خانه » همه » آموزشی » ایجاد انگیزه

ایجاد انگیزه

انگیزه هم می تواند درونی (Intrinsic Motivation) ، و هم بیرونی (Extrinsic Motivation) باشد . هنگامی که شما کار ، یا فعالیتی را از روی گرایش و دلبستگی تان به آن انجام می دهید ، انگیزه تان برای انجام آن کار « درونی » است . مانند « شرکت در کلاس های ورزشی ، که بی گمان تمامی شما آن را دوست دارید .

در حالی که گاهی ناچار می شوید کار یا فعالیتی که هیچ گونه علاقه یا تمایلی به آن ندارید را انجام دهید . درواقع ، فقط به دلیل این که از شما خواسته شده است ، آن کار را انجام می دهید . مانند : جمع آوری برگ های درختان گوناگون برای درس گیاه شناسی . در این صورت شما برای این که نمره ی پژوهش تان را بگیرید ، ناچار می شوید که این کار را انجام دهید ؛ یا وقتی که به خودتان قول می دهید که پس از پایان امتحان ها ، یک کفش ورزشی برای خودتان بخرید . در حقیقت ، نمره ی درس گیاه شناسی ، یا کفش ورزشی برای شما انگیزه ای « بیرونی » به شمار می آیند . انگیزه های بیرونی به شما کمک می کنند تا دشواری های کار را بهتر تحمل کنید و با خشنودی بیشتری به کار و تلاش بپردازید . گاهی نیز تجسم صحنه ی موفقیت نهایی ، بهترین انگیزه برای پذیرش دشواری کارها به حساب می آید .

برای ایجاد و تقویت انگیزه می توان از راهکارهای گوناگونی استفاده نمود . از جمله : دادن پاداش ها و مشوق هایی مناسب به خود . اگر قصد دارید دشواری کار را برای خودتان هرچه کمتر کنید ، می توانید پس از انجام موفقیت آمیز کار ، یا فعالیتی مشکل برای خود جایزه و پاداشی مناسب در نظر بگیرید . برای نمونه : با دوستان تان به سینما بروید ، چندتا کتاب طراحی برای خودتان بخرید ، یا غذا و دسری خوشمزه برای خودتان درست کنید . حتی می توانید برای کاستن از طفره رفتن ها و به تعویق انداختن کارهای تان ، وعده ی جایزه ای ساده را به خودتان بدهید . پس بهتر است دفتر یادداشت تان را بردارید و فهرستی از پاداش ها و مشوق هایی که می توانید به خودتان بدهید را در آن بنویسید .

 

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه

 

پیش از مطالعه ی هر درس ، پاداشی مناسب برای خودتان در نظر بگیرید . پس از این که درس تان به پایان رسید ، پیش از این که درسی دیگر را آغاز کنید ، این پاداش را به خودتان بدهید . پاداش هایی مانند :

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه تلفن زدن به یک دوست

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه خوردن یک ساندویچ سبک

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه نیم ساعت تلویزیون دیدن

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه نیم ساعت پیاده روی کردن ، یا ورزش کردن

 

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه

 

یکی دیگر از راهکارهای دیگر که موجب افزایش انگیزه و تلاش شما برای درس خواندن می شود ، گفتن و تکرار جمله های تلقین آمیز مثبت به خود است . شما می توانید هر روز صبح که از خواب بیدار می شوید ، چند جمله ی امیدوار کننده و روحیه بخش را انتخاب کنید و آن ها را در طول روز با خود تکرار نمایید . ممکن است بپرسید :« چرا صبح ها ؟ » ؛ چون صبح ها ذهن آرام است و شما می توانید با گفتن و تکرار کردن این گونه جمله ها ، انگیزه و تمایل تان را برای درس خواندن ، تلاش کردن و موفق شدن تقویت کنید . جمله هایی مانند :

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه من دانش آموزی ساعی و درس خوان هستم و می توانم با کمی تلاش و پشتکار امتحان هایم را خوب بدهم .

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه من درس ها را به سادگی یاد می گیرم .

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه من برای درس خواندن و مدرسه رفتن آمادگی لازم را دارم .

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه من حافظه ی خوبی دارم و می توانم آموخته هایم را به سادگی به یاد آورم .

 

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه

 

برای نوشتن جمله های مثبت و تأثیرگذار بر دیدگاه و نگرش تان ، لازم است چند نکته ی ریز را در نظر داشته باشید :

1. جمله های خود را با فعل های زمان حال بیان کنید و بنویسید . مانند : من می توانم به هدفم برسم .

2. فعل های جمله های ود را به صورت مثبت و بیان مستقیم خواسته تان بنویسید . مانند : من می توانم نمره ای بیشتر از نمره ی ترم پیش خود بگیرم .

3. جمله های خود را با کلمه ها و عبارت هایی که احساسی خوشایند را در شما زنده می کنند ، بنویسید . مانند : من از این که می توانم با اعتماد به نفس کافی گام بردارم ، خیلی خوشحال هستم .

4. هنگام نوشتن جمله های تان بر بهترین نتیجه ی ممکن تمرکز کنید . مانند : من مطمئن هستم که می توانم داستانی استثنایی بنویسم .

5. جمله ها و عبارت هایی بنویسید که مفهومی شدنی و باور کردنی داشته باشند . مانند : من هر روز نیم ساعت تمرین دویدن می کنم تا بتوانم در مسابقه ی دوی مدرسه موفق شوم .

6. جمله های تان « نباید » جنبه ی مقایسه کردنی داشته باشند . برای نمونه ، به جای اینکه بگویید :« من از دوسم بهتر شنا می کنم » بگویید :« من در ورزش شنا مهارت زیادی دارم » .

7. جمله های شما « باید » هدف و خواسته ای مشخص را مطرح کنند . مانند : اگر کمی بیشتر تلاش کنم به طور حتم ، می توانم با پس انداز کردن پول هایم یک رایانه برای خودم بخرم .

 

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - ایجاد انگیزه

 

منبع : کتاب مهارت های درس خواندن (ماندانا سلحشور)

برچسب‌ها: مهارت درس خواندن

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد