خانه » همه » سلامت » اثرات استرس مزمن بر بدن

دانلود کتاب های امتحان شده

اثرات استرس مزمن بر بدن

پیامدهای مخرب استرس بر بدن

استرس یک عکس العمل ذهنی و فیزیکی در زندگی است و هر شخصی می تواند در هر زمانی استرس را احساس کند، البته استرس عوارض بسیار جدی را برای بدن به همراه دارد. در ادامه به تاثیرات جبران ناپذیر استرس بر بدن اشاره می شود.


پیامدهای مخرب استرس بر بدن

استرس می تواند تاثیر مخربی بر بدن انسان داشته باشد اما متاسفانه بیشتر مردم به طور مرتب از آن رنج می برند. مطالعه ای که انجمن روانشناسی آمریکا انجام داده است، نشان می دهد تقریبا از هر ده آمریکایی هفت نفر به طور مرتب با استرس چشمگیر و آثار جسمانی آن مواجه هستند.
 
استرس و اضطراب می توانند در بخش های مختلف بدن مشاهده شوند. توانایی تشخیص این که استرس چگونه بر سلامت جسمانی شما تاثیرگذار است می تواند به تشخیص مشکل و ایجاد تغییرات ضروری کمک کند.

اثرات استرس مزمن بر بدن

سردرد

برای بسیاری از مردم، استرس به معنای سردردهای مکرر است. کارشناسان دریافته اند که استرس اغلب به سردردهای تنشی منجر می شود. این سردردها هنگامی شکل می گیرند که تنش در عضلات قسمت بالایی پشت و گردن افزایش می یابد. نتیجه نهایی می تواند انقباض عضلات پوست سر و سردردهای شدید باشد.

اضطراب مداوم می تواند به سردردهای میگرنی دردناک منجر شود که رهایی از آنها دشوار است و برای چند ساعت یا حتی چند روز ادامه می یابند. برای کاهش سردردهای تنشی، پزشکان بیماران را به فعالیت بیشتر یا حضور در فعالیت های آرامش بخش مانند دریافت ماساژ یا حمامی گرم تشویق می کنند.

افسردگی

استرس مداوم می تواند به شکل گیری احساس خشم، افسردگی، یا حتی ناامیدی در فرد منجر شود. با گذشت زمان، استرس می تواند به احساس درماندگی و به دام افتادن منجر شود و فرد قادر به تصمیم گیری درست نبوده و درباره هر مساله ای چه در زمینه حرفه ای و چه شخصی به شدت نگران می شود. در نهایت، استرس می تواند به احساس فرسودگی و ناتوانی منجر شود و این شرایط به واسطه تحت تاثیر قرار گرفتن روابط شخصی و حرفه ای فرد شرایط را وخیم‌تر می سازد.

برای مقابله با تاثیر استرس بر خلق و خوی خود، حضور در فعالیت هایی که موجب می شوند منبع استرس را فراموش کنید مانند فعالیت های جسمانی یا مدیتیشن را مد نظر قرار دهید. فعالیت هایی که ذهن شما را هرچه بیشتر مشغول نگه می دارند را امتحان کنید.

مشکلات فشار خون

افرادی که در بلند مدت استرس را تجربه می کنند می توانند با مشکلات سلامت مانند فشار خون بالا مواجه شوند. هورمون های استرس می توانند فعالیت قلب را افزایش دهند و با گذشت زمان این شرایط می تواند به تنگی عروق منجر شود. اگر این شرایط درمان نشود، فشار خون بالا می تواند به حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود که هر دو می توانند مرگبار باشند. اگر به طور مداوم در سینه خود احساس درد می کنید، بی درنگ با یک پزشک صحبت کرده و در پی روش هایی برای کاهش استرس خود باشید.

ریزش مو

ریزش مو اغلب به واسطه افزایش سن در آقایان رخ می دهد اما بانوان نیز آن را تجربه می کنند. این در شرایطی است که ریزش مو می تواند در نتیجه استرس مداوم و شدید شکل بگیرد و هر فردی در هر مرحله از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. به طور معمول، ریزش مو سطوح استرس را در فرد افزایش می دهد و به شکل گیری یک چرخه باطل اضطراب و افسردگی منجر می شود.

