخوابیم
برای داشتن خوابی راحت در طول شب، بهتر است سراغ کربوهیدرات برویم یا پروتئین؟ جواب ظاهرا هر دوی آنهاست.
تا میتوانید تریپتوفان بخورید
تریپتوفان یک اسید آمینه حیاتی است و گفته میشود خواب راحت میآورد. دلیل چنین باوری این است که تریپتوفان یکی از مواد اولیه برای تولید سراتونین و ملاتونین در مغز است، دو هورمونی که در بدن انسان ایجاد خوابآلودگی میکنند.
در همه مواد غذایی دارای پروتئین مقدار کمی تریپتوفان وجود دارد و در ماست، شیر، جوی دو سر، موز، خرما، گوشت مرغ، تخم مرغ و بادام زمینی به میزان بیشتری یافت میشوند.
تریپتوفان در صورتی در بدن تأثیر میگذارد که از سد خونی- مغزی (سیستم امنیتی مغز) رد شود و در این مسیر باید با سایر اسیدهای آمینه رقابت کند. نتایج یک تحقیق نشان میدهد ترکیب مواد غذایی سرشار از تریپتوفان با کربوهیدراتها در عملکرد بهتر این اسید امینه تأثیر میگذارد.
کربوهیداتها باعث ترشح انسولین در بدن میشوند، مادهای که با پاک کردن سایر اسیدهای آمینه از جریان خون، به رسیدن تریپتوفان به مغز کمک میکند.
البته نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد و مقدار تریپتوفان موجود در غذاها هنوز نسبتا پائین است و احتمالا تأثیرش هم بسیار ناچیز خواهد بود.
نوشیدنیهای خوابآور
شکلات داغ
این نوشیدنی از زمانهای قدیم همیشه قبل از رفتن به رختخواب خورده میشده. شکلات داغ کافئین دارد که یک محرک به حساب میآید، هر چند میزان آن در تولیدات برندهای مختلف با هم متفاوت است. اگر به سختی خوابتان میبرد، بهتر است به جای شکلات داغ سراغ چایهای خوابآور یا نوشیدنیهایی بروید که از مالت تهیه میشوند.
شیرداغ
شیر ملاتونین دارد، هورمونی که به ایجاد حس خواب در بدن کمک میکند اما این سوال در موردش مطرح است که آیا واقعا در تغییر سطح ملاتونین در بدن تأثیر دارد یا نه. شیر علاوه بر این تریپتوفان هم دارد. این اسید آمینه فرد را خوابآلوده میکند. غلات صبحانه خود را با شیر گرم میل کنید تا تریپتوفان موجود در آن با کمک کربوهیدرات از سد خونی- مغزی عبور کند.
چای خوابآور
تحقیقات نشان میدهد بابونه میزان گلیسین در بدن را بالا میبرد. این اسید آمینهای است که باعث آرامش اعصاب میشود. در روم باستان برای درمان بیخوابی چای سنبلالطیب تجویز میشد. بنابر تحقیقات این چای مدت زمانی که صرف به خواب رفتن میشود را کاهش میدهد و کیفیت خواب را بالا میبرد. گل ساعتی هم نشان داده که به خواب بهتر کمک می کند. این باور وجود دارد که سنبلالطیب و گل ساعتی سطح گاما آمینوبوتریک اسید را در بدن انسان بالا میبرند، ماده شیمیایی که به تنظیم سلولهای مغز و کاهش اضطراب کمک میکند.
آب
اگر در میانه شب به این دلیل که احساس تشنگی میکنید یا نیاز به رفتن به دستشویی دارید از خواب بیدار شوید، خواب خوبی را تجربه نمیکنید. حواستان باشد در طول روز به اندازه کافی آب بنوشید تا آب مورد نیاز بدنتان در طول شب تأمین شود. آژانس بهداشت و سلامت غذایی اروپا توصیه میکند زنها حدود ۱.۶ لیتر و مردها ۲ لیتر مایعات در طول روز بنوشند، معادل ۸ تا ده لیوان ۲۰۰ میلیلیتری.