مطمئناً حفاظت از اجزای داخلی و خارجی کامپیوتر امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. پاکیزگی اجزا نیز یک از همین امور حفاظتی است. عدم اطلاع از چگونگی نظافت اجزای کامپیوتر ممکن است صدمات چشمگیری را به آن‌ها وارد کند. هم‌اکنون قصد داریم تا برای شما روشهای بهینه تمیزکاری کامپیوتر را برای تک‌تک اجزای آن شرح دهیم. مطمئن باشید با دانستن و عمل کردن به این ترفندها تا حد بسیار زیادی طول عمر این قطعات را بالا خواهید برد.

زمانی که نیاز دارید تا کامپیوتر را تمیز کنید بستگی به محیطی دارد که کامپیوتر در آن کار می‌کند. مثلأ کامپیوترهایی که در اماکن عمومی کار می‌کنند باید هر ماه تمیز شوند. اما کامپیوترهایی که در منزل مورد مصرف قرار می‌گیرد شاید در یک فاصله زمانی 6 ماهه نیاز به تمیزکاری داشته باشند. اگر هنگام کار با کامپیوتر سیگار میکشید یا محیط کار کامپیوتر، پرگرد و خاک است باید هر دو ماه یک‌بار آن را تمیز کنید. اما بطور معمول توصیه می‌کنیم تا هر 6 ماه یک‌بار کار تمیزکاری داخل کامپیوتر انجام شود. هنگام تمیزکاری داخل کامپیوتر شدیدأ توصیه می‌کنیم که از جاروبرقی برای تمیز کردن قطعات داخلی کامپیوتر (ترفندستان) استفاده نکنید. چون جاروبرقی تولید الکتریسیته ساکن می‌کند که برای قطعات الکترونیکی داخل کامپیوتر فوق‌العاده خطرناک است و احتمال خرابی کامپیوتر را بشدت بالا میبرد. جاروهای باطری دار کوچکی مخصوص تمیزکردن داخل کامپیوتر وجود دارد که در صورت نیاز می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. توصیه ما بهره‌گیری از اسپری هوای فشرده است که می‌توانید از فروشگاههای قطعات الکترونیکی تهیه کنید. اما قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر می‌تواند بوسیله جاروبرقی تمیز شود.

یادتان باشد که هیچوقت مایع تمیز کننده را مستقیماًً به قطعات داخلی اسپری نکنید و اگر لازم است که از مایع استفاده کنید. ابتدا آن را روی پارچه بریزید و سپس پارچه را روی آن بخش بکشید.

هنگام تمیز کردن کامپیوتر باید حتما دستگاه را خاموش کرده و کابل برق را از پریز جدا کنید.

هیچ وقت داخل کامپیوتر را با آب، خیس نکنید.

برای تمیز کردن کامپیوتر نیاز به پارچه، آب، الکل سفید، مایع ظرفشویی، جاروی برقی برای تمیزکردن بیرون کامپیوتر، گوش پاک کن، اسفنج، قلم مو، جارو باطری دار مخصوص و البته دستبند ضد الکتریسته ساکن دارید.

در اولین قدم کامپیوتر را خاموش کرده و آن را از برق بیرون بکشید. ابتدا قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر را با جاروبرقی تمیز کنید و تمام درزها و منافذ عبوری هوا را تمیز کنید. سپس می‌توانید قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر را با پارچه آغشته به آب و کمی مایع ظرفشویی تمیز کنید. مطمئن شوید که تمام درزها و راههای عبوری هوا از مو و گرد و غبار تمیز شود.

حال بدنه کامپیوتر را باز کنید تا قسمتهای داخلی کامپیوتر در رویت قرار گیرد. به CPU نگاه کنید. توجه کنید که غبار می‌تواند در ورای پنکه و لابه‌لای رادیاتور CPU خود را پنهان کند. ممکن است بدنتان حاوی الکتریسیته ساکن باشد. توصیه می‌کنیم تا از یک عدد دستبند ضدالکتریسیته استفاده کنید. آن را به مچ دستتان ببندید و سر دیگر آن را به جایی وصل کنید که الکتریسیته را به زمین تخلیه کند مانند لوله آب، بدنه میز فلزی و… . این دستبند را می‌توانید از مغازه‌های فروش قطعات الکترونیکی تهیه کنید. حال می‌توانید قلم مو را برداشته و به آرامی و با دقت حواشی CPU را تمیز کنید تا خاک و گرد و غبار از لابه‌لای رادیاتور و پنکه خارج شود.