خبر خوب این است که راه هایی برای احیای موهای از دست رفته وجود دارند. نخستین گام، شناسایی منبع استرس و رسیدگی به آن است. پزشک شما می تواند به این مساله کمک کرده و روش های درمانی که می توانند به تحریک رشد مجدد موها منتج شوند را ارائه کند.

درد معده

تجربه استرس در بلند مدت می تواند به احیای درد و تحریک پذیری در معده، روده و دیگر قسمت های دستگاه گوارش منجر شود. این شرایط می تواند خوردن، خوابیدن، کار کردن، یا ورزش کردن را دشوار یا حتی غیر ممکن سازند.

هنگامی که اضطراب دارید و دچار استرس شده اید، بدن شما آدرنالین و هورمون هایی که می توانند جریان خون به دستگاه گوارش و دیگر قسمت های بدن را کاهش دهند، ترشح می کند. این شرایط می تواند مانع گوارش موثر غذا شود و به درد و ناراحتی منجر می شود. در این مورد، داروهایی که برای درمان مشکلات معده شکل گرفته اند ممکن است تاثیری در تسکین نشانه ها نداشته باشند. با دکتر خود صحبت کند تا روشی برای کاهش درد معده از طریق رسیدگی به منبع استرس بیابید.

بی خوابی

استرس می تواند چرخه خواب شما را دچار اختلال کرده و به بی خوابی منجر شود که یکی از طاقت فرساترین نتایج استرس است. استرس اغلب مانع خواب خوب شبانه می شود زیرا مغز را هنگامی که باید در حال استراحت باشد، همچنان فعال نگه می دارد. متاسفانه، بی خوابی تنها می تواند استرس را تشدید کند و کسب آرامش و خواب راحت را دشوار سازد. در شرایطی که مصرف دارو می تواند به بهبود این شرایط کمک کند اما روندی طولانی مدت باید طی شود. با پزشک خود مشورت کنید تا تکنیک های کسب آرامش که به استراحت راحت‌تر به طور طبیعی کمک کنند را پیدا کنید.

کاهش میل جنسی

هنگامی که استرس افزایش می یابد، اغلب میل جنسی کاهش می یابد. استرس می تواند اثر مستقیم بر سطوح هورمون ها داشته باشد و تاثیر منفی بر میل جنسی انسان به همراه دارد. احساس ضعف و اضطراب درباره زندگی موجب می شود تا مغز ما به اولویت بندی اقدام کرده و فضای کمتری برای تولید مثل باقی بگذارد.

تکنیک های کسب آرامش و ورزش می توانند به مقابله با آثار استرس کمک کنند. در نتیجه، فعالیت هایی که موجب نشاط شما می شوند و به احیای احساس رضایت، شادی و اعتماد به نفس کمک می کنند را مد نظر قرار دهید.1

آسیب به مغز

استرس و اضطراب به مغز آسیب وارد می کنند. سطوح بالای هورمون اضطراب بخش های مهم مغز مثل هیپوکامپوس را تحت تاثیر قرار می دهند و آنها را از کار می اندازند.

این بخش از مغز مسئول حافظه است و مغز برای نجات خود از اضطراب، وقتی مدتی طولانی در این وضعیت قرار می گیرد، ترشحات غدد فوق کلیوی را مهار می کند. همین امر سبب می شود کلیه نیز تحت تاثیر قرار گیرد.

