همواره راه‌هایی وجود دارد که بدون نیاز به تخصص افراد ماهر، می‌توانید پی به عیب سخت‌افزارهای مشکل‌دار خود ببرید. این ترفند اگرچه یک راهنمای جامع برای عیب‌زدایی از کامپیوترتان نیست اما می‌تواند شما را به سمت یافتن مشکل کامپیوتر راهنمایی کند. مطمئناً پیدا کردن عیب کامپیوتر توسط خودتان بسیار شیرین‌تر از تشخیص آن توسط یک تعمیرکار با تجربه است!

اگر بعد از فشردن دکمه‌ی Power، کامپیوتر روشن نشد
بررسی کنید آیا سیم برق متصل است؟ آیا سر دیگر سیم برق متصل شده است؟ سوییچی که در پشت کامپیوترتان وجود دارد چک کنید. از اتصال صحیح منبع تغذیه به مادربرد اطمینان حاصل کنید. کابل برق فلاپی را چک کنید. اگر (ترفندستان) هیچ یک از این کارها نتیجه نداد در مرحله بعد هر چیزی را که به مادربرد متصل است به غیر از کابل برق، سیم دکمه Power، کارت گرافیک، حافظه RAM و CPU را جدا کنید. اگر باز هم سیستم بالا نمی آید یک یا دو قطعه از سیستم شما معیوب است. در این مورد به احتمال زیاد مادربورد یا منبع تغذیه Case شما اشکال دارد.

اگر سیستم روشن می‌شود ولی بوق نمی‌زند یا بالا نمی آید
ابتدا همه اتصالات را چک کنید و دوباره امتحان کنید. در صورتی که این عمل مؤثر نبود، بهترین کار این است که مانند بالا همه چیز را به غیر از سیم دکمه Power، کارت گرافیک، حافظه RAM و CPU را از مادربرد جدا کرده و دوباره امتحان کنید.
اگر کامپیوتر به خوبی شروع به کار کرد کامپیوتر را خاموش کنید و هر بار یک قطعه را متصل کرده و سپس کامپیوتر را روشن کنید تا جایی که مشکل را پیدا کنید ولی اگر کامپیوتر اصلا‌‌ً روشن نشد احتمالاً یک یا چند قطعه معیوب دارید (CPU،RAM، مادربورد و منبع تغذیه).

کامپیوتر روشن می‌شود و متناوبا‌ً بوق می‌زند، بالا می آید
ببینید آیا حافظه RAM شما بدرستی نصب‌شده است اگر لازم است آن را بیرون آورید و دوباره جا بزنید.

سیستم روشن می‌شود و یک سری بوق‌های سریع می زند، بالا نمی آید
ببینید آیا کارت گرافیک به درستی روی اسلات AGP نشسته است یا خیر. اگر مقدار کمی از کارت گرافیک خارج از اسلات AGP باشد سیستم بالا نمی آید.
چند مشکل دیگر هم وجود دارد که بوسیله این بوقها شناسایی می‌شود اما دو مورد بالا معمول‌ترین موارد هستند.
اگر سیستم بالا می آید ولی (ترفندستان) مشکلاتی را مشاهده می‌کنید در این جا دو مشکل عمده ذکر می‌شود. کامپیوتر شما در هنگام نصب سیستم عامل بارها از حرکت باز می ایستد علت آن می‌تواند گرمای CPU باشد بخصوص CPU‌های شرکت AMD یا CPU‌های قدیمی تر شرکت INTEL. چک کنید آیا فن CPU به خوبی عمل می‌کند و چک کنید آیا هیت سینک (قطعه آلومینیومی که روی CPU نصب‌شده و معمولاًً رنگ سیاه دارد) بخوبی نصب‌شده است و با سطح CPU کاملاً موازی است. مطمئن شوید از هیت سینکی استفاده می‌کنید که ساخت سازنده CPU شماست. هیت سینک اگر درست نصب شود بیش از آنچه نیاز است خنک کاری انجام می دهد.

مشکلات زیادی در سیستم عامل همراه با صفحات آبی که ظاهر می‌شود دارید
خطاهایی که در هنگام کپی کردن فایل‌های Setup بوجود می آیند بخصوص در ویندوز 2000 و XP، به احتمال زیاد نشانه وجود مشکل در حافظه RAM شماست. این امکان هم وجود دارد که مشکل از هارددیسک شما باشد. اگر خطاها همراه با صفحات آبی است که در آن‌ها Page Fault دیده می‌شود یقیناً مشکل از حافظه RAM شماست.