به روی مادر برد نگاه کنید و هرجا گرد و غبار دیدید آن را با قلم مو بزدایید. حین این کار بسیار مراقب باشید تا قطعات کوچک مخصوصا جامپرها را جابجا نکنید. بعد از آن می‌توانید از اسپری هوا استفاده کنید تا گردوغبار تمیز شود. هنگام استفاده از اسپری مراقب باشید که آن را سرپا نگه‌دارید و هنگام مصرف کج نکنید که ممکن است مایع از آن خارج شود و روی قطعات بپاشد. بدین ترتیب خطر خرابی قطعات افزایش مییباد. جهت اسپری کردن را (ترفندستان) طوری تنظیم کنید که هوا بتواند گردوغبار را بسمت بیرون بدنه کامپیوتر فوت کند. نهایتاًًً جاروی کوچک باطری دار مخصوص تمیزکاری کامپیوتر را مصرف کنید تا گردهای باقیمانده را بمکد. مجدداً توصیه اکید می‌کنیم که هرگز از جاروی برقی معمولی برای تمیز کردن داخل بدنه کامپیوتر استفاده نکنید زیرا این نوع جاروبرقی ها تولید الکتریسیته ساکن می‌کند که خطر خرابی قطعات داخل کامپیوتر را بشدت افزایش میدهد.

حال زمان مناسبی است تا پنکه ها و فن‌های داخل بدنه را نیز تمیز کنید. هنگام جارو کردن داخل بدنه کامپیوتر هم بسیار مراقب باشید که قطعات کوچک روی ماردبرد مانند جامپرها جابجا نشوند. توجه به Power یا همان منبع تغذیه نیز اهمیت بسیاری دارد. پنکه آن را با صبر و حوصله تمیز کنید و سعی کنید خاک را از پره‌های پنکه آن تمیز نمایید.

برای تمیز کردن داخل CD-Drive توصیه می‌کنیم از ابزار مخصوص این کار استفاده کنید که در مغازه‌های کامپیوتری بفروش میرسد. کیتهای مخصوص تمیزکردن CD-Drive را تهیه و مصرف کنید. اگر تجربه بیش‌تری با کامپیوتر و امور فنی آن دارید می‌توانید این درایو را باز کرده و با گوش پاک کن آغشته به الکل سفید داخل آن را تمیز کنید اما برای افراد کم تجربه این عمل به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

برای تمیز کردن CD می‌توانید از پارچه نرم آغشته به آب استفاده کنید و سطح زیر آن را بصورت دورانی از مرکز بسمت خارج تمیز کنید. اگر آلودگی بخصوصی در سی دی دیده می‌شود که با آب تمیز نمی‌شود می‌توانید برای آن قسمت از کمی الکل سفید استفاده کند.

برای تمیز کردن درایو فلاپی نیز می‌توانید از کیتهای آماده این کار استفاده کنید که در مغازه‌های فروش وسایل کامپیوتری عرضه می‌شود. در این مرحله نیز اگر تجربه کار فنی با کامپیوتر دارید می‌توانید درایو را باز کرده و با گوش پاک کن آغشته به الکل هدهای خواندن/نوشتن و بازوهای درایو را به دقت و آرام تمیز کنید. هنگام تمیز کردن هدها یادتان باشد که آن‌ها را از جای خود بیرون نبرید که اگر قفل کند دیگر کار نخواهد کرد. برای افراد کم تجربه در کارهای فنی کامپیوتر بازکردن درایو را به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنیم.

هارددیسک عملاً تمیزکردن فیزیکی ندارد زیرا تکنولوژی آن بسیار بالاست و نباید آن را باز کرد. تمیز کردن آن در واقع عمل Defrag است که از طریق نرم‌افزاری انجام می‌شود.

برای تمیز کردن شیشه مانیتور می‌‌توانید از تمیزکننده شیشه معمولی که در خانه استفاده میکنید کمک بگیرید. فقط باید مطمئن شوید که مانیتور حتما خاموش باشد و آن را از برق بکشید. این مایع تمیزکننده را ابتدا به یک پارچه بدون پرز اسپری کنید و پارچه را بروی شیشه بکشید. با جاروبرقی تمام راههای عبوری هوا را بخوبی تمیز کنید. توصیه اکید میکنیم از قرار دادن هر نوع کاغذ و کتاب برروی مانیتور مخصوصا بخشهای تهویه مانیتور هنگام کار بشدت اجتناب کنید که نه تنها می‌‌تواند باعث خرابی مانیتور شود، بلکه احتمال آتش گرفتن آن را افزایش میدهد. بدنه مانیتور را می‌‌توانید با پارچه آغشته به آب و مایع ظرفشویی به خوبی تمیز کنید.
اما اگر مانیتورتان LCD است روش کار اندکی فرق میکند. این مانیتورها از شیشه ساخته نشده اند لذا هیچوقت هیچ مایعی را مستقیماً بروی آن اسپری نکنید و از دستمال کاغذی از هر نوع برای تمیز کردن آن استفاده نکنید که باعث خش افتادن بروی صفحه آن می‌شود. اگر می‌خواهید صفحه مانیتور LCD را تمیز کنید پیشنهاد میکنیم از یک پارچه کتان نرم خشک استفاده کنید. اگر صفحه مانیتور بخوبی تمیز نشد می‌‌توانید کمی الکل به پارچه بزنید و صفحه مانیتور را با آن تمیز کنید.