آسیب به سیستم ایمنی بدن

استرس و اضطراب باعث آسیب به سیستم ایمنی بدن می شود و التهاب بدن را افزایش می دهد. همچنین زخم ها دیرتر بهبود می یابند، اثر محافظتی واکسن ها کاهش می یابد و احتمال بروز عفونت های پنهان افزایش پیدا می کند. بروز عفونت در بدن بسیار خطرناک است و به همه ارگانها آسیب وارد می کند.2

افزایش وزن

آیا استرس می‌تواند شما را چاق کند؟ ظاهرا که اینگونه است. برطبق نتایج تحقیقی که در نشریه‌ای بنام چاقی منتشر شد و به بررسی ۵۰۰۰ نفر در مدت ۵ سال پرداخته بود، استرس فیزیولوژیکی- شامل ماجراها و حوادث زندگی و استرس تجربه شده- با افزایش وزن در ارتباط است و هیچ تاثیری بر کاهش وزن ندارد. پاملا پیک- مشاور علمی ارشد مرکز عوامل موثر در سلامت رفتاری و نویسنده ” اصلاح گرسنگی” می‌گوید: ” افراد وقتی احساس استرس را تجربه می‌کنند به مصرف غذاهای شیرین، چرب و شور تمایل پیدا می‌کنند”. بعلاوه، تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف غذاهای چرب در هنگام بالا بودن سطوح کورتیزول ( مثل زمانی که شما استرس را تجربه می‌کنید) در واقع متابولیسم شما را پایین می‌آورد. غذاهایی فست فودی را با گزینه‌های سالم تر جایگزین کنید و مواد غذایی بی‌ارزش و اعتیادآور را از خود دور کنید.

مشکلات بینایی

چشم‌ها نیز تاثیر استرس را دریافت می‌کنند. مشکلات چشمی مرتبط با استرس از انقباضات پلک‌ها تا کوری هیستریک متفاوت هستند. در وضعیت کوری هیستریک لازم است که علت اصلی استرس تعیین و شناسایی شود. علاوه بر حذف علت استرس، استفاده از کمپرس گرم و سرد یا نوشیدن آب تونیک که حاوی کینین است نیز می‌تواند در بهبود وضعیت این بیماری موثر باشد. در موارد نادر و کمیاب درصورتیکه این وضعیت به مدت چند هفته ادامه پیدا کند لازم است که معاینات بیشتری توسط پزشک انجام شود.

دیابت

خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در مردانی که تحت فشار استرس قرار دارند بطور قابل توجهی بیشتر از مردانی است که از استرس به دور هستند. در مطالعه‌ای که در این خصوص انجام شد، بیش از ۶۸۰۰ مرد مورد بررسی قرار گرفتند و میزان استرس آنها در یک مقیاس ۶ درجه‌ای بر اساس فاکتورهایی مثل رنجش و آزردگی، اضطراب و نگرانی و شرایط کار و خانه مورد ارزیابی قرار گرفت. خطر ابتلا به دیابت در مردانی که استرس همیشگی در محیط کار یا خانه در ۱ تا ۵ سال گذشته را گزارش کرده بودند ۴۵ درصد بیشتر از سایر شرکت‌کنندگان بود. برای جلوگیری از تاثیر استرس بر سلامت شما باید چگونگی ایجاد سازگاری، انعطاف‌پذیری و تغییر را یاد بگیرید. اگر راهی برای انعطاف‌پذیری ندارید باید شیوه‌های تغییر نگرش خود به موقعیت موجود را فرا بگیرید.

افزایش حملات آلرژیک

طبق مطالعه‌ای انجام شده در دانشگاه اوهایو، افزایش علائم و نشانه‌های آلرژی را می‌توان با شغل جدید یا استرس‌های موجود در فضای خانه مرتبط دانست. در این مطالعه ۱۲ هفته‌ای ۱۷۹ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند و افزایش ناگهانی آلرژی در نتیجه بالا رفتن استرس روزانه مشاهده شد. در یک گروه پر استرس نیز مشاهده شد که در طول ۲ دوره ۱۴ روزه علائم آلرژیک ۶۴ درصد افزایش پیدا کرده است. انجام مدیتیشن مرتب و منظم می‌تواند در کاهش استرس موثر باشد.3

پی نوشت:
1.www.jadidtarin.com
2.www.darookhaneonline.com
3.www.bazdeh.org

درباره admin

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

تازه ترین